Zuidas Ontwikkelt

Eindelijk ‘stromend water’ bij de Rivierenbuurt

De Rivierenbuurt krijgt een entree die zijn naam eer aan doet: een videokunstwerk dat stromend water toont. Het komt op het Europaplein en heet Virtual Fountains. Het is onderdeel van een parkje dat hier komt. Bewoners praten mee.

Een buurt waarin alle straten naar rivieren zijn vernoemd, maar waar geen water is. Dat is eigenlijk wel gek. Het kunstwerk Virtual Fountains, van Femke Schaap, moet daar verandering in brengen. Tegenover de RAI gaan stadsdeel Zuid en Amsterdam Zuidas een parkje inrichten waarin het kunstwerk een plaats krijgt. En wel op een plek die vroeger het Westerscheldeplein heette. De Amstellaan en de Rivierenlaan kwamen erop uit. Dat is weliswaar nog steeds niet ín de Rivierenbuurt, maar wel de entree náár de Rivierenbuurt. ‘Hoe mooi is dan een beeldfontein aan de ingang van de wijk te hebben, als de monding waar die rivieren virtueel samenvloeien’, zegt Femke Schaap.

Rivieren van Europa

Een echte fontein krijgt het parkje niet, het kunstwerk is een beeld van een fontein. Die maakt – helaas of gelukkig, de meningen zullen verschillen – geen geluid. Anders dan andere Amsterdamse fonteinen hoeft deze niet in de winter te worden afgesloten. En nog een voordeel: je kunt erop zitten. Het kunstwerk bestaat uit drie onderdelen: fontein, bron en waterval. Tussen zonsondergang en zonsopkomst tonen ze vertraagde filmbeelden van golven, stralen en druppels van de rivieren van Europa. ‘Vanwege de locatie denk ik erover om van rivieren als de Maas en de Rijn nieuwe filmbeelden te maken’, zegt Schaap.

Het kunstwerk Virtual Fountain

Nieuwe naam, nieuwe locatie

Virtual Fountains heeft een geschiedenis. Aanvankelijk zou het onder de naam ‘Westland Wells’ een plaats krijgen op een groenstrook in de Theophile de Bockstraat (Hoofddorppleinbuurt). Een aantal buurtbewoners maakte hier bezwaar tegen. Het stadsdeel besloot daarom in 2016 af te zien van plaatsing van het kunstwerk. Daarop stapte kunstenares Femke Schaap naar de rechter, die het stadsdeel opdroeg om het werk alsnog elders een plek te geven. ‘Mooi dat we in overleg met de kunstenares nu een nieuwe locatie hebben voor dit kunstwerk’, zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. ‘Een groener plein, met ruimte voor spelen en met dit kunstwerk maakt de stad mooier en beter.’ Hoe het er allemaal gaat uitzien is zoals gezegd afhankelijk van de inbreng van buurtbewoners. Die zijn uitgenodigd om tussen 3 en 6 april 2019 mee te praten over de inrichting van het parkje.

Kom naar de tent

Op de plek van het beoogde parkje staat tussen 3 en 6 april een tent. Daar kunt u meepraten over wat er met het pleintje moet gebeuren. Ook Femke Schaap zal dagelijks aanwezig zijn om haar kunstwerk toe te lichten. Komt u ook? Meldt u zich dan hier aan. Of loop gewoon even de tent in.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

15 april 2019 | 07:13

Hannes

Maak er een “groene” speeltuintje van met een fontijn in het midden

Schrijf een reactie
0
+1
13 april 2019 | 15:43

Fatima

Goedemiddag,
Het zou leuk zijn als er ook een voetbalkooi wordt gerealiseerd. Wij wonen op de Graafschapstraat naast het Stadsdeelkantoor en als mijn zoon buiten wil gaan spelen, gaat hij meestal naar het pleintje tegenover de RAI, echter is daar niks ingericht om te kunnen voetballen. In verschillende stadsdelen hebben de jongens van zijn leeftijd (11 jaar) een voetbalkooi waar ze kunnen voetballen voor de deur.

Schrijf een reactie
0
+1
5 april 2019 | 20:23

Michel Didier

Mooi project, ik vond het al jammer dat het niet doorging in de Th. de Bockstraat. Alleen jammer dat het weer een Engelse titel moet krijgen. Waarom toch, Femke?

Schrijf een reactie
2
+1
4 april 2019 | 09:36

Suzan

(President Kennedylaan, bedoelde ik)

Schrijf een reactie
0
+1
4 april 2019 | 09:30

Suzan

Hoi Marlies, ik kan niet direct reageren op je bericht, daarom even opnieuw hier: Een kinderspeelplaats vlak langs de autoweg is niet erg gezond. De GGD adviseert minstens 50 meter afstand te houden. Kijken jullie ook naar dit soort belangrijke dingen? Als je iets met groen wilt dat echt zoden aan de dijk zet, dan moet je eerder denken aan een dikke strook bamboe langs de autoweg. Wat bloeiende struikjes gaan niks doen voor de luchtkwaliteit. En vwb die parkeerplaatsen: een compensatie zou inderdaad wel nodig zijn. De parkeerdruk in de Scheldebuurt is behoorlijk hoog. Ik snap overigens niet waarom kop zuidas zijn grondgebied opeens heeft uitgebreid naar scheldebuurt? De grens ligt volgens de gemeentelijke kaart nog steeds bij de Rooseveltlaan?

Schrijf een reactie
3
+1
11 april 2019 | 16:02

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hoi Suzan, het pleintje valt precies binnen de grenzen van de Zuidas, deze grens loopt om het RAI-complex heen. De woningen aan de Europaboulevard vallen buiten de Zuidas. Wat betreft spelen en luchtkwaliteit: we realiseren ons dat we met de vergroening van het pleintje de luchtkwaliteit niet substantieel gaan verbeteren. Wel kan dit bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt, en kunnen we het pleintje wel verfraaien. Er is nu een klein speeltuintje vlak langs het fietspad. Er hoeft in de nieuwe inrichting geen speeltuin terug te komen, maar er moet wel gespeeld kunnen worden (er kunnen ook ‘speelaanleidingen’ worden gecreëerd). We willen dit in ieder geval beter maken dan het nu is, en kijken daarbij ook naar adviezen en het beleid hierover. Alles wat we vorige week van de omgeving hebben meegekregen (waaronder ook aandachtspunten, ideeën en zorgen over parkeren en spelen) nemen we mee in het vervolgtraject.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
3 april 2019 | 15:49

Rivierenbuurtburger

Een idee zou zijn om de bewoners van het plein en omgeving hun auto ‘ondergronds’ te laten parkeren onder het plein vergelijkbaar met plannen elders in de stad, het plein echt een parkachtige uitstraling te geven met een echte fontein en een tunneltje aan te leggen onder de Europaboulevard vanuit de parkeergarage onder het plein/park voor de Rivierenbuurtbewoners/bezoekers direct naar de NZ lijn toe….Kost iets maar dan heb je ook iets, lijkt mij.

Schrijf een reactie
3
+1
1 april 2019 | 10:50

Fred

Fred, het ‘beeld’ toont de a- culturele kennis van dit college ,
het komt beter tot z’n recht bij langparkeren op Schiphol
Dus afgewezen door mij

Schrijf een reactie
2
+1
29 maart 2019 | 16:52

jan

liegen en bedriegen ….beste marlies er waren zo’n 600!!!!! bewoners tegen de plaatsing van een paar spuug lelijke beton blokken en niet maar een paar, de stad heeft net de bewegende reclame zuilen verboden maar gaat nu zelf proberen om dit lelijke gevaarte op een pleintje neer te zetten, gaat niet gebeuren!!!!

Schrijf een reactie
5
+1
29 maart 2019 | 00:02

Maarten

Zou na de herinrichting voor dit pleintje dan wellicht de naam ‘Westerscheldeplein’ kunnen terugkomen? Of wellicht ‘Westerscheldepark’?

Schrijf een reactie
1
+1
29 maart 2019 | 09:34

Marlies | Amsterdam Zuidas

Dag Maarten, leuk idee om het parkje een naam te geven! Kom vooral volgende week even langs of doe mee met een sessie, dan kunnen we het er wat uitgebreider over hebben.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
28 maart 2019 | 10:43

Suzan

Wat ontzettend jammer dat er geen echte fontein komt! Op de plaats van de huidige speelplaats (dat is 2 meter ! van de snelweg) zou echt geen omwonende daar last van hebben.

Schrijf een reactie
3
+1
29 maart 2019 | 09:38

Marlies | Amsterdam Zuidas

Dag Suzan, in de tent volgende week is uitgebreide (beeld-)informatie over de virtuele fontein. Natuurlijk is dit anders dan een echte fontein, maar ‘water’ gaat wel weer een rol spelen op het pleintje.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
27 maart 2019 | 16:31

Willy de Jong

Graag zou ik vernemen waarom de bewoners van Hoofddorppleinbuurt tegen plaatsing van het kunstwerk waren. Heeft dit met “licht-vervuiling’ te maken

Schrijf een reactie
11
+1
28 maart 2019 | 08:47

Ivo

Wat gaaf dat het plein gaat worden gerenoveerd! Leuke folder ook in de bus. Hoe meer groen hoe beter! Succes op 3-6 april.

Schrijf een reactie
0
+1
28 maart 2019 | 12:35

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Willy,
Tijdens het traject op de vorige locatie was de omgeving positief over het kunstwerk. De omgevingsvergunning voor plaatsing was probleemloos rondgekomen. Vlak voor de plaatsing stelde een klein aantal nieuwgekomen bewoners het kunstwerk ter discussie met het argument dat de videoprojectie tot gezondheidsklachten zou kunnen leiden. Uit aanvullend onderzoek is inmiddels duidelijk dat dit niet het geval is.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
28 maart 2019 | 20:19

De bockstrook

Het kleine aantal was 335 mensen.
https://debockstrook.nl/2015/04/15/uitslag-bewonersenquete-genegeerd-door-stadsdeel/

Schrijf een reactie
0
+1