skip to main content
Scooters van Mahlerplein naar Mahlerlaan

Met het opheffen van de laatste openbare parkeerplekken op de Gustav Mahlerlaan trekken we de parkeerregels gelijk aan die in de rest van het centrumgebied van Zuidas: niet bovengronds autoparkeren. Dit betekent dat op de Gustav Mahlerlaan parkeerplekken verdwijnen, op het deel tussen de Parnassusweg en de Beethovenstraat. Wel blijven er vakken voor laden en lossen, invalide parkeerplekken, een halte voor de bus naar het Gelderlandplein en plekken voor elektrische taxi’s en elektrische deelauto’s. Alleen veranderen we daar nu de indeling gedeeltelijk van.

Overlast Mahlerplein Zuid

De aanpassing van de Gustav Mahlerlaan is nodig om het zuidelijk deel van het Mahlerplein (het deel pal voor de Symphony torens) te kunnen aanpakken. Daar ondervinden bewoners en werkenden al lange tijd overlast van geparkeerde fietsen, scooters en motoren. Ook voor hulpdiensten is de situatie ongewenst. En eerlijk gezegd: het ziet er ook niet uit. Mede daarom gaan we dit deel van het Mahlerplein opnieuw inrichten. Dat kan pas als we voor gemotoriseerde tweewielers een alternatief hebben. Die mogen namelijk niet in de ondergrondse stalling precies tegenover dit deel van het Mahlerplein. Van de vrijkomende parkeerplaatsen op de Gustav Mahlerlaan maken we vakken voor motoren en scooters. Fietsers kunnen allang terecht in de ondergrondse stalling.

Scooters op het zuidelijk deel van het Mahlerplein

Natuursteen en groen

Het zuidelijk deel van het Mahlerplein krijgt op termijn dezelfde inrichting als het middendeel: met verhoogde randen van natuursteen en groen. Op de precieze inrichting komen we over een paar maanden nog terug. Toch zal de overlast op het zuidelijk deel van het Mahlerplein daarmee nog niet helemaal voorbij zijn. Dat is pas het geval wanneer er niet meer mag worden geparkeerd buiten de fietsenrekken en fietsvakken. We zijn al geruime tijd bezig om dat voor elkaar te krijgen. Het ligt gecompliceerd. De verwachting is wel dat herinrichting de overlast op het Mahlerplein al aanzienlijk zal verminderen.

Wanneer doen we wat?

Maar eerst dus aanpassing van de Gustav Mahlerlaan. We voeren dit werk in twee weekenden uit. We beginnen op vrijdag 25 september 2020 met het verwijderen van lijnen en borden aan de gehele zuidelijke kant van de Gustav Mahlerlaan. De aannemer zet de bestaande vakken met pionnen af en waar nodig wordt de sleepdienst ingezet. Daarna gaat de aannemer aan de slag. De volgende dag, op zaterdag 26 september, brengen we nieuwe belijning aan. Mocht het werk onverhoopt niet gereed zijn, dan gebruiken we zondag als uitloopmogelijkheid. Het weekend daarna doen we hetzelfde aan de noordkant van de Gustav Mahlerlaan: op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober (en indien nodig zondag 4 oktober). In dit tweede weekend brengen we ook de juiste borden aan. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 16.00 uur. Tijdens de werkzaamheden zijn twee verkeersregelaars aanwezig.

Geef uw mening

LexD

Eh, moet je betalen als je een motor op zo'n plekje parkeert??

Lex D.

Dank voor de reactie, redactie! Helder verhaal.

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste LexD, bedankt voor je vraag. Nee, je hoeft niet te betalen voor het stallen van motoren in die vakken. Ze worden daar gedoogd. Officieel, volgens het beleid van de gemeente Amsterdam, dienen motoren geparkeerd te worden in de parkeergarages.

John

John, Na 10 jaar ellende op het plein gaan de motoren en scooters eindelijk weg. Nu de fietsen nog, wordt daar op gehandhaafd, ik zie daarvan niets gebeuren. Er bestaat toch zo iets als een fiets verwijs plan. Moet na 10 jaar toch te realiseren zijn.

Map de Maar

Oppassen dat de overlast zich niet verplaats naar de Gershwinlaan. Nu al is de stoep vaak verstopt door geparkeerde scooters en fietsen. Voetgangers moeten dan uitwijken naar de rijbaan, die door de nieuwe woongebouwen ook al een stuk drukker is geworden. Een veilig trottoir voor ouderen en moeders met kinderen mag niet opgeofferd worden aan een sjiekere uitstraling voor de kantoren rond het Mahlerplein.

Fred

Jammer dat dit nu pas gebeurd , had enkele Jarek geleden moeten gebeuren ,maar dat lag niet op de tekentafel, Beter nadenken door de ambtenaren zou beter zijn !