skip to main content
Omgeving rondom nieuwe rechtbank aangepakt

Vanaf de Parnassusweg komt een hellingbaan die aansluit op de nog aan te leggen nieuwe weg rond de rechtbank. Frelink: ‘Deze nieuwe weg loopt voor een groot deel rondom de nieuwe rechtbank heen en leidt naar diverse ingangen van de parkeergarage.’ Zo is er bijvoorbeeld een speciale ingang voor arrestanten en voor medewerkers. Deze garage biedt plek aan zo’n 200 auto’s.

Hoogteverschil

Omdat de Parnassusweg verhoogd is en ongeveer drie meter boven het niveau van de entree van de nieuwe rechtbank ligt, wordt nu eerst een nieuwe hellingbaan aangelegd. Frelink: ‘Hierbij moeten we rekening houden met het fietspad dat parallel aan de Parnasusweg loopt, 3 meter lager.’ Dit fietspad zal dus onder de nieuwe hellingbaan doorlopen. ‘Hier zijn wel wat berekeningen aan vooraf gegaan, omdat een gedeelte van de huidige constructie blijft staan.’ Om deze werkzaamheden te realiseren zullen fietsers in fases omgeleid worden. ‘Het zal dan gaan om een omleiding die maximaal een 3 minuten langere fietstijd oplevert.’

Artist impression van de hellingbaan en het fietspad

Béton brut

Het ontwerp van de hellingbaan is afkomstig van Cyrus Clark, hoofdontwerper openbare ruimte bij de gemeente. Frelink: ‘Uiteraard wordt over zo’n nieuwe weg goed nagedacht. Niet alleen wil je een overzichtelijke verkeerssituatie creëren waarbij je rekening houdt met fietsers en voetgangers, ook wil je een ontwerp dat mooi aansluit bij de vormgeving van de rechtbank.’ Het uiteindelijke ontwerp is gebaseerd op de architectuurstijl Béton brut. ‘In het brutalisme speelt beton de hoofdrol, waarbij je de mooiste eigenschappen van dit materiaal naar voren laat komen.’ Een bestaand voorbeeld van deze stroming is bijvoorbeeld de monumentale – oude – rechtbank, naast de nieuwe rechtbank.

Artist impression van de nieuwe rechtbank

Voorplein

Met de weg is de omgeving er nog niet. Binnenkort start bouwcombinatie NACH (New Amsterdam Court House) zelf met de aanleg van het voorplein van de nieuwe rechtbank.  Dit plein wordt een echte eyecatcher en zal een verbinding vormen tussen de rechtbank, met haar werknemers en bezoekers, en de passanten en omwonenden. Er komen plantvakken, kleinere bomen, een spiegelvijver en zitjes en de inrichting wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten natuursteen. Ook komt er een sculptuur  van de Amerikaanse kunstenares Nicole Eisenman. Hoe dat er uit komt te zien is nog een verrassing. De gehele openbare ruimte rondom de nieuwe rechtbank zal eind dit jaar ingericht zijn.

Geef uw mening

Gerard

Fietspad Parnassusweg en tunnel is dicht. Wanneer zijn die weer open?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Gerard, de werkzaamheden duren tot 16 augustus. Er worden nieuwe kabels en leidingen gelegd, en oude verwijderd. Ook komt er op de kruising voor Bagels&Beans een verhoging in het midden en nieuwe belijning. Hiermee maken we de situatie voor fietsers duidelijker en veiliger.

Thomas van Staveren

Wow wat een somber gebouw en raar dat het plein naar de ring toegedraaid staat...

Rutger

Het zou een mooiere oplossing zijn om de gehele Parnassusweg weer gelijkvloers te maken.

Peter wessels

Mooie klus: Ik houd van de Zuidas!

Dick Honing

Mooie klus Jeroen, heel veel succes, groet Dick