skip to main content
Video: extra metrowissels plaatsen voor stationsvernieuwing

Bekijk het filmpje

Dit grotere werkterrein komt bij station Amsterdam Zuid. Maar om daar ruimte te maken, moesten we al aan de oostkant van metrostation RAI twee wissels plaatsen. Daar begonnen vrijdagavond de werkzaamheden.

Een deel van de A10 moest worden afgezet om op het werkterrein tussen het metrospoor en de A10 te komen. Over een afstand van zo’n 50 meter sloopten we rechte rails weg. Grote kranen hesen de wisseldelen vervolgens van het werkterrein naar de sporen.

Daarna brachten we het ballastbed aan, dat zorgt dat de dwarsliggers en de rails stabiel komen te liggen. Om vervolgens de onderdelen van de wissels te plaatsen.

Het werk verliep volgens planning, ondanks twee tegenvallers. Op zaterdag begaf de stopmachine het. Een stopmachine brengt ballast stevig onder de dwarsliggers en de rails aan. Het duurde zo’n 4 uur voordat we de machine weer aan de praat hadden. Deze vertraging liepen we op zondag gelukkig in. Een tweede probleem deed zich voor met het vervangend vervoer. De inzet van extra trams vanaf station RAI verliep niet soepel, onder meer vanwege problemen met het keren van de metro’s bij RAI.

Op maandagochtend 15 november kon de metro weer rijden volgens dienstregeling. Dit waren de eerste twee extra wissels. Er volgen er nog drie, maar de plaatsing daarvan heeft minder gevolgen voor reizigers.

Geef uw mening