skip to main content
Zuidas krijgt houten toren van 86 meter hoog

Het gebouw komt te staan op wat straks een zeer prominente plek zal blijken te zijn: aan het einde van de nieuwe Maurice Ravellaan, waarvoor de eerste werkzaamheden zijn gestart en waarlangs de nieuwe woonbuurt Ravel komt. De laan ligt in het verlengde van de Gustav Mahlerlaan. Daardoor zal de houten toren straks vanaf de Parnassusweg te zien zijn. Een zichtlijn waarvan stedenbouwkundigen nu al smullen, mede dankzij de schuine vlakken aan de boven- en onderzijde van het gebouw.

Tot leven brengen

De kavel waarop de toren moet komen, bestaat nu uit een grasveld en een voetgangerstoegang naar de parkeergarage die eronder ligt, voor gebruikers van het ernaast gelegen gebouw. ‘Samen met Dam & Partners hebben we gezocht naar een invulling van deze locatie, die past bij Zuidas’, zegt Sten Karelse, Head of Development bij NSI. ‘Het hele gebied ten oosten van de Antonio Vivaldistraat is volledig in ontwikkeling, zeker met de komst van EMA en van het Van der Valk hotel. Wij willen graag bijdragen aan het tot leven brengen van dit gebied.’

Duurzaam en gezond gebouw

In alle opzichten wordt dit een duurzaam gebouw. De bouwtechniek is duurzaam, de materialen zijn duurzaam en optimaal herbruikbaar. De ambitie is dan ook om het hoogste duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Outstanding te behalen. Het moet ook een gezond gebouw worden voor de mensen die er werken. ‘We besteden heel veel aandacht aan het binnenklimaat – in veel kantoren heeft dat een te lage prioriteit. Voor het interieur gebruiken we geen materialen die toxiciteit geven. Dit comfortabele werkklimaat draagt bij aan het welzijn van de gebruikers. De kroon van het gebouw krijgt een dakterras met bomen en ander levend groen. De natuurlijke en inspirerende omgeving in combinatie met onze services zorgen ervoor dat zij zo productief mogelijk kunnen werken. Dit sluit aan bij de veranderende behoefte van gebruikers, waar space-as-a-service centraal staat. Wij zijn ons zeker bewust van de uitdagingen voor de markt op korte termijn, maar wij geloven nog steeds dat er op lange termijn vraag zal blijven naar moderne, comfortabele, duurzame kantoren, zeker op de Zuidas. Met een voorziene start bouw in 2022, hebben wij tijd om te zien hoe de economie, de kantorenmarkt en de gebruikersvraag zich de komende tijd ontwikkelen.’

Publieke ruimten

Het houten gebouw krijgt een bruto vloeroppervlak van 22.000 vierkante meter, de verdiepingen hebben standaard een bruto vloeroppervlak van circa 1.100 vierkante meter, maar de begane grond is kleiner. Van het vloeroppervlak bestaat tussen de 500 en 3.200 vierkante meter uit publiek toegankelijke ruimten. ‘De onderste lagen krijgen publieke voorzieningen en flexwerkplekken. De gedachte achter het ontwerp is dat de openbare ruimte buiten en de publieke ruimten op elkaar aansluiten. Daarom hebben we de footprint nog wat kleiner gemaakt dan de verdiepingen daarboven. Ditzelfde schuine vlak komt bovenin het gebouw ook terug waarmee we het zijn specifieke karakter geven.’ Naar verwachting wordt in het tweede kwartaal van 2021 het definitieve ontwerp bekend.

Geef uw mening

Dennis Reelick

Geweldig.

Arjen Peeman

Waanzinnig mooie uitdaging !

Hessel Visser

Wat voor hout gaat er gebruikt worden en hoeveel procent is dit van het totale gebouwgewicht? Misschien ook volledig circulair meubilair gaan gebruiken?

..

Symmetrisch - boven even afgeschuind als onder zou hem nog mooier maken...

Hans

Spade as a service en bij Ahrend hebben we Furniture as a service. Leuk om te combineren?

Hans

Spade as a service en bij Ahrend hebben we Furniture as a service. Leuk om te combineren?

Bob

www.treetek.nl

Frits

Fijn - want wanneer daar eenmaal brand uitbreekt - komen er ook minder giftige gassen vrij... is vele malen beter voor het milieu. Is over nagedacht.

D.

Hoogbouw is volledig gesprinklerd.

Sander

Mooi en zeker een impuls voor dit deel van de Zuidas! De nieuw te bouwen wijk Ravel vormt straks een mooie verbinding tussen de kop en het hart vd Zuidas. Een combi met een woondeel was wel beter geweest en minder kwetsbaar mbt bezetting.

fred

onbegrijpelijk weer een kantoor pand met vele verdiepingen ,terwijl de helft leeg staat aan de ZUIDAS dan wel niet bewoond , men gaat thuis werken nu en de nabije toekomst, hoe dom kan men zijn ??? zet er een een echt chique appartement gebouw neer dat zal veel meer aftrek vinden, maar helaas dit college van B &W is wars van mooie ideeen!

Tim

Oh ja het is weer Halsema's schuld zeker. Zoals alles van Covid tot gebrek aan sociale woningbouw, van het weer tot waarom Zwarte Piet moet ophoepelen. De vastgoedmarkt doet wat het wil in dit economische systeem, Fred. Wil je dat veranderen, dan richt een succesvolle communistische partij op.

P

Ik begrijp Fred volledig, dat er slechts 5% leegstand is zal berekend zijn met een goedkope zakjapanner, ik hoor de kantoor- en flexplekverhuurders anders als dat 50 tot 70% al 12 tot 20 maanden leeg staat, veel van de leegstaande kantoren zitten nu in de renovatie om als woonruimte te gaan dienen.

ferre

Het staat er pas over een jaar of drie, je hoeft er echt niet op te rekenen dat we tegen die tijd nog steeds allemaal thuis werken. "De helft staat leeg op de zuidas"? Nederland kampt met een kantoortekort, wat niet plotseling verdwijnt door de coronacrisis. Leegstand zit onder de 5%

Fred van Ommeren

Omdat Amsterdam een wereldstad is met uitzonderlijke bedrijven en beroepen, zal er altijd behoefte zijn aan meer en nieuwere kantoren. Zeker op de Zuidas. Als je geen eigentijdse gebouwen aanbiedt, dan doenje niet meer mee en wordt Amsterdam een tweede Assen, maar dan 10x te groot....

Tim

Op de impressie van de gehele toren valt mij op dat er ook een (laag) gebouw is ingetekend op de locatie naast de grijze toren. Dit is de plek waar nu nog een restantje staat van het oude parkeerdek. Is dat ook onderdeel van de ontwikkeling of slechts dromen?

Bankrass

Is dat niet het gebouw wat er al staat waar nu spaces in zit?

Tim

Dat is echt een perfecte ontwikkeling! Voor dit deel van de zuidas betekent dit zo'n enorme opsteker. Dan te bedenken dat er ook nog een toren naast EMA zou moeten komen en een woontoren op het parkeerterrein langs de Antonio Vivaldistraat. Is er over die laatste al meer bekend inmiddels? Dit wordt op deze wijze echt een waardig stuk zuidas.