skip to main content
Vestiging McDonald’s in The Gustav onzeker

Advocaat Kim Kroon die de Vereniging van Eigenaren vertegenwoordigt is niet ontevreden over de uitspraak. ‘Het belangrijkste is dat de rechter vindt dat de bewoners in september 2020 terecht niet hebben ingestemd met de komst van de McDonald’s.’ Ze droeg hiervoor aan dat er destijds nog te veel vragen onbeantwoord bleven, waardoor de bewoners over onvoldoende informatie beschikten om wél in te stemmen met de komst van de fastfoodketen. De rechtbank heeft deze redenering gehonoreerd.

Warmtepomp

Bewoner van The Gustav, Angelique van Wees: ‘Het is niet dat we tegen een McDonald’s in Zuidas zijn, maar we maken ons ernstig zorgen over de plek waar ze zich nu willen vestigen: onderin ons woongebouw. Je moet je voorstellen dat een McDonald’s tot 3 uur ’s nachts open is en dat er ook aanpassingen aan het gebouw moeten plaatsvinden die invloed hebben op ons woongenot. Denk bijvoorbeeld aan een grote warmtepomp op ons dak, die er nu van de rechter in deze omvang ook niet mag komen. Verder maakten we ons bijvoorbeeld zorgen over geluidsoverlast van vrachtwagens en bezoekers. We hebben in de zomer van 2020 een lijst met 32 vragen aan McDonald’s opgesteld en wilden graag het gesprek aangaan. Helaas heeft McDonald’s deze vragen pas op verzoek van de kantonrechter gedeeltelijk beantwoord, op 27 januari 2021. We beschikten dus niet tijdig over bevredigende antwoorden en zijn daarom niet akkoord gegaan met de komst van de nieuwe buurman.’

Middenin, met de ronde vormen, het dak van The Gustav

Bal bij McDonald’s

Voor de komst van de McDonald’s zijn juridisch twee zaken van belang, legt Kroon uit. ‘Ten eerste moet de gemeente een omgevingsvergunning hebben verleend. Ten tweede moet de McDonald’s-vestiging voldoen aan de regels van de Vereniging van Eigenaren, met name de regels die voortvloeien uit de splitsingsakte.’ De omgevingsvergunning is begin dit jaar verleend op basis van het bestemmingsplan voor de buurt Gershwin. Omdat dit een plan is uit 2012, hebben veel eigenaren hier beroep tegen aangetekend, omdat Zuidas er nu heel anders uitziet dan toen en er nu veel meer mensen wonen. Deze bestuursrechtelijke zaak loopt nog. Wat betreft de regels van de Vereniging van Eigenaren ligt de bal nu bij McDonald’s en de eigenaar van de ruimte, Gingko Biloba. Zij kunnen samen met de bewoners alsnog proberen om tot een oplossing te komen. Ze kunnen ook in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

‘Geen medewerking bewoners’

De advocaat van eigenaar Gingko noemt het in een reactie ‘jammer dat bewoners en gebruikers ondanks de diverse overleggen en uitnodigingen hiertoe nog geen medewerking hebben willen verlenen aan enkele (standaard) verzoeken om de uitstraling, duurzaamheid en toegankelijkheid van het restaurant te verbeteren. McDonald’s wil onder andere ‘de gesprekken met de bewoners voortzetten met als doel uiteindelijk een plek te creëren die past bij de internationale allure van Zuidas en een prettige plek biedt voor de gebruikers en bewoners om te kunnen samenkomen. McDonald’s is altijd bereid, ook als het restaurant operationeel is, om in goed gesprek te blijven over verbeteringen, zodat er een omgeving ontstaat waar iedereen zich prettig bij voelt.’

Geef uw mening

Jolanda Frank

weet er iemand of er al nieuws is

Harold

Ik lees op Twitter dat de omgevingsvergunning van tafel is …

Jolanda Frank

is er al nieuws

Harold

Is er al meer nieuws over deze zaak sinds mei ‘21?

Redactie

Beste Harold, niet zo veel. Er lopen nog steeds rechtszaken. We hopen binnenkort een stand van zaken te publiceren.

Harold

Het horecalandschap is veranderd in de buurt en er is inmiddels meer keuze voor McDonald’s op de Zuidas. Het hangt er denk ik vanaf of McDonald’s al een huurovereenkomst heeft getekend. Als niet, dan zou het toch makkelijker zijn om een andere ruimte met veel minder gedoe te huren op de Zuidas? Dan kunnen ze open. Zou je denken.

Maria

Het pand waar restaurant Halve Maan zat, en Gijsbrecht het niet gered heeft, is dat een optie?

Harold

Dat pannenkoekenrestaurant 100 meter verderop is ook gesloten, met terras op een hoek.

Max

Koetjes en Kalfjes lijkt de deuren gesloten te hebben. Een perfecte locatie voor McDonald’s zou ik denken, zo’n groot pand recht tegenover het station

Rachel

Dat is de locatie waar McDonald’s als eerste wilde zitten, in 2019. Zou mooi zijn als ze daar naar kunnen. Geen bewoners erboven, veel traffic van reizigers. Win-win.

Peter

Als ik op zo'n manier door de toekomstige klanten behandeld zou zijn.... dan open ik mijn restaurant 2 straten verder. Ik bedoel.... stel de rechter geeft MD groen licht, dan zal het een lange tijd duren voor de protesterende huis eigenaren een burger daar gaan nuttigen.....

Kate

Het pannenkoekenrestaurant op de GML is dicht, op een hoek met een terras. 100 meter verderop. Wie weet is dat wat voor ze.

Monica

Ben benieuwd of hier nog een update over is?

Daniël

Verhuurder Gingko heeft besloten om in hoger beroep te gaan. Dat moet beroep nog beginnen. Gemeente behandelt nog steeds alle bezwaren.

Jacque

Service kosten zullen straks wel omhoog schieten want dit zal wel wat kosten ook voor de mensen in het gebouw die er niet op tegen zijn maar wel moeten mee betalen in deze juridische procedures.

Bewoner

Jacque je zit hier ff lekker te stoken en te speculeren, je weet niet van hoe bewoners dit financieren.

Sterre

Natuurlijk zal niet iedereen mee betalen. Dat zal echt wel geregeld zijn door de VvE en de bewoners die er niet op tegen zijn. Aannames!!!

Amsterdammer

Ook al zo’n speculant. Aannames, aannames. Schrijf eens alleen op wat je zeker weet en zit niet te stoken.

Duco

Jacque, Die bewoners zullen echt wel gecompenseerd of gevrijwaard worden bij toekomstige service kosten verhogingen omdat de VvE kas leeg is. Maak jij je daar maar geen zorgen over. Dat lijkt mij logisch.

Marc

Bij de bouw was het volgens mij al bekend dat het onderste deel een horecabestemming zou krijgen. Je moet ook niet in Buitenveldert gaan wonen en dan klagen over vliegtuigoverlast.

Boudewijn

Als men de uitspraak leest/bestudeerd zijn er genoeg gronden voor McD om in hoger beroep te gaan en is deze ‘nederlaag’ niet zodanig als wat in het artikel wordt gesuggereerd. McD gaat gewoon de aanpassingen doen en het hoger beroep winnen. Ze hebben wel vaker dit soort rechtszaken gehad. Straks is het potje van de VvE leeg. Mensen die denken aan hun kinderen moeten in een bosrijk gebied gaan wonen en niet in het zaken centrum van Amsterdam die ook wel ‘snuifas’ genoemd wordt. Maar daar maken ze zich kennelijk niet druk om. McD gaat hopelijk zo snel mogelijk open. Dan verhuizen die 80 bewoners maar naar ergens op de Veluwe.

Ireen

Ik ben het eens met Amsterdammer. Wat je doet, is speculeren. Niemand die weet hoe dit afloopt. De bewijslast was kennelijk niet zo sterk dat Gingko op belangrijke punten in het ongelijk is gesteld door de rechter (ik heb de uitspraak ook gelezen). Ga niet hoogmoedig schrijven dat de zaak in een eventueel hoger beroep wel even gefixt wordt.

Jan-Willem

Precies. Pyrrusoverwinning. McD gaat gewoon door en er komen.

Amsterdammer

Speculeren doen we op de beurs Boudewijntje. Aannames aannames, je denkt wat af en je weet het gewoon niet.

Cleo Vriend

Dat mcdonalds een nederlaag krijgt in de rechtbank samen met verhuurder maakt mij aan het lachen :) David tegen Goliath.

Paul (woont t/o de Zuidas)

McDonalds zou passen bij 'internationale allure'? Uiteraard niet. Internationaal? Ja. Allure? Absoluut niet. Laat de Zuidas de plek worden van waaruit McD in heel Nederland geweigerd gaat worden, juist wegens een gebrek aan allure. Om nog maar te zwijgen over de vreselijke rotzooi die ze verkopen. Vlees en melk staan tegenwoordig beide in een kwaad daglicht en laat dat nou juist zijn wat McD verkoopt: afschuwelijke hamburgers, ultra zoete milkshakes en slappe sundaes. Een beter milieu begint door McD Nederland uit knikkeren, te beginnen bij de Zuidas.

Paul

Exta toevoeging: https://nieuwsbrief.foodwatch.nl/l/mailing2/browserview/daf32c68-0185-4705-b01d-7b7a33aea552?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=wij-dienen-een-klacht-in-tegen-mcdonald-s. Beste 'Amsterdammer'. De echt cryptojockey ben jij want je durft niet eens je naam in te vullen. Hoezo zou iemand die kritiek uitoefent een toetsenbordridder moeten zijn? Wat een zeldzame flauwekul. Ik ben donateur van Foodwatch en ik blijf ze steunen totdat McD verdwenen is van de tv en 't liefst uit Nederland. Advies: ga gewoon normaal voedsel eten i.p.v. Amerikaanse shit.

Amsterdammer

Nogal een ziekelijke manier van je onvrede uiten Paultje ... toetsenbordheld! En ach Ireentje toch ... en zo ook een bewoner ... hoe simpel kan je zijn? Kijk en luister naar het snuifvolk van de Zuidas!

Ireen

@bewoner dat mcd een tik op de vingers heeft gekregen van de rechter is heel mooi, dat heeft jullie advocaat goed gedaan. Het toont een gebrekkige voorbereiding en communicatie aan. Gingko valt hier ook een en ander in te verwijten. Maar blijf alert want mcd is een multinational die de mores kent en terug kan komen. Diepe zakken.

Bewoner

Als bewoner kan ik ook zeggen dat de manier waarop McDonald’s zaken doet (samen met Gingko) ook geen allure heeft. Structureel geen informatie geven aan de VVE, maar wel naar de rechtbank gaan als bewoners vervolgens niet doen wat je wilt. De rechter zag dat gelukkig. Wat advocaat Gingko zegt, is pertinent niet waar.

Mr Alcatraz

Woon zelf niet direct in nabijheid waar MacDonald wil komen ,in ieder geval deze uitbater hoort hier geheel niet , laat ze in het station kruipen of beter helemaal afblazen deze vette happen, bij de Arena is ook nog plaats Hoop dat ze bakzeil kieszeń en inpakken/wegwezen Succes voor de bewoners

Shirley, bewoner Zuidas!

Bijzondere opmerking @ Alcatraz; afblazen die vette hap maar mag wel richting de Arena?! En nota bene woon je niet op onze Zuidas 🤔.

Shirley, bewoner Zuidas!

Bijzondere opmerking @ Alcatraz; afblazen die vette hap maar mag wel richting de Arena?! En nota bene woon je niet op onze Zuidas 🤔.

Massimo Zuidas

I agree with you. Succes neighbours. Rooting for you.

Sean

Als buurtbewoner ben ik hier blij mee voor mijn buren! Plaats genoeg op de Zuidas voor een McDonald’s, welkom, maar dit gebouw is ongelukkig gekozen. Ik woon om de hoek en verbaas mij waarom ze hiermee in zee zijn gegaan, als je de criteria op de site van McDonald’s leest waar een locatie aan moet voldoen. Succes buren.

Paul

MCD in de pijp is ook in beneden van woningen. zij kunnen prima leven. en in zuidas met nieuwe goed gebouwen dan is kan niet. ik denk dat bewoner wil te veel. als jij echt rustig wonen, misschien den helder is better. hier is tweede centrum van Amsterdam, waarom een MCD kan niet hier komen ? snap ik niet. waarom zo zeur !!!!!

Amy

Wat fijn voor de bewoners van de Gustav! Dat de rechter vonnist dat bewoners voor een groot deel gelijk hebben, moet een overwinning voor ze zijn. Succes!

Caroline

Helemaal eens met deze uitspraak als bewoner in de buurt. Ik durf me trouwens amper meer te uiten hier. Vorige keer kreeg ik te horen dat ik een kakker was en me te goed voelde voor de rest van de wereld. Hopelijk kunnen we ook online wat vriendelijker tegen elkaar doen.

Bewoner

Met u eens.

Wouter

Begrijpelijk dat de gekozen locatie niet op bijval van omwonenden kan rekenen. Een McDonalds in het midden van een woonwijk klinkt ook niet als de juiste locatie voor een fastfoodketen met hoge doorloop. Hopelijk trekt de VvE uiteindelijk aan het langste eind!

Rachel

@Henry, maar MCD wil wel in een woongebouw gaan zitten met 150 woningen, daarnaast zijn er veel omwoners uit de andere gebouwen. Dus in die zin heeft Wouter gelijk. Maar ik begrijp uw antwoord ook. 100 meter verderop op het plein bij het station zou perfect voor MCD zijn (is mijn mening).

Henry

Het is geen woonwijk. Het is een drukke mixed-use lokatie met allerlei functies.

Jessi

Max, ik ook

Max

Erg jammer. Ik keek uit naar de komst van de Mac.

daniel

Aron, Goed punten ! ik ben mee eens.

Daniel

Aron, Goed punten ! ik ben mee eens.

Aron

Aanpassingen aan gebouwen en waterpompen kan ik in meekomen. Maar al die mensen die argumenten gebruiken als "Overlast! Lawaai! Afval! Past niet bij de statuur! Maar niet híér!" zijn toch volkomen van de pot gerukt? Doen net alsof dit een slaapachtig dorpje is in plaats van de meest grootstedelijke stadsstraat van Zuidas, het "tweede centrum van Amsterdam". Die "hoogstedelijkheid" en "levendigheid" zijn bovendien termen waar de woningen mee geadverteerd worden. Bizar wat voor enorm bord voor je kop moet je hebben om boven een bedrijfsruimte te gaan wonen en dan te klagen dat er bedrijvigheid komt. Zuidas is geen Buitenveldert, en gelukkig maar. Hoop dat die mensen gauw eens naar een slaapstad elders verhuizen. Voor jullie 10.000 anderen.

Aron

@Gerard, Sean; Sjongejonge begrijpend lezen is ook een vak. Ik noemde specifiek de argumentatie van bepaalde personen manipulatief en walgelijk. En dat mag ik vinden. En daar mag je het mee oneens zijn. Om dat dan vervolgens te omschrijven als "mensen manipulatief en walgelijk noemen" alsof ik hier iedereen uit zit te schelden en daar verbolgen over te doen is dan verder een (mijn menings kromme) interpretatie van jullie zijde. Over de opmerkingen over mijn toon: ik zie niet in waarom alles hier per se een goednieuwsshow zou moeten zijn, zeker als ik zie wat een totaal absurde hypocriete meningen er hier geventileerd worden. Het enige wat ik doe is mensen die te veel in een eigen bubbel met gelijkgestemden leven een spiegel voorhouden. @Marga; alles wat een bedrijf is is bedrijvigheid. De woorden zijn van elkaar afgeleid. Op dit pand zit gewoon een bestemming die bekend is toen de bewoners er kwamen wonen. Ook restaurants mogen. Als hier een pizzarestaurant zou komen zou er dan net zo veel hysterie om zijn? Dat stinkt ook, komen ook de hele dag mensen over de vloer, is ook vettig eten, komen ook scooters langs. Ik betwijfel het ten zeerste. Het imago van de gouden M doet een boel in de onderbuik van mensen. Aan mij blijkbaar de taak om hun hypocrisie en gebrekkige logica te verhelderen. (P.S. een McDonald's is al een middenweg aan bedrijvigheid. Een restaurant met terras of discotheek is namelijk het andere uiterste).

Sean

Ik pak ook even je andere reactie mee waarin je mensen die iets anders vinden manipulatief en walgelijk noemt. Prima dat je het er niet mee eens bent en voor de komst bent, maar dit kan echt aardiger. Je hoeft er hier niet met gestrekt been in te gaan.

Marga de W.

Het gaat niet om bedrijvigheid, maar om een fastfood restaurant dat 20 uur per dag open is. Een kneuterig wolwinkeltje voor hobbyisten vragen de bewoners niet van verhuurder, maar je diskwalificeert wel alles en iedereen die iets anders wil dan een intensieve fastfoodketen in hun woongebouw. Er bestaat iets van een middenweg in bedrijvigheid. Mooie opsteker voor de bewoners deze uitspraak!

Gerard

Het zit je hoog, Aron. Ook in je andere reactie met woorden als ''manipulatief en walgelijk''. Laat het los, je woont er niet (ik ook niet) en hoeft er ook niet te wonen. Win-win. Relax!

Margo

Wat een fijne overwinning voor de VvE . Hopelijk houdt dit stand als McDonalds verder gaat procederen. Zo’n fast food keten hoort toch helemaal niet in zo’n woongebouw. Wie is er ooit op dat idee gekomen?? Succes VvE!

Amsterdammer

Bepaal jij dat? Wat een arrogantie ...

Sasha Huygen

Wat een gekkigheid zo’n fastfoodtent met scooterrijders en snel kort op de stoep parkerende auto’s met alle overlast en vervuiling, in een gebouw met bewoners tot 3 uur in de nacht af en aanrijdend bezoek en verkeer. Wat een drama zal dat opleveren, sterkte bewoners!

Paul Blok

Ik ben voor een McDonald’s op de Zuidas. Met zoveel bewoners en kantoren is er genoeg animo voor een modern, goed verzorgd fast service restaurant.

Klaas

Er is plek op de Zuidas voor een McDonalds, dat zal niemand bestrijden, en niemand voelt zich te goed voor een McDonalds op de Zuidas, zoals ook wel eens wordt beweerd. Wat nu gebeurt, is dat McDonalds hardnekkig vasthoudt aan een locatie waar het niet past (2 ruimtes nodig) en waar het veel vraagt van bewoners (gebouw maar even aanpassen aan de wensen van de mac). Als je dan ook structureel onvoldoende informatie geeft aan bewoners, dan is er een probleem en ziet ook de rechter dat. Fijn dat anderen een disclaimer bij uw naam zetten, uw kantoor DDB is inderdaad het reclamebureau van McDonalds. Uw klant kan wel een pr-offensief gebruiken op de Zuidas. Het is nogal een “troubled world” voor uw klant (McDonalds deelt haar wereld zelf in in een happy world en een troubled world).

Trudie Jansen

Paul Blok2de Managing Partner at DDB Group Netherlands and Director of Special Projects DDB EMEA Universiteit van AmsterdamDDB Amstelveen, Noord-Holland, Nederland Reclamebureau MacDonalds

Hans

Misschien goed om er even bij te vermelden dat u werkt voor DDB Unlimited, het reclamebureau van McDonalds.

Daniël

Dat is ook prima, plek genoeg op de Zuidas, maar niet in dit woongebouw waar bewoners ongelofelijk veel aanpassingen voor hun kiezen moeten krijgen.

Claire

Wat een goede uitspraak! Ik hoor van dichtbij hoe bewoners worden klemgezet en hoe weinig informatie ze krijgen van huurder en McDonald’s over relevante zaken, zoals de mega warmtepomp. McDonald’s gaat het gesprek helemaal niet aan. Succes!

Anjer Draadvlechter

Een fastfoodrestaurant hoort niet in een woonwijk, in de buurt van scholen en sportvelden waar veel jongeren sporten. Gezien de problemen met overgewicht bij jongeren, zeker nu jongeren minder bewegen en gezien het beleid van de overheid om fast food te weren, is de komst van een nieuw fastfood restaurant binnen stadsgrenzen heel vreemd.

Bewoner

Aron: misschien laten de voorstanders zich weinig horen omdat McDonald’s aantoonbaar broddelwerk heeft laten zien.

Aron

@Jeroen, iedereen hier mag een mening verkondigen. Voel je vrij. Maar weet dan ook dat daar op een publiek forum een reactie op kan komen. Ik ben niet van scheldpartijen, ben zelfs vaak vol nuance, probeer altijd beleefd te blijven, maar sommige mensen gaan echt te ver als het aankomt op in hun eigen wereldtje leven. En die mensen houd ik een spiegel voor. En blijkbaar worden om dat wereldje te verdedigen manipulatieve redenatietechnieken dan niet geschuwd. "Maar denk toch aan de kinderen" als argument gebruiken om iets dat er helemaal niets mee te maken heeft is er eentje die jaren, nee al eeuwen, gebruikt wordt om alles recht te praten wat krom is. Is een algemeen bekend fenomeen dat ik niet ter plekke verzin. En gebruik je een manipulatieve redenatietechniek, dan spreek ik je daarop aan. In dit geval trouwens niet eens gericht op personen specifiek maar op allen die aan de kenmerken voldeed die ik schetste. Hoe vaak je bepaalde woorden tegenkomt en dat er blijkbaar nog iemand is die voorstander is van een Mac, kan ik ook niets aan doen. Tegenstanders zijn voor alles in Nederland altijd erg makkelijk te vinden, niets komt er hier tot stand zonder tegenstanders. Ze zijn in grote getalen zelfs aanwegzig hier op de helft van de artikelen op deze website. Voorstanders laten zich echt minder vaak horen. (Raad eens hoe we écht aan dat woningtekort kwamen?) Nou hier ben ik dan, een voorstander.

Jeroen

Aron, je reageert heftig met kwalificaties op de mening van een ander die niet de jouwe is. Woorden als walgelijk heb ik pas 1 x eerder op deze site gelezen -ook bij een artikel over mcdonalds- van ‘Amsterdammer’. Komt hier niet vaak voor. Ben je benadeelde in deze zaak? Ik fiets elke dag langs dit pand naar mijn werk en volg deze zaak al een tijdje. Ik heb trouwens begrip voor wat de bewoners hier proberen te voorkomen. Is dat ook meteen helder ;)

Aron

Anjer, de Zuidas is geen suburbane woonwijk louter gericht op kinderen. Het is een stadswijk waar alles en iedereen door elkaar leeft. En met dat belangrijke verschil gaat je hele betoog mank. Er is geen overheidsbeleid om fastfood te weren. Er is alleen lokaal overheidsbeleid tegen monocultuur; te veel van hetzelfde binnen een te klein oppervlakte. Laat het nou net in de wijde omgeving hier een fastfoodrestaurant ontbreken. Faciliteren is bovendien compleet iets anders dan aanmoedigen. De komst van een nieuw fastfoodrestaurant in een nieuwe buurt is niet vreemd. Wat wel vreemd is is hoe veel mensen denken het recht te hebben dit bedrijf tegen te houden op basis van hun persoonlijke levenkeuzes, verbloemd als "maar denk aan de kinderen". Als dat echt zo was dan hadden de buurtbewoners wel even hard staan protesteren om betere fietsinfrastructuur in de buurt, maar daarover is het stil. Buitengewoon manipulatief en walgelijk.