skip to main content
Over SUD en de kracht van details

Half 2020 moet SUD, in Kop Zuidas (het meest oostelijke deel van Zuidas) worden opgeleverd. Gewapend met bouwlaarzen en een bouwhelm dwalen we door de betonnen ruimtes en legt De Groot uit hoe het bouwproces van SUD verliep. ‘De bouw startte in 2018, maar bij ons als ontwikkelaar startte SUD al eerder. Samen met een ontwerpteam zijn we eerst uitgebreid gaan kijken wat voor gebouw op deze plek en bij de omgeving past, hoe het gebouw zich moet verhouden tot de ‘buren’ en naar wat voor uitstraling je op zoek bent.’ Een aantal architectenbureaus pitchten vervolgens een concreter plan waarbij het huidige ontwerp van Office Winhov eruit sprong. ‘Vooral het materiaalgebruik, de invulling van de ruimtes en de details spraken ons aan in dit ontwerp. En we vonden het goed passen bij deze omgeving in de kop van Zuidas.’

Bijzonder deelgebied

Kop Zuidas is ook wel een bijzonder deelgebied binnen de Zuidas en geen onbekende van COD, dat hier nu bijvoorbeeld ook werkt aan het nhow Amsterdam RAI hotel en rond de jaarwisseling opent. De Groot: ‘Speciaal aan deze locatie is dat Kop Zuidas zich net binnen de ring bevindt en aansluit bij zowel de Zuidas als bij de historische binnenstad van de Rivierenbuurt en Zuid. Deze buurten kenmerken zich door de architectuur in de stijl van Berlage, waarop het ontwerp van onze projecten goed moet aansluiten.’ Er werd niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst. ‘Alle ruimtes in SUD krijgen vloerverwarming en vloerkoeling, die onder andere werken op zonne-energie afkomstig uit weggewerkte zonnepanelen op het dak. Ook dit soort duurzame voorzieningen vonden we belangrijk in het ontwerp.’

In juli kon het shirt nog best uit

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

De Groot kijkt intussen tevreden om zich heen: ‘Dit is wel het mooiste project waarbij ik tot nu toe betrokken ben geweest. Voor mijn gevoel komt hier alles bij elkaar: kennis, vakmanschap, inzicht en een goede samenwerking met alle betrokken partijen. Wat mij betreft zie je dit ook terug in het resultaat en dan vooral in de details, zoals bijvoorbeeld het bijzondere metselverband van de bakstenen aan de buitenkant.’ De bakstenen zelf zijn rond afgewerkt en hebben een bijzondere aubergine-achtige kleur. ‘Deze komen van een klein familiebedrijf in Duitsland dat gespecialiseerd is in dit soort stenen. Ze worden met de hand gesorteerd, waarbij de bakstenen gecontroleerd worden op kwaliteit en kleur. Bij SUD zit de schoonheid ‘m vooral in dit soort zaken en ligt de nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit.’

Logische indeling

Niettemin is er aan kwantiteit geen gebrek in de appartementen; deze doen allemaal heel ruim aan en worden groter naarmate we hoger komen. Het kleinste appartement meet zo’n 60 m2, de grootste – de twee penthouses – beslaan ongeveer 200 m2. Daarbij hebben ze allemaal een of meerdere buitenruimten. De Groot: ‘Wat ik zelf vooral mooi vind is dat de plattegronden van alle woningen goed ontworpen zijn en de indeling logisch in elkaar steekt: bij sommige gebouwen zie je wel eens dat architecten een spectaculair ontwerp neerzetten, dat vervolgens niet zoveel doet voor het uiteindelijke woongenot. Wat mij betreft is bij SUD juist goed nagedacht over het gebruik van de appartementen en de commerciële ruimtes op de begane grond.’

Ruim een jaar geleden, november 2018

Afwerking

De Groot wijst aan wat er nog moet gebeuren, voordat de bewoners hun intrek kunnen nemen. ‘Onlangs behaalden we al het hoogste punt van het gebouw en zit het dak erop. De komende periode zullen we ons steeds meer richten op de afwerking. Zo moeten we bijvoorbeeld nog natuursteen plaatsen aan de buitenkant van de onderste verdieping waar horeca komt en leggen we in de algemene ruimten van het gebouw terrazzovloeren aan.’ Binnen moet ook nog het één en ander gebeuren. ‘Maar dat gaat snel hoor. We plaatsen nu bijvoorbeeld de vouwpuien. Omdat de kopers al heel tevreden zijn over de indeling, hoeven we nauwelijks aanpassingen uit te voeren en kunnen we volgens plan verder met de binnenwanden.’ Een mijlpaal waar De Groot naar uitkijkt, vindt in het voorjaar van 2020 plaats: het verwijderen van de steigers waardoor het gebouw voor het eerst in vol ornaat te zien is. Uiteraard zijn wij er dan ook bij.

Geef uw mening

Otto

En Marlies? Weten jullie het al?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Otto, de beneden verdieping van SUD is al enige tijd ingevuld. Hier zit Aubergini.

Fred

Toch wel benieuwd wat voor horeca er gaat komen ? Er zit al happy Italy , suitsupply ook een café en Dan nog Een groot hotel met vele mogelijkheden , Hoor gaarne

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, op dit moment is nog niet precies bekend wat er in de plint van het gebouw komt. Zodra we dit weten, informeren we hierover via deze website.