skip to main content
Onderzoeksgebouw VU

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) breidt uit met een nieuw onderzoeksgebouw, op de plek van de voormalige Schoolwerktuinen aan de De Boelelaan en naast het O|2 Labgebouw. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het trillingsvrij moet zijn, voor gedegen onderzoeksresultaten.

Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wiskunde & Natuurkunde-gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. Het onderzoeksgebouw wordt een bèta-medisch labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en praktijkonderzoeken. Veel van deze onderzoeken vinden plaats met behulp van zeer gevoelige microscopen met lasers. Dit is de reden dat er veel tijd is gestoken in een ontwerp, dat ervoor zorgt dat het gebouw – en dan met name de kelder – vrij wordt van trillingen.

De toekomstige entree
cepezed

Planning

Het gebouw zal bestaan uit een hoge toren van 13 verdiepingen en daarachter een lagere van 6 lagen. Om het gebouw trillingsvrij te maken krijgt het hele gebouw extra diepwanden rondom de kelder die ook weer voorzien is van damwanden. Tot eind 2020 werkt de bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros aan de fundering en aan de bouwkuip met diepwanden en damwanden. Daarna volgt de ruwbouw van de hoog- en laagbouw. Naar verwachting is de bouw in de zomer van 2023 gereed. Het ontwerp is afkomstig van architectenbureau cepezed.

Gerelateerde artikelen

Onderzoeksgebouw VU: het geheim zit aan de binnenkant

Nu het Onderzoeksgebouw zichtbaar de hoogte in schiet, legt Paul Goossens van de VU uit hoe dit gebouw onder meer kan bijdragen aan het vaststellen van een authentieke Rembrandt en de speurtocht naar medische toepassingen en energiebronnen.
werken
4

Onderzoeksgebouw VU heeft diepwanden

Een enorm gat, met bouwers die allemaal druk in de weer zijn met wapening en beton. Dat is er momenteel te zien van het nieuwe Onderzoeksgebouw VU. En de enorme diepwanden, die het gebouw straks behoeden tegen trillingen, zitten in de grond.
Meer artikelen