skip to main content
Nieuwe Amstelveenlijn krijgt tijdelijke halte Parnassusweg

Op dit moment vinden werkzaamheden plaats om de tramhalte Parnassusweg geschikt te maken voor de nieuwe Amstelveenlijn. Die werkzaamheden zijn nodig, omdat er een nieuw type tram gaat rijden op de lijn: de 15G tram. Twee van deze tramstellen aan elkaar zijn 60 meter lang en daarvoor zijn de perrons van tram 5 te kort. De aanpassingswerkzaamheden begonnen in het weekend van 25 en 26 juli en zijn binnenkort klaar. Het gaat niet alleen om het verlengen van de twee perrons van halte Parnassusweg, maar ook om het aanpassen van voetgangersoversteken en het aanbrengen van waarschuwingslichten.

Zuidasdok

Aanvankelijk zou de nieuwe Amstelveenlijn geen stop krijgen tussen de halte De Boelelaan/VU en de halte aan de Strawinskylaan. De halte aan de Strawinskylaan is immers tijdelijk: de definitieve begin- en eindhalte van de nieuwe Amstelveenlijn komt aan de Arnold Schönberglaan, vlak bij de ingang van het vernieuwde treinstation. Maar die halte kan pas worden aangelegd als de zuidelijke rijbaan van de A10 onder de grond is gebracht. Het vernieuwen van station Amsterdam Zuid met bijbehorende tramhaltes en het ondergronds brengen en verbreden van de A10 Zuid zijn onderdeel van het project Zuidasdok. Met de vertraging die Zuidasdok heeft opgelopen, moet de tijdelijke halte aan de Strawinksylaan langer meegaan dan de bedoeling was. Niet ideaal, vindt de Vervoerregio Amsterdam. Door de halte Parnassusweg geschikt te maken voor de Amstelveenlijn kunnen reizigers nu dichter bij het station in- en uitstappen.

Artist impression van de toekomstige tramsporen bij het vernieuwde station Amsterdam Zuid

In december in gebruik

De Amstelveenlijn (metro- en sneltram 51) ging begin maart 2019 buitendienst voor een grootscheepse renovatie. Die is nu bijna voltooid. De haltes en het spoor zijn vernieuwd. Vanaf 17 augustus gaat de vernieuwde lijn, die dus nummer 25 krijgt, worden getest. In december 2020 kunnen reizigers er gebruik van maken.

Geef uw mening

Bert Bus

Ik heb inmiddels begrepen dat het tijdelijke beginpunt/eindpunt van lijn 25 op de Strawinskylaan komt te liggen en niet op de Parnassusweg onder de A10-Zuid viaducten.Wordt dat niet een gigantische puinhoop met drie tramlijnen (5,6,25) waarvan de laatste twee tramlijnen daar moeten rangeren? En waarom is de halte Parnassusweg maar aan één zijde voltooid?

Izak Salomons

tramhaltes onoverdekt? en dat op zo een belangrijke plek. wat een armoede.. nog eens opnieuw bekijken svp

Aron

De uiteindelijke eindhaltes krijgen overkappingen. Die zijn op de impressies aan de horizon te zien.

Fred

Er moeten zoals gebruikelijk de nodige ambtenaren over nadenken , dan de vergunningen per deelraad etc etc, Tegen die tijd is het station misschien klaar We moeten maar afwachten in deze tijden !

Rutger

wanneer wordt de kruising van Gustav Mahlerlaan en Parnassusweg aangepakt? Het zou fijn zijn als je hier kan oversteken.

Jos

Beste Rutger, dat is een lastige kwestie (komen we nog een keer op terug), maar ik heb wel een beetje goed nieuws voor je: eind volgende week ligt er een zebrapad over de Parnassusweg, ter hoogte van de op- en afgang van het station (bij de tramhalte dus). Het is vooralsnog een anderhalve meter maatregel, om voetgangers beter te laten doorstromen door ze voorrang te geven op autoverkeer. Hopelijk helpt ook jou dat.