skip to main content
Zuidelijk deel Mahlerplein krijgt upgrade

Tussen station Amsterdam Zuid en de Mahlerlaan ligt sinds 2015 een prachtig plein. Vergeleken met dit deel plein komt het andere deel van het plein – gelegen tussen de twee torens van Symphony en de Mahlerlaan – er bekaaid vanaf. Het is vooral een standplaats van fietsen en scooters, tot ergernis van veel bewoners. Vooral omdat er een prima alternatief enkele tientallen meters verderop ligt: de ruime en gratis ondergrondse stalling Mahlerplein. Voor de scooters en motoren maakten we eerder al stallingplekken aan de Mahlerlaan.

Artist Impression

Hoger plan

Genoeg reden om ook dit deel van het Mahlerplein naar een hoger plan te tillen. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat beide delen van het plein op elkaar aansluiten en qua uitstraling een eenheid vormen. Net als bij het noordelijke deel van het plein maken we hier de brede natuurstenen randen en komen er dezelfde bollen, bomen en planten. Door deze natuurstenen vormen te realiseren, blijft er op het vernieuwde plein straks minder plek over voor fietsen en scooters. Daarnaast onderzoeken we samen met stadsdeel Zuid of er hier een mogelijkheid is om te handhaven op het hinderlijk parkeren van een voertuig. Deze uitkomst kan nog wel even op zich laten wachten. In de tussentijd hopen we dat het nieuwe ontwerp ontmoedigt om te parkeren en dat mensen hun fiets gewoon in de ondergrondse stalling zetten.

Artist Impression

Planning

Vanaf 11 december 2020 vragen we om uw fiets of scooter elders te parkeren, zodat we op 11 januari 2021 kunnen starten met de ‘make-over’. De eerste week richten we het werkterrein in en breken we het huidige plein af. Rond 18 januari wordt het natuursteen geleverd. Eind januari zijn dan de eerste contouren van de upgrade al zichtbaar. In februari werken we aan de grondlaag en leggen we de groeiplaats voor de bomen aan. Dit is een precies klusje, want de hele constructie bevindt zich boven een parkeergarage. Een juiste verdeling van het gewicht en een juiste afwatering is daarom erg belangrijk. Eind februari of begin maart plaatsen we de bomen en ruimen we het werkterrein op. Als alles volgens plan verloopt, is het plein in maart 2021 klaar.

Geef uw mening

FWesseling

Heel mooi plan. Ik kijk ernaar uit

Michiel

En wanneer gaat het zuidelijke gedeelte van de Mahlerlaan tussen het Maherplein en Parnassusweg worden afgemaakt? Daar liggen nu al jaren eenvoudige grijze tegels, terwijl het andere gedeelte (bij Xavier) wel al af is.

Lisa

Naast het opnieuw inrichten van delen van het zuidelijk voetpad liggen er nog andere opgaven in de Mahlerlaan, zoals het verbeteren van het fietsparkeren en de verbreden van de fietspaden. Komend jaar gaan we onderzoeken of het zinvol en mogelijk is om deze zaken met elkaar te combineren in een groter project, of dat we de straat afmaken zoals oorspronkelijk bedacht. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zullen we een planning maken wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Ryan

What about George Gershwinplein? Any plans to improve too?

Lisa

In 2021 wordt gedacht over en gewerkt aan het vergroenen van het Gershwinplein.