skip to main content
Gestript Strawinskyhuis wordt licht en open

Wie er regelmatig langsloopt of -fietst kan het niet ontgaan zijn: het Strawinksyhuis aan de Prinses Irenestraat is de afgelopen maanden volledig gestript. Slechts het karkas van het uit de jaren zeventig daterende pand staat nog overeind. Het is in zijn geheel ontdaan van de buitengevel, en dat was nog een pittig klusje. ‘We zijn een half jaar bezig geweest met het slopen ervan’, vertelt Ton van der Lucht, uitvoerder bij hoofdaannemer du Prie. ‘We hebben vrijwel alles handmatig moeten weghalen. Daarnaast hebben we ook de vloeren verstevigd en tijdelijke dakbedekking aangebracht. Een arbeidsintensief proces.’ Of het niet makkelijker was geweest om het pand volledig tegen de grond te gooien? ‘Tuurlijk’, antwoordt Van der Lucht lachend, ‘dan zet je een grote kraan neer en klaar ben je’.

Transformatie

Toch kozen ontwikkelaars FLOW Real Estate en Egeria Real Estate Development voor herontwikkeling van het pand, waarin tot voor kort nog een deel van de Amsterdamse rechtbank huisde. De huurders vertrokken met de komst van de nieuwe rechtbank in het voorjaar van 2021, waarmee de vernieuwing van het Strawinskyhuis kon starten. Herkenbaar zal het gebouw na de transformatie nauwelijks zijn, zo verzekert Jurriaan Snijders van FLOW Real Estate ons. ‘Het oude pand was niet alleen verouderd, maar ook heel dicht en donker. Het wordt straks open en licht’, aldus Snijders, die ons samen met Van der Lucht door het gebouw leidt.

Na zes maanden slopen staat slechts een geraamte

Glazen buitengevels

We houden halt op de rand van de eerste verdieping, aan WTC-zijde. Hier vallen de eerste houten kolommen op die deel uitmaken van de nieuwe buitengevel. ‘Tussen twee kolommen komen vierkante ruiten van zo’n 450 kilo per stuk’, zegt Van der Lucht terwijl hij over een van de kolommen wrijft. ‘De oude gevel bestond voor ongeveer een derde uit raam. Nu krijg je glas van vloer tot plafond. Dat levert enorm veel licht op.’ Het gros van de houten kolommen, de zogenaamde raamwerken, is inmiddels klaar en zal de komende tijd bevestigd worden. Vanaf half februari volgt het plaatsen van de aluminium puien en de ruiten. In juni moeten de gevels gesloten zijn. Van der Lucht: ‘Ik ben blij dat we van het grote sloopwerk af zijn en bezig kunnen met waarvoor we hier zijn: bouwen.’

Van U-vorm naar P-vorm

Aangekomen op de onderste verdieping van het pand springt iets anders in het oog. We staan hier een meter of twee onder straatniveau. ‘In het voormalige Strawinskyhuis was dit het souterrain’, zegt Snijders. ‘We hebben een deel van de vloer van de begane grond weggehaald. Daarmee creëren we een grote open ruimte. Dat wordt het atrium.’ De bouw van dat atrium is misschien wel de grootste ingreep in het transformatieproces, zegt Snijders. De oude binnentuin met vijver moet ervoor wijken. En om het geheel met glas te kunnen overkoepelen wordt het gebouw straks dichtgemaakt. Snijders: ‘Het oorspronkelijke Strawinskyhuis is in een U-vorm gebouwd en is aan de oostzijde open. We gaan dat dichtmaken, waardoor als het ware een P-vorm ontstaat.’

Impressie van het nieuwe atrium

Dakterrassen

Dat dichtmaken zorgt voor bijna 1.000 vierkante meter extra kantoor, waarmee het geheel op een kleine 9.200 vierkante meter aan kantoorvloer komt. Het atrium krijgt daarnaast een koffiebar en een restaurant. De installaties van het gebouw, die in de voormalige constructie op het dak stonden, verhuizen naar het souterrain. Daarmee ontstaat ruimte voor een groen dak en twee dakterrassen voor de huurders.

Bruin café en squashbaan

De vloer van het souterrain ligt nu nog bezaaid met stof en betonblokken. Twee sloopmachines leggen er de hand aan de allerlaatste sloopwerkzaamheden, die naar verwachting tot eind januari duren. ‘Hier in de hoek zat een originele bar die volgens mij rechtstreeks uit een bruin café kwam’, zegt Van der Lucht terwijl hij naar een donkere hoek wijst. ‘Die stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat advocatenkantoor Stibbe het pand huurde. We hebben hem in zijn geheel moeten verwijderen, net als de squashbaan die ernaast zat.’ Terwijl Van der Lucht zich een weg baant door het puin legt hij zijn handen op zijn oren. Hij probeert iets te zeggen maar is onverstaanbaar door het drillen van de sloopmachines. Als het even stil is, zegt hij: ‘Snap je nu waarom ik blij ben dat we straks weer gaan bouwen?’

Het voormalige souterrain

Oplevering 2023

Het Strawinskyhuis wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Het grootste deel van de kantooroppervlakte is inmiddels verhuurd aan DLA Piper Advocaten.

Geef uw mening

Hans

Wanneer gaat het fietspad eindelijk weer eens open om vanaf de beethovenstraat langs de strawinskylaan te kunnen fietsen? Deze is al zooooo lang dicht. Enig idee??? Dank