skip to main content
2020: de bouwers van Zuidas bouwden door

Zuidas in december 2020 ziet er nogal anders uit dan Zuidas in januari 2020. Niemand kon begin dit jaar vermoeden dat de dagelijkse drukte op het Mahler- en Zuidplein, op het station, bij de koffieapparaten in kantoren en in de horecagelegenheden van Zuidas zo abrupt stil zou vallen. Maar dat is niet de enige verandering die zich heeft voltrokken. In Zuidas is het afgelopen jaar gewoon doorgebouwd. En niet zo’n beetje ook. Want iedereen mocht dan thuiszitten, dat gold niet voor de bouwers. Een flink aantal projecten werd afgerond, andere gingen in volle vaart door. Daardoor ziet Zuidas nu er echt anders uit dan een jaar geleden. We konden bovendien belangrijke nieuwe projecten aankondigen, zoals de woonbuurt Ravel, de komst van het Conservatorium van Amsterdam, het sociale woningbouwproject Stepstone en appartementencomplex The Newton. Ondanks de onzekere wereld waarin we belandden, waren er ook ontwikkelaars die nieuwe kantoorprojecten aankondigden. Zoals een 86 meter hoog houten kantoorgebouw en een markant kantoor langs de A10.

Zuidasdok

Voor Zuidasdok was 2020 het jaar van nieuw elan. In maart bracht Minister van Staat Sybilla Dekker een advies uit. Alleen al de titel daarvan, ‘Voortvarend Bouwen voor de Toekomst’, maakte duidelijk dat nut en noodzaak van het project als een paal boven water staan. En dus ging de bouw voortvarend door. Bouwcombinatie ZuidPlus werkte in het Pinksterweekend verder aan de fundering voor de tweede reizigerstunnel onder station Amsterdam Zuid (de Brittenpassage). Begin december kon het beton worden gestort voor een tweede deel van het dak van deze passage.

Nieuwe plannen

Achter de schermen – en vanuit huis – werkten wij door aan nieuwe ontwikkelingen. We spraken er vele malen over met bewoners, via onlinebijeenkomsten. Zoals over de inrichting van het Europaplein Oost, waarvoor we een voorlopig ontwerp maakten. We presenteerden plannen voor de buurt Verdi, waar we woningbouw gaan combineren met sport, recreatie, groen en water. Op de valreep van het jaar startten we met de lang gewenste upgrade van het zuidelijk deel van het Mahlerplein. En zagen twee bestemmingsplannen het licht: een voor de buurt Vivaldi en een voor de buurt Ravel.

Helden

Maar de echte helden van Zuidas waren de bouwvakkers, die we ook dit jaar, met dank aan fotograaf Marcel Steinbach, uitgebreid in beeld brachten. Ondanks alles werkten ze in volle vaart door aan het realiseren van een unieke stadswijk, die internationale ambitie uitstraalt en tegelijkertijd woningen en voorzieningen biedt voor alle Amsterdammers.

Geef uw mening

Marleen Munniksma

Geweldig mooie fotoserie. Laat onverwachte plekken zien en toont aan dat vakmanschap meesterschap is. Hulde

marcel steinbach

Dank. Gaan we dit jaar weer doen, genoeg te zien.