skip to main content
Nieuwe universiteitsgebouw: nu stil, straks bruisend

Het nieuwe universiteitsgebouw van de VU voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen, beschikt over een prachtig atrium en heeft alles in huis om een gerieflijk onderkomen te bieden aan studenten, docenten, medewerkers, onderzoekers – en niet te vergeten aan bezoekers. In de eerste maanden van 2020 kon iedereen wennen aan het mooie gebouw en de nieuwe werkplekken. Aan andere ruimtes, zoals de theaterzaal en de college- annex bioscoopzalen, werd nog gewerkt. Geen vuiltje aan de lucht dus. Tot die persconferentie van 12 maart 2020 en de VU, net als wij allemaal, in een andere wereld belandden. Campusdirecteur Franc van Nunen: ‘We konden daarna niet meer het volle potentieel uit het gebouw halen. Dat was jammer, maar eerlijk gezegd stelde de coronapandemie ons voor andere, veel grotere uitdagingen. We moesten een geheel digitale universitaire wereld opbouwen.’

Strakke roosters


Inmiddels wordt er sinds mei wel weer fysiek lesgegeven in het nieuwe universiteitsgebouw, zij het gecontroleerd en op 1,5 meter afstand. ‘We kunnen nu niet meer iedereen tegelijkertijd ontvangen’, zegt Van Nunen. ‘En dat geldt zowel voor de studenten, docenten als bijvoorbeeld voor de lab-medewerkers.’ Momenteel betekent dit dat ongeveer 20 procent van de circa 800 mensen die normaal van het gebouw gebruikmaken, aanwezig kunnen zijn. ‘In het onderwijs werken we met strakke roosters om het aantal mensen dat gelijktijdig in het gebouw is goed te spreiden. Zo dragen we ook bij aan het ontlasten van het openbaar vervoer. Daarbij blijft het devies om zo veel mogelijk thuis te werken.’

Voor iedereen


Het nieuwe universiteitsgebouw gaat ook in cultureel opzicht een belangrijke rol spelen bij al deze ontwikkelingen. ‘Dit gebouw is ook een plek voor mensen die hier niet werken of studeren. Vanaf september 2021 programmeert Rialto hier films en biedt Griffioen theatervoorstellingen aan. In dezelfde zalen waar overdag colleges worden gegeven. Ook komen er restaurants en cafés en verzorgen we er exposities, ook nu al. Op deze manier draagt de VU ook op cultureel gebied bij aan een levendige Zuidas.’

Kenniskwartier Zuidas


Ondanks alles zijn de ambities van de VU er niet minder op geworden. De realisatie van het nieuwe universiteitsgebouw maakt deel uit van een veel grotere ontwikkeling. Van Nunen: ‘Samen met onder andere de gemeente en het Amsterdam UMC bouwen we in dit gedeelte van Zuidas aan een ‘innovation district’. Een mix van ondernemers, onderzoekers, artsen, juristen, studenten, (data) wetenschappers en bewoners, die dit gebied tezamen een unieke sfeer geven.’ In het toekomstige Innovation District Zuidas – of Kenniskwartier Zuidas – komen wonen, gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samen. De innovaties waaraan de VU, het Amsterdam UMC en Zuidas hier ruimte geven zijn van lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale maatschappelijke betekenis. ‘Dit zijn geen ambities voor de verre toekomst, maar ook nu al realiteit. Eerder realiseerden we het O|2 Lab-gebouw in het Innovation District Zuidas. Nu is het nieuwe universiteitsgebouw in gebruik en zijn we hier tegenover begonnen met de realisatie van een nieuwe onderzoeksgebouw. Stuk voor stuk beschikken ze over de nieuwste technologieën.’

Geef uw mening