skip to main content
Twee woningbouwprojecten in voorbereiding

De eerste kavel (kavel 2 op de afbeelding) bevindt zich bij het Beatrixpark, naast het St. Nicolaaslyceum. Plannen voor bebouwing van deze kavel zijn er al heel lang. De bedoeling is dat hier vrije sector koopwoningen komen. De tweede kavel (kavel A op de afbeelding) bevindt zich aan de zuidkant van de A10 en is de eerste stap naar de nieuwe woonbuurt Ravel. Deze kavel is bestemd voor grotere middeldure huurwoningen, die geschikt zijn voor huishoudens met kinderen.

De kavel bij het Beatrixpark

Dezelfde informatie

De komende periode is vooral bedoeld om te kijken of er onder de huidige marktomstandigheden interesse is vanuit ontwikkelaars. Dit doen we door alle informatie over de kavels op TenderNed te plaatsen, tot en met 4 september 2020. ‘Zo beschikt iedere geïnteresseerde ontwikkelaar, investeerder of belegger over dezelfde informatie’, zegt projectleider grondzaken Suzanne de Wit. ‘We vragen ontwikkelaars hoe zij aankijken tegen het gevraagde woonprogramma, tegen specifieke selectiecriteria als duurzaamheid en – niet onbelangrijk – of ze zouden meedoen aan een of beide tenders. En zo niet, waarom dan niet.’

De kavel in de toekomstige woonwijk Ravel

Randvoorwaarden

Daarnaast staan op TenderNed ook de programmatische en stedenbouwkundige randvoorwaarden waaraan de ontwikkelingen straks moeten voldoen. Collega projectleider grondzaken Joris Gerritsen: ‘Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld een duurzame manier van bouwen, de omvang van de toekomstige woongebouwen, materiaalgebruik en veiligheid. Ondanks deze randvoorwaarden blijft er voor de ontwikkelaar nog voldoende vrijheid over om een eigen invulling te geven. Zeker op het gebied van esthetiek en inpassing in de omgeving. Vice versa zijn tips en aanbevelingen vanuit de ontwikkelaars ook welkom.’

Een artist impression van de nieuwe wijk Ravel

Interesse

Is er al veel interesse? ‘Er zijn aardig wat partijen die in ieder geval aangeven dat ze op de hoogte gehouden willen worden van de ontwikkelingen, dus dat is mooi’, zegt De Wit. ‘Zeker in de huidige coronatijd, waarbij we lastiger kunnen inschatten wat de toekomst brengt. Hoeveel serieuze kandidaten er echt zijn weten we eigenlijk pas wanneer de kavels daadwerkelijk worden aanbesteed.’ Na 4 september worden eerst de ingevulde vragenlijsten geëvalueerd. Het is de bedoeling dat de kavels in twee afzonderlijke tenders eind dit jaar of begin 2021 in de markt worden gezet.

Geef uw mening

Marianne

@Zuidas, kunnen jullie reageren op mijn vraag?

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, Mijn collega had al gereageerd op deze vraag onder een ander artikel, maar ter volledigheid nog een keer. Op kavel 6/7 komen ca. 300 woningen in verschillende groottes. Het is een mix van koop en middeldure huurwoningen. De bouw start in de zomer van 2022. Op kavel 2 komt een gebouw met ca 150 woningen, koop of een mix van koop en huur (midden en hoger segment). De bouw hiervan is gepland tussen eind 2023 en eind 2025.

Marianne

Wat is nu de huidige status van kavel 2 en kavel 6&7? En worden er op beide kavels koopwoningen of huurwoningen gebouwd?

arthur goulooze

Erg goede voorbereiding, prachtig als een stadsdeel zo in ontwikkeling is: Kavel 2 erg boeiend in het Beatrixpark, wonen temidden van de natuur! Hoe wil je het nog mooier? Dan: Ravel, schitterend die artist impression, aan iedereen is gedacht, Beatrixpark (kavel 2), voor vrije sector, Ravel voor huishoudens met kinderen. En naast kavel 2, is ook kavel 6/7 in ontwikkeling, door geweldige bouwer Breevast. Kavel 2 is bouwer bekend na de tender,begin 2021, kan niet wachten, eer er te mogen wonen! Hoezo onderzoeken of er belangstelling voor is? Er komt een run op die appartementen, let op mijn (Amsterdamse) woorden!

Henriette van Vlerken

Heel fijn zeg 2 nieuwe woontorens precies in mijn uitzicht van de Princesseflat in het Beatrixpark! Heb zojuist dit appartement gekocht voor het uitzicht, geheel verbouwd en nu moet er weer een stuk Beatrixpark worden opgeofferd voor 2 monsterlijke woontorens!

Mavado

Mooie plannen, hopelijk volgt er meer hoogbouw. Een topper van 150m zou mooi zijn. In en rond de stad is er genoeg groen (inclusief de water gebieden) laten we AUB niet doorslaan in groen en klimaat dingetjes. Kijk ook uit naar Havenstad en Amstel3 prachtig allemaal. Groeten uit de Rivierenbuurt

Joost van der Kroft

Aangegeven wordt (elders), dat de bouwhoogte van Beethoven 2 naast de prinses Irenestraat 30 meter is. Komt dat overeen met de hoogte van de bestaande flat en de hoogte van het Nicolaas lyceum?

Paula

Beste Joost, De gemeente trekt zich weinig aan hoor van een maximale bouwhoogte in een Bestemmingsplan. Goed voorbeeld daarvan is de megalomane Quartz van 75 meter tussen de laagbouw in Buitenveldert. Bestemmingsplan zegt 30 meter max maar handjeklap door stadsdeelvoorzitter, projectontwikkelaar en wethouder komt hij er gewoon. Excuus: 40% middenhuur........ dat moeten we nog maar zien wat voor bedragen dat gaan worden. Met een inpandige concierge service........ ik denk aan expat prijsjes.

M.

Di. 25 aug. 2020. Als je nou dat oerlelijke Hoofdgebouw v.d. VU weghaalt, dan kan je daarvoor in de plaats een hele mooie flat van tig hoog plaatsen met sociale huur, middenhuur en evt. vrije sector. Studie's worden vroeg of laat toch online en dat heb je die gigantische campus ÈCHT NIET nodig. Sowieso bouwen we thans veel voor buitenlanders, studenten, expats en ander geneuzel, terwijl de eigen mensen /- 14 jaar op een sociale huurwoning moeten wachten, als die nog tegen die tijd bestaan!! ¿ Waar zijn we nou mee bezig? En vergeet al die lege kantoorplekken NIET op de Zuidas!! Tijd om te kraken lijkt mij. ACTIE!! ACTIE!! En blijf met je fikken v.h. GROEN AF!! Een hogere macht zal de verantwoordelijken vroeg of laat daarmee straffen! Wie weet een nieuw (dodelijk) virus opkomst voor alle HEBBERIGEN van deze wereld?

Rutger

dat hoofdgebouw is het oudste gebouw van de hele Zuidas, daar blijf je met je fikken af! :p

Bert Bus

Mocht de markt totaal niet geïnteresseerd zijn,kan het Beatrixpark dan misschien groen blijven? Of moet het coute-que-coute opgevuld worden met gebouwen?

dik van mourik

Er zijn inderdaad al heel lang, sinds 1990 met stadsdeelvoorzitters Polderman, Pluim en Adema plannen voor een rij bouwblokken aan de Beethoven straat. In 2007 werden dat er 2 omdat over de A10 met AFC een sportpark zou komen. dat werd na een motie Vink en Nuyens een dakpark, daklaanpark en later met een K&R. Parallel daarmee liep een niet vlekkeloos verlopen participatieproces tot 2016, een ook niet vlekkeloos nazorg van het democratisch proces na de motie Vink D66/Nuyens Groen Links en bleef een toren, het convent, midden in het park staan. De 2de rij bouwblokken, waarvan kavel 2 er één van is werd ondanks grote tegenstand van de buurt en groengroepen doorgezet vanwege woningnood bij vooral middengroepen. Het lijkt daarom verstandig om net als Zuidasdok ook dit Zuidasplan te herijken, voor markt onderzoek te doen. Er is ook nog altijd een herplantplicht in het Zuidasdokgebied van 4000 bomen, waarvan misschien een deel in het Zuidasgebied moet. Het lijkt met COVID ook van belang dat er om woontorens van de Zuidas en aan de rand de dicht bebouwde Rivierenbuurt groene ruimte is om met afstand te kunnen recreeren. Stranden, plassen en parken moeten al dicht omdat het er te vol wordt. Er lijkt meer behoefte aan groen voor bewoners dan luxe woningen in de krimpstad Amsterdam.

JOYze hoogland

Waar vind je de invulling om de Zuidas verder te vergroenen.... Lijkt gezien klimaatopwarming een v/D eerste prioriteiten

Shav

I thought only in my homecountry parks could be sold and cut down for houses to be built. How about a luxury residential tower in the middle of Beatrix park? That would bring even more profit!

Floris de Graaf

@ Shav: if you follow one the links in the text, you can see that there were already buildings in that part of the park, since the 1960s. When construction was deferred during the financial crisis, the land remained vacant. It was never supposed to be part of the expanded park, and the park remains spacious in the new plans. People need a place to live, too.

Peter de Jong

Mag er ook een camping komen naast st. Nicolaas lyceum voor Amsterdammers ?

enny schmitz

Of sociale huurwoningen ipv koopwoningen? Of liever behoud groen?! Al zal t laatste uitgesloten zijn gezien de allang bestaande plannen.

Peter Davis

Ik hoop dat het mooie kunstwerk uit 1965 naast het St. Nicolaaslyceum ('Kennisoverdracht' van Frans van der Burgt) blijvend tot zijn recht komt.

Annemiek

helemaal mee eens, moet behouden blijven en tot z'n recht komen in de buurt van de school

Roland

'Grotere middeldure huurwoningen, die geschikt zijn voor huishoudens met kinderen'. Huishoudens die er altijd al van gedroomd hebben om met hun kinderen in en tussen de hoogbouw op de Zuidas te gaan wonen, en vooral niet willen kiezen voor een woning met een tuin in, laten we zeggen, Weesp.

Roland

@Aaron: Ik verwacht helemaal niet 'dat er op deze toch vrij prima locatie laagbouw moet worden gepleegd'. Waar beweer ik dat? Goed lezen is een kunst kennelijk.

Aron

Roland is blijven hangen in de jaren 80. Er zijn zat gezinnen die hebben gekozen voor het stadsleven en het prima vinden om een parkachtige of speelruimte voor de deur te hebben in plaats van een privétuin. Tuinieren is voor de meeste mensen bijzonder uit de mode tegenwoordig, ook in de laagbouwwoning, men heeft andere hobby's. Maar waar het momenteel in de zoektocht om woningen misgaat is woninggrootte en prijsverhouding. Een woning van gezinsformaat is of te vinden in een van de buitenwijken, waar je zo ver uit het centrum van de stad bent dat je net zo goed naar Weesp kan omdat je daar meer krijgt voor je geld (behalve het stadse leven). En een gezinsformaat woning binnen de ring is al gauw een 'luxewoning' met prijs die niet in verhouding staat met wat de lagere of middenklassegezinnen kunnen betalen. En al zou het eerste gedeelte van m'n betoog niet kloppen, dan nog hebben die mensen met de rijtjeshuisdroom de optie om die te vinden in 90% van de woningen in het land. Voor degenen die dat niet ambiëren komt er deze wijk stedelijke bebouwing. Want als u verwacht dat er op deze toch vrij prima locatie laagbouw moet worden gepleegd dan lacht geheel Amsterdam u vierkant uit met uw waanideeën in tijden van woningnood.