skip to main content
Onderzoeksgebouw VU

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) breidt uit met een nieuw onderzoeksgebouw, op de plek van de voormalige Schoolwerktuinen aan de De Boelelaan en naast het O|2 Labgebouw. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het trillingsvrij moet zijn, voor gedegen onderzoeksresultaten.

Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wiskunde & Natuurkunde-gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. Het onderzoeksgebouw wordt een bèta-medisch labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en praktijkonderzoeken. Veel van deze onderzoeken vinden plaats met behulp van zeer gevoelige microscopen met lasers. Dit is de reden dat er veel tijd is gestoken in een ontwerp, dat ervoor zorgt dat het gebouw – en dan met name de kelder – vrij wordt van trillingen.

De toekomstige entree

Planning

Het gebouw zal bestaan uit een hoge toren van 13 verdiepingen en daarachter een lagere van 6 lagen. Om het gebouw trillingsvrij te maken krijgt het hele gebouw extra diepwanden rondom de kelder die ook weer voorzien is van damwanden. Tot eind 2020 werkt de bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros aan de fundering en aan de bouwkuip met diepwanden en damwanden. Daarna volgt de ruwbouw van de hoog- en laagbouw. Naar verwachting wordt het gebouw begin 2024 opgeleverd. Het ontwerp is afkomstig van architectenbureau cepezed.

Gerelateerde artikelen

Aanleg openbare ruimte Onderzoeksgebouw VU

Vanaf 21 augustus tot en met 20 oktober 2023 sluiten we het nieuwe Onderzoeksgebouw VU aan op de waterleiding en het riool. En we leggen een groenstrook aan naast het gebouw. Tijdens het werk gelden verschillende omleidingen.

VU bouwt achter gevel verder aan onderzoeksgebouw

De bouw van het Onderzoeksgebouw VU voltrekt zich in 2023 vooral aan de bijzondere binnenkant. Eerst is het interieur van de laboratoria en kantoren op de verdiepingen aan de beurt. Later volgen de kelder en de begane grond.

Nieuw Onderzoeksgebouw VU wind- en waterdicht

De gevels van het nieuwe Onderzoeksgebouw VU zijn eind 2022 wind- en waterdicht. De constructie die fietsers en voetgangers naast het gebouw beschermt tegen vallend bouwmateriaal kan dan ook weg. Binnenkort start de inrichting van de laboratoria.