skip to main content
Groen rondom Terrace Tower

Hoewel de binnenkant nog grotendeels casco is en ook de terrastuinen nog aangelegd moeten worden, kunnen we zo langzamerhand wel zeggen dat Zuidas een bijzonder gebouw rijker is. Terrace Tower is ontworpen door het Deense architectenbureau BIG, werd gebouwd in opdracht van maatpakkenspecialist Suitsupply en kreeg vanaf 2017 steeds meer smoel in de buurt Kop Zuidas (aan de oostkant van de Europaboulevard). Suitsupply heeft het gebouw inmiddels verkocht, maar wordt wel hoofdhuurder.

Vanaf de Europaboulevard

Zachte vormen, veel groen

Met de naderende voltooiing van Terrace Tower, is het aan ons om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte mooi op het nieuwe gebouw aansluit. Ontwerper Alessandro Solci heeft al een duidelijk stempel gezet in deze Zuidas-buurt. Zo was hij medeverantwoordelijk voor het ontwerp voor de openbare ruimte voor het hotel nhow Amsterdam RAI en tekende hij nu samen met zijn team aan de omgeving rondom Terrace Tower. ‘Met de komst van allerlei nieuwe gebouwen in Zuidas, en dan specifiek in Kop Zuidas, leent juist deze omgeving zich goed voor een mooie make-over. Daarbij kiezen we voor zachte vormen, veel groen en natuurstenen zitelementen.’

Artist impression Gelrestraat

Verrassing om de hoek

Aan de kant van de Europaboulevard is de inrichting zakelijk en overzichtelijk gehouden. De verrassing komt om de hoek, als je straks afslaat richting de Gaasterlandstraat. Deze straat ligt ten zuiden van Terrace Tower, waar zich ook de hoofdentree bevindt. ‘Hier leggen we mooie brecciategels van 15 bij 30 cm aan, die haaks in elleboogverband worden gelegd. Ook komen hier natuurstenen elementen waarop je kunt zitten en worden notenbomen en bloesembomen geplaatst. De Gelrestraat wordt op dezelfde manier ingericht’, aldus Solci.

Maquette Hogelandplein bij Happy Italy

Hogelandplein

Niet geheel toevallig komen precies dezelfde bomen, materialen en zitjes terug in het voorlopig ontwerp van het Hogelandplein. Dit nieuwe, gezellige plein komt te liggen tussen Terrace Tower en appartementencomplex SUD en wordt in september 2021 aangelegd. Solci: ‘Ons idee is dat je straks, als je richting Kop Zuidas gaat, de drukke stad achter je laat en een nieuwe wereld betreedt. Eén die groen is, die uitnodigt om even te zitten en die rust uitstraalt. Zo’n sfeer creëer je alleen door de eenheid te bewaken.’ Vandaar dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen het ontwerp van de Gelrestraat en het Hogelandplein. ‘De openbare ruimtes sluiten straks naadloos op elkaar aan.’ In de etalage van restaurant Happy Italy (Zuidelijke Wandelweg 78) staat een maquette van het nieuwe plein. Ga vooral even kijken.

Begin april klaar

Inmiddels zijn al flink wat meters gemaakt rondom Terrace Tower. Een logistieke uitdaging, omdat we op dit drukke punt – het ROC en station RAI liggen letterlijk om de hoek – reizigers niet te veel willen hinderen. Daarom hebben we het werk opgeknipt, zodat we bijvoorbeeld niet in één keer alle omringende fietspaden hoeven af te zeten. We zijn eind 2020 gestart met de werkzaamheden op het drukste punt, aan de Europaboulevard. Hier ligt inmiddels een nieuwe stoep en een nieuw fietspad. Deze zijn al begaanbaar. In de laatste fase maken we de kant aan de Gelrestraat op orde. We verwachten begin april helemaal klaar te zijn. Dat is een week later dan in de planning stond, maar ook wij werden overvallen door de sneeuw.

Geef uw mening

Henry

Het is wel de ironie ten top. Eerst vernietigt men om de hoek heel veel hoogwaardig groen, en nu wordt hoog opgegeven over een paar bomen en wat stenen die hier worden aangelegd. Het is maar met welke blik je ernaar wilt kijken.

Henry

Dat moge zo zijn Don, maar dat betekent niet dat je je (dubieuze, maar daarover kan je uiteraard van mening verschillen) denkbeelden maar bij ieder niet ter zake doend onderwerp moet ventileren. Helaas heb je het gevoel niet gehoord te worden, en ik kan je daarin niet altijd ongelijk geven, maar zieleroerselen dan maar op elke plek te dumpen gaat wat ver.

don Camillo

AMSTERDAMMER, ga zelfs eens te rade bij gemeente bestuur en dan zal je opvallend dat je gepraat allemaal in de la belandt , want zij zijn niet bij machte advies te waarderen en pak eens een spiegel

Amsterdammer

Don, zoals jij praat neemt niemand je serieus.

Don Camillo

Jos, op deze manier kom je toch in contact met een breder publiek ,als je ook andere onderwerpen aansnijdt die niet direct een relatie hebben met het onderwerp, Je kunt nl nergens anders B&W bereiken en hun aandacht vragen ,omdat ze alle suggesties van bewoners in de wind slaan

Amsterdammer

Don, ga hulp zoeken!

Don Camillo

De geruchten gaan inderdaad rond over SuitSupply, men werkt thuis ,reist minder dus minder maat costuums, ze kunnen beter over stappen op vrijetijds kleding zeker nu het ‘Groene’ plein er naast ! Maar zeker geen smerige MacDonald ,dat trekt ook asiel zoekers die B&W graag wil zien

Jos, redactie

Beste Don Camillo, Je schrijft onder nogal wat berichten reacties die gaan over windmolens en asielzoekers. Die slaan nergens op. Op deze website mag veel, de grens ligt bij wat de wet toestaat (dus geen discriminerende opmerkingen, geen persoonlijke bedreigingen etc.). Zolang een reactie daarbinnen blijft, gaan we dus niks verbieden of verwijderen. Maar we denken wel dat je voor je meningen over windmolens en asielzoekers beter een ander platform kunt zoeken op internet.

Roland

Ik had vernomen dat Suitsupply zich heeft verkeken met dit project en er zelf niet in zou trekken en dat het veel moeite kost om huurders te vinden.

Daniël

Hoi Cleo, de gemeente was bij dit bestemmingsplan in 2018/2019 uiteindelijk wel wakker en staat fastfood niet toe op deze locatie. Kan dus niet. In 2012 was de gemeente daar was onverschillig in -Bestemmingsplan Gershwin.

Cleo

Dit lijkt mij dan een prima locatie voor McDonald’s om zich daar te gaan vestigen. Minder gedoe voor ze daar dan bij de Gustav, centraal gelegen en geen bewoners er om heen.

Aron

Het oplevermoment komt voor hen ongelukkig. Pre-corona was er nog een tekort aan kantoren (en maatpakken) en was Zuidas zeer in trek. Momenteel staat dat even stil en gaat verhuren dus ook traag. Gevalletje pech hebben.

don Camillo

is het ook zeker dat er geen windmolen komt te staan ??? B&W is gek op deze energie en wil de stad er mee vol bouwen Ik wacht af

Aron

Nee hoor ze stappen binnenkort over op het winnen uit energie van internettrollen zoals jij die onuitputbare energie hebben die nu verloren gaat aan een en al niksigheid.