skip to main content

Het Nieuwe Universiteitsgebouw zal als bruisend hart van de Campus gezicht geven aan de gastvrijheid van de VU. Het wordt een getrapt oplopend gebouw, met aan de campuskant zeven en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen. Het hart van het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt het atrium. Op de begane grond komen een grand café en voorzieningen zoals winkels. De eerste verdieping is bestemd voor multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het gebouw biedt tevens ruimte voor de programmering van Cultuur Centrum Griffioen.

De dubbele entree, aan het nieuwe campusplein en aan de De Boelelaan, onderstreept het publieke karakter van het gebouw. Het beoogt een prettige en heldere onderwijsomgeving te zijn en biedt tegelijkertijd ruimte aan het stedelijk leven.

Door het ondergronds brengen van fiets- en autoparkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor auto’s zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen komt op de -1 laag, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn.

Planning bouw het Nieuwe Universiteitsgebouw VU

2013
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2014
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2015
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2016
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2017
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2018
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2019
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
bouwput uitgraven
bouw casco
afbouw

Realisatie

Voor het ontwerp tekende Team V Architectuur. De aannemer die het Nieuwe Universiteitsgebouw realiseert is de bouwcombinatie Visser & Smit en Boele & van Eesteren.

Webcam

Duurzaamheid

Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een duurzaam gebouw, dat wil voldoen aan de criteria voor het keurmerk BREEAM-NL Excellent. Dit keurmerk beoordeelt projecten op duurzaamheidsprestaties. Die duurzaamheid komt onder andere tot uiting in het ontwerp. Door rekening te houden met de oriëntatie op de zon, is de energiebehoefte minimaal. Ook is het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan wisselende functies en daarmee levensduurbestendig.

Trailer – New University Building

Bijzonderheden

  • Het Nieuwe Universiteitsgebouw beslaat bovengronds 31.000 m2, verdeeld over 13 lagen.
  • Het biedt ruimte aan 4.600 studenten en ongeveer duizend universiteitsmedewerkers.
  • De parkeergarage onder de grond telt drie lagen en in totaal 24.000 m2.
  • De garage biedt ruimte aan 600 auto’s en 1.300 fietsen.
  • De onderwijsruimten van het multifunctionele gebouw zijn ook geschikt als theater- en filmzalen.
20200622 VU [jan vonk]vu- universiteit boelelaan 20200622 VU [jan vonk]vu boelelaan_K121948_da 20200622 VU [jan vonk]vu boelelaan_K121944_da 20200622 VU [jan vonk]vu boelelaan_K121941_da 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2794 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2794 1 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2794 2 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2793 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2791 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2790 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2789 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2788 20200506 VU SWT [marcel steinbach]_MST2784 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1533 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1532 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1531 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1530 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1529 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1528 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1527 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1526 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1525 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1524 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1523 20191114 VU [marcel steinbach]_MST1522

In beeld

Hierboven een selectie beelden. Het volledige archief aan beelden is beschikbaar in onze beeldbank.

Bekijk alle beelden