skip to main content
Nieuwe rechtbank met stalen regenjas

Een zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel gebouw. Dat moet de nieuwe rechtbank eind 2020 zijn. Nu wordt er gewerkt aan een soort ‘stalen regenjas’, vertelt proces- en omgevingsmanager Bauke van der Goot.

Bouwcombinatie NACH (een afkorting van New Amsterdam Court House) is verantwoordelijk voor de realisatie van de rechtbank. Het is een samenwerkingsverband tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom. Vanuit de keet kijken we direct uit op de contouren van de nieuwe rechtbank. Van der Goot, werkzaam bij Heijmans, wijst vanachter het raam aan wat er nog op de planning staat. ‘Zoals je ziet is de buitenkant van het gebouw nog niet helemaal klaar. Die stalen regenjas maakt het gebouw helemaal waterdicht is.’ Maar de meeste werkzaamheden spelen zich de komende periode binnen af. ‘2020 staat vooral in het teken van afbouw. Dan gaan we aan de slag met de wanden, sanitair, elektra, maar ook met de inrichting.’

Van 300 naar 600

Komend jaar groeit het uitvoeringsteam van 300 naar 600 mensen. Van der Goot: ‘Hoewel er dan dus minder werkzaamheden buiten plaatsvinden, brengt deze groei mogelijk meer verkeersdrukte met zich mee. Logistiek houden we hier zo goed mogelijk rekening mee, maar ik kan helaas niet garanderen dat dit helemaal geen overlast met zich meebrengt. En ook de veiligheidspiepjes van de hefsteigers aan de gevel zullen nog even te horen zijn, vanwege de laatste gevelbekleding die we aanbrengen.’ Later dit jaar gaat ook de gemeente aan de slag met de ruimte rondom het gebouw. In de herfst komt er een kunstwerk.

Uitgangspunten

Het ontwerp van de nieuwe rechtbank werd in juli 2017 goedgekeurd, de bouw startte in augustus 2017. Van der Goot: ‘Uitgangspunten voor het ontwerp zijn dat het gebouw zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel moet zijn. Ik denk dat we daar in slagen. Het is een vrij statig gebouw, de verrassingen vind je binnenin. Zo is het heel licht aan de binnenkant, vind je er veel ingenieuze doorkijkjes en voelen de ruimtes logisch en ruimtelijk aan.’

Vier toegangen

Dat moet ook wel, want het is straks een openbaar gebouw met veel verschillende bezoekers. ‘Daar is bij het ontwerp ook rekening mee gehouden. Ondanks dat Heijmans vaker overheidsgebouwen bouwt, speelden hier eisen mee die specifiek bij een rechtbank horen. In de zittingszaal wordt recht gesproken, daar moeten bijvoorbeeld vier toegangen zijn: een voor bezoekers, een voor de verdachte, een voor de rechter en een voor de Officier van Justitie. Ze hebben dus ook allemaal een eigen aanlooproute.’

Goede akoestiek

De akoestiek in de zittingzaal is heel belangrijk. ‘Ook comfort, veiligheidseisen en een technisch veilige omgeving spelen een rol. Ook slechthorenden moeten bijvoorbeeld via speciale apparatuur in de zittingszaal kunnen meeluisteren. Maar uiteraard moet het voor derden buiten de zaal onmogelijk zijn om via deze apparatuur af te luisteren. De zittingszaal moet sowieso geluiddicht zijn. Doordat we met al deze eisen te maken hebben, zijn de zittingszalen constructief best lastig te bouwen.’

Trappenhuis in de nieuwe rechtbank

Dubbel

Als alles volgens planning verloopt, komt op 16 december 2020 een einde aan het werk. Jammer? Van der Goot: ‘Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant wel natuurlijk: het blijft enorm leuk en inspirerend om hier in Zuidas te bouwen en te werken met een fijn team. Aan de andere kant is het straks natuurlijk ook gaaf dat het af is. En heel mooi dat we ook de inrichting mogen verzorgen. We leveren het gebouw gebruiksklaar op en zijn er dus van A tot Z bij betrokken. Dus ik kijk uit naar de kerst van 2020.’

Geef uw mening

Tim van der Meer

Heel interessant en leuk om te lezen!

Morien

Goede beschrijving van de werkzaamheden.