In oktober berichtten we al over de eerste twee kernen die – zo leek het – uit het niets opdoken. Doordat de torens zijn gemaakt met behulp van een glijbekisting, duurde de bouw in totaal maar twee maanden. ‘Eigenlijk kun je zo’n glijbekisting het best vergelijken met een mal, waar je het beton van bovenaf ingiet terwijl je ondertussen de wapening in de bekisting op orde brengt,’ vertelde Henry de Koning, werkvoorbereider bij G&S Bouw toen. Nu staan er vier torens en is het gespecialiseerde team dat er speciaal voor uit Oostenrijk was gekomen, weer naar huis.
Stalen constructie
De torens blijven niet zichtbaar. ‘Hun functie is om de stalen jas te dragen die de landscraper zijn look geeft’, zegt De Koning. ‘Eigenlijk kun je de torens het best vergelijken met een skelet, dat samen met de fundering de basis vormt waarop de rest van de constructie steunt.’ Momenteel is het team van Tripolis-Park druk bezig met deze stalen constructie. ‘De stalen kolommen en liggers worden in de fabriek als puzzelstukjes gemaakt en ter plekke door de bouwers in elkaar gezet en aan de torens bevestigd.’ De vier torens zullen in het kantoorgebouw dienstdoen als liftschachten.
Functie landscraper
De landscraper is een geheel nieuw gebouw op Tripolis-Park en is een aanvulling op de drie bestaande monumentale gebouwen die sinds maart 2020 worden gerenoveerd. De landscraper wordt een rechthoekig gebouw, dat samensmelt met twee van de bestaande Tripolis-gebouwen en deze overbrugt. De ‘liggende wolkenkrabber’ fungeert ook als geluidswal die de Tripolis-gebouwen en de woonbuurt die erachter komt afscheidt van de A10. In de toekomst zal de landscraper ruimte bieden aan een mix van start-ups, scale-ups en grote bedrijven, waaronder Uber. Ook komt er horeca en krijgen alle gebouwen groene, openbare daken.
De bestaande Tripolis-torens
De bestaande Tripolis-gebouwen (200 en 300) van architect Aldo van Eyck worden zo herontwikkeld, dat ze weer helemaal aan de hoge eisen van de toekomstige kantoorgebruikers voldoen. Zo worden ze onder andere volgestopt met slimme technologie om de gebouwen duurzaam voor de gebruikers te maken, waarbij ze straks huisvesting bieden aan innovatieve bedrijven. Ontwikkelaar Flow Development is nu gestart met twee van de drie gebouwen. Deze gebouwen en de landscraper zijn halverwege 2022 gereed. Het derde Tripolis-gebouw – gebouw 100 – wordt pas in een latere fase getransformeerd tot een woongebouw met betaalbare huurappartementen. Deze plannen zijn nog in de maak.
Grotere plannen
De herontwikkeling van Tripolis-Park staat niet op zichzelf en maakt onderdeel uit van een groter plan voor Verdi. Verdi is het gebied dat tussen de Amstelveenseweg, de Schinkel en de Nieuwe Meer ligt. De komende jaren gaan wij dit gebied verbinden, verdichten en vergroenen. Met name in het oostelijke deel van Verdi willen we woningen, voorzieningen en kantoren bouwen. In het westelijke deel ligt de focus meer op groen, water, sport en recreatie. Deelplan 2 van deze ontwikkeling ligt nog tot en met 25 november 2020 ter inzage.
Artikel delen:
Geef uw mening
Spannend , een interessant bouwwerk vanaf twee kanten straks te zien, ik begreep dat er ook nog voorlangs een oprit naar de Ring komt ,mooi dan verdwijnt dat volgekladde geluidsscherm toch ook gelijk. Prachtig veel succes
Heel bijzonder!!! Het zal zekker mooi worden als het afgebouwd is!
Schitterend project maar uit de tekst kan ik niet opmaken of het huidige spuuglelijke en volgekladde geluidsscherm ( zie foto) nu wel of niet wordt afgebroken ter hoogte van de horizontale wolkenkrabber , dat straks immers volgens de tekst ook als geluidsscherm/ demper gaat functioneren langs dit gedeelte van de A10Zuid ?
Idd die spuuglelijke geluidsschermen: niet ZuidAs waardig.
Prachtig