Zuidas Ontwikkelt

Vier meter meningen over het Europapleintje

‘Vertel me een verhaal …’. Dat was de leidraad waarlangs we onze zoektocht naar een mooie en aantrekkelijke invulling van het pleintje tegenover de RAI zijn gestart. Tussen 3 en 6 april kon iedereen zich laten informeren en meedenken.

Het pleintje tegenover de RAI, tussen de Europaboulevard, de President Kennedylaan en de Rooseveltlaan, krijgt een nieuwe inrichting. Met meer groen, het kunstwerk Virtual Fountains en een aantrekkelijk parkje voor omwonenden. Om erover te praten hadden we op het pleintje een tent neergezet, waar iedereen zijn verhaal, mening, zorgen en ideeën kwijt kon. Ruim 100 mensen, jong en oud, brachten een bezoek aan de tent. Voorafgaand aan deze dagen spraken we met ruim twintig mensen uit de buurt. Alle meningen, ideeën, wensen en zorgen leidden tot een vier meter breed visueel wandverslag.

Foto: Jan Vonk

Verhalen

Welke plekken elders kunnen tot inspiratie dienen voor de inrichting van dit pleintje? Rustgevende plekken in Amsterdam tot aantrekkelijke pleinen in drukke Europese steden, ze kwamen allemaal voorbij. De tent nodigde ook uit om met de deur in huis te vallen en direct te vertellen wat er wel en niet moet gebeuren op het pleintje. Tijdens de groepssessies en individuele gesprekken kwamen veel ideeën, wensen en natuurlijk ook zorgen naar boven. Professionele tekenaars visualiseerden ze op een ‘wandverslag’ en schreven er de belangrijkste opmerkingen bij.

Foto: Jan Vonk

Spelen en dieren

Het programma begon met een groepssessie met kinderen van de Anne Frank Montessori school. Voor de kinderen was vooral ruimte, groen en spelen belangrijk. En spelen mag best wat stoerder zijn dan een glijbaan. Klimmen in bomen, ravotten met water en een grote schommel werden genoemd. Maar ook voetballen, rennen en de ruimte om te bewegen. Ook dieren zijn erg gewenst in het parkje. Van vlinders, vogels en een ooievaarspaal tot een wekelijkse knuffelmiddag met poezen, konijnen en ander aaibaars.

Foto: Jan Vonk

Zitplaatsen maar geen overlast

Het merendeel van de bezoekers vond een groenere inrichting een goed plan. Groen draagt bij aan de leefbaarheid, is gezond en ziet er mooi uit. Een groene plek is aantrekkelijk, ook voor kinderen om te spelen. Het parkje zou een plek kunnen worden waar omwonenden elkaar ontmoeten en lekker kunnen zitten, terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Zitten zou kunnen op bankjes, op het kunstwerk of gewoon in het gras. Maar er was ook vrees: ze kunnen hangjongeren uitnodigen die ook nog eens troep achterlaten. En wie beheert de boel en zorgt ervoor dat alles netjes blijft? Een dilemma waarvoor sommigen geen uitweg zagen maar anderen met mogelijke oplossingen kwamen. We gaan over dit onderwerp in gesprek met onder meer het ROC.

Zorg om parkeren

Om groen toe te voegen, is ruimte nodig. Daarom is een van de randvoorwaarden van het project dat 29 van de 59 parkeerplaatsen op het pleintje verdwijnen. Voor een aantal buurtbewoners is dat geen probleem, voor anderen een grote zorg. Het pleintje is een plek waar altijd nog een parkeerplaats te vinden is, zelfs als er in de omliggende straten geen plek meer is. Ook de parkeerdruk vanuit (bezoekers van) de RAI, en wellicht uit omliggende straten, speelt mee. Oplossingen werden ook aangedragen waarin vooral een belangrijke rol is weggelegd voor actie vanuit de RAI. Dat werken we uit in het vervolgtraject.

Femke Schaap licht haar kunstwerk toe
Foto: Jan Vonk

Virtual Fountains

Het kunstwerk Virtual Fountains maakte veel tongen los. Voor de één een prachtig en rustgevend kunstwerk, met een vernieuwende verwijzing naar water en heel toepasselijk gemaakt van materiaal waarmee in de Rivierenbuurt in de jaren dertig veel is gewerkt. Een kunstwerk ook dat zowel functioneel is als uitnodigt tot spelen. Voor de ander bestaat het kunstwerk uit ‘foeilelijke blokken’ en is het totaal misplaatst in deze omgeving. Ook zijn er zorgen over wat de videoprojectie doet in een al zo prikkelrijke omgeving. Verschillende zorgen konden vaak weggenomen worden na de toelichting van de kunstenares die daar – samen met verantwoordelijke instanties in Amsterdam – al goed over heeft nagedacht. Soms bleef de scepsis, want zoveel mensen, zoveel meningen. Ook verschillen in smaak kan niemand wegnemen. Wat we gaan doen is in het ontwerp van het pleintje kijken naar een mooie inpassing van het kunstwerk die recht doet aan zowel de zorgen als de wensen. Over het totale ontwerp voor het pleintje gaan we verder met de buurt in gesprek.

Naar een schetsontwerp

De verhalensessies in de tent waren de eerste stap in het proces naar een ontwerp voor het pleintje. Op basis van wat de bezoekers van de tent ons hebben meegegeven, gaan we schetsontwerp maken. Dit schetsontwerp bespreken we eind dit jaar met omwonenden. Daarna wordt het ontwerp verder uitgewerkt, eerst naar een voorlopig en daarna naar een definitief ontwerp. Verder moet een omgevingsvergunning voor het kunstwerk worden aangevraagd en een verkeersbesluit voor het opheffen van parkeerplaatsen worden genomen. De aanleg van het pleintje is nu voorzien in het voorjaar van 2021.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

19 april 2019 | 14:10

Aron

Oh wacht toch wel.

Schrijf een reactie
0
+1
19 april 2019 | 14:09

Aron

Die high res afbeelding van de tekening is niet bepaald high res (en dus niet te lezen)…

Schrijf een reactie
0
+1
15 april 2019 | 09:25

Peter

De gemeente doet er als gewend weer erg lang over om iets te beginnen ,teveel interne macho’s die iets ’ nuttigs’ denken te weten ,jammer!
Meer projekten op kop van zuid die ver over tijd af komen ,probleem zij wonen er niet dus weinig interesse

Schrijf een reactie
2
+1