skip to main content
Stadsecoloog Bas heeft handen vol aan Zuidas-natuur

‘Zelf was ik ook verbaasd toen ik de vacature van stadsecoloog voor Zuidas zag. Bij Zuidas denk je niet meteen aan groen en natuur. Maar toen ik het document ‘Plan voor een groene Zuidas’ las, was ik onder de indruk. Ik werkte na mijn studie biologie jarenlang bij het Ingenieursbureau Amsterdam, nu nog steeds . Voor zover ik weet is Zuidas een van de weinige stedelijke ontwikkelgebieden die zo’n duidelijke groenvisie heeft.’

Stenig

‘Alleen mooie plannen op papier? Dat zou je misschien wel denken als je naar het centrumgebied kijkt. Dat was het eerste gebied van Zuidas dat gebouwd werd toen groen nog helemaal geen integraal onderdeel was van de plannen. Je ziet er kale, stenige straten met hoge gebouwen en weinig bomen. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van Zuidas. We kijken nu met een daarvoor gereserveerd budget hoe we dit deel van Zuidas groener kunnen maken. Vooral met plantenbakken, want de ondergrond zit vol met kabels.’

Plantenbakken aan het Zuidplein, hartje Zuidas

Geen leeg canvas

‘In andere delen van Zuidas wordt groen al in het begin van het ontwerp meegenomen. Dat is echt een omslag in de werkwijze van veel ontwerpers. Vaak werken ontwerpers met een leeg canvas, om alle wensen en belangen te kunnen meenemen. Maar als je het hebt over natuur moet je juist gebruikmaken van wat er al te vinden is en rekening houden met de soorten die je kunt verwachten. Hier beginnen we daarom niet met een wit vlak. Het gebied tegen de Nieuwe Meer aan, dat we Verdi noemen, heeft bijvoorbeeld een eilandje ten zuiden van de A10 waar geen mensen kunnen komen. Bomen mogen er doodgaan en takken mogen afbreken. Dat is best uniek in de stad en maakt het een ideale plek voor vogels om te broeden. Op dit moment onderzoeken we of dit zo blijft of dat we deze ruige natuur toch kunnen combineren met de belevingsbehoefte van stadsbewoners. Hoe dan ook: de natuurwaarden spelen een steeds zwaardere rol bij planontwikkeling.’

Van last tot kans

‘Een ander deel van mijn werk zit in de juridische kant: natuuronderzoek voor vergunningen, om een gebouw te slopen bijvoorbeeld. De Wet natuurbescherming is daarin best streng. Je moet vaak rekening houden met vleermuizen en bijna alle vogels in de stad zijn beschermd. Je mag daarom niet zomaar verbouwen tijdens gevoelige periodes: wanneer de dieren paren of jongen hebben. En als je hun leefgebied weghaalt, moet je daar iets voor terugplaatsen. Dat wordt al snel gezien als een last: een vleermuis gevonden, dus vertraging in het project. Ik zie het juist als kans: ‘Mooi, een vleermuis. Hoe gaan we zorgen dat die in ons ontwerp past?’ Als je dat van te voren weet en goed meeneemt in de planning, kun je een gebied misschien nog wel beter maken voor die soort. Deze natuur hoort in de stad en is belangrijk om het stedelijk gebied leefbaar te houden.’

Groen in Verdi, het gebied tussen de Amstelveenseweg en de Nieuwe Meer

Stijgende lijn

Tot slot houd ik me veel bezig met monitoring. We willen zien of de ontwerpkeuzes die we maken ook echt wat opleveren. En zo niet, wat er nodig is om ze wel te laten werken. Als we over 10 jaar terugkijken, verwacht ik dat we in Zuidas een stijgende lijn zien in aantallen planten en dieren. Als dat niet zo is, heb ik mijn werk niet goed genoeg gedaan.’

Geef uw mening

JOYze hoogland

in de beantwoording van 3 juli is door de wethouder in de com. toegezegd ; ONDERZOEK TE DOEN NAAR 120 ML WATERBERGING, hoe i tree canopy toe te passen en last but not least : zuidas verslagen nar de raadsleden te voorzien van konkrete praktijk voorbeelden van m.n. duurzame verbeteringen .

JOYze Hoogland

Bas, zoek allanger kontakt. Echter tot nu toe taal noch teken. JOYze hoogland yozrelleu@gmail.com

Tineke Rowoud

Ik vraag me af waarom de kap van de bomen op de Riekerweg(1066BT) aan de snelweg kant nodig was? het is ver voor de zuidas. Kun je me dit uitleggen Bas?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Tineke, het is misschien ver van Zuidas maar maakt wel onderdeel uit van het projectgebied Zuidasdok. Dat gebied loopt van knooppunt Amstel tot De Nieuwe Meer. Aan de huidige 4 rijstroken per rijrichting van de A10 Zuid voegen we 2 rijstroken toe. Knooppunt De Nieuwe Meer krijgt een nieuwe inrichting en daarvoor is onder andere ter hoogte van de Riekerweg ruimte nodig.

Roland Postma

Ja Bas, 10.000 bomen die te vroeg en wellicht onnodig zijn gekapt. Daar zit je mooi mee. Wat ga je daar aan doen.

Mathilda

Dag Bas, Zou er dan misschien een heel klein plekje over zijn voor een Fruitpluktuintje zoals we gerealiseerd hebben in het Gijsbrecht van Amstelpark? Een voormalig bestuurslid van Zuiderkruid.

Mathilda

dag Bas, Kom een keer kijken in het Gijsbrecht van Amstelpark.Naar die prachtige Fruitpluktuin die fantastisch onderhouden wordt door een paar mensen. Ook wil ik een groot compliment geven aan Florinda die daar rondom prachtige oevers heeft gerealiseerd.Veel bijen en andere insecten hebben daar een heerlijk leven.Ook voor de buurtbewoners! Petje af voor dit alles. Mathilda

Oetze

Ik begrijp niet waar dat water is

redactie

Beste Oetze, dit is bij tennisvereniging A.L.T.C. D.V.V., net ten noorden van de A10 en tussen het Piet Kranenburgpad en het IJsbaanpad