skip to main content
Tonnen betonijzer vlechten voor fundering The Pulse

Buiten de drie vervaarlijk ogende kranen – de hoogste reikt zo’n 85 meter de lucht in – hint bovengronds nog weinig aan de bouw van The Pulse of Amsterdam. Vanaf de A10 is een glimp op te vangen van een twintigtal joekels aan pijpen tussen de damwanden, maar veel verder reikt het zicht niet. Toch werkt Vorm Bouw op zes meter diepte hard aan misschien wel het belangrijkste onderdeel van het nieuwe, multifunctionele gebouw in het Kenniskwartier: de fundering. We nemen een kijkje met Arie van Zessen, uitvoerder van VORM Bouw.

Vlechten

Zodra we afdalen naar de zogenaamde bouwkuip, springt een ding gelijk in het oog. Vrijwel de gehele bodem is bedekt met een soort roosters van staaldraad. Het is wapeningsstaal, legt Van Zessen uit. Op sommige plekken gaat het op ingenieuze wijze de hoogte in en verrijzen een soort kubussen. ‘Zoals je ziet zijn we druk bezig met het vlechtwerk’, zegt Van Zessen terwijl hij naar een van die kubussen wijst. De analogie is goed zichtbaar: net zoals je een vlecht maakt van haren, worden de staaldraden met elkaar vervlochten tot een soort geraamte. ‘Eromheen brengen we vervolgens bekisting aan, een soort mal. Daar gieten we beton in, waardoor massieve blokken ontstaan. Die noemen we poeren. Het vlechtwerk vormt de bewapening voor de poeren, die de constructie dragen.’

Levendig en duurzaam

The Pulse of Amsterdam moet een echte blikvanger in Zuidas worden. De twee verschillende torens van zo’n 80 en 90 meter hoog krijgen een verbinding via een lager bouwdeel, met daarop een stadsbos. The Pulse wordt onderdeel van een cluster gebouwen rondom een weelderige, openbare binnentuin. Er komen tweehonderd appartementen in het complex: 151 in het middensegment en 49 vrijesectorwoningen. Tel daar 36.000 meter aan kantooroppervlak bij op, en voorzieningen als een bioscoop, horeca en een supermarkt. Ontwikkelaars VORM en EDGE willen The Pulse op die manier een levendig onderdeel van het Kenniskwartier maken. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: het gebouw wordt volledig zelfvoorzienend en energieneutraal.

Zevenhonderd ton betonijzer

Als we even later weer boven de bouwkuip lopen, wijst Van Zessen op een grote stapel lange staven. ‘Die vormen een deel van de wapening voor het vlechtwerk van de poer onder de kantoortoren’, legt hij uit. Een aantal poeren – met name die voor de woontoren – staat namelijk al, maar onder de kantoortoren wordt als het ware één grote poer gemaakt. ‘Dat heeft te maken met de constructie-opbouw. Voor dit deel van het gebouw heb je een andere draagkracht nodig’, aldus Van Zessen. ‘Voor die ene poer hebben we zevenhonderd ton betonijzer nodig. Dat zijn 23 vrachtwagens vol, om precies te zijn. Heb je al geprobeerd om zo’n staaf op te tillen?’ Hij lacht even. ‘Loodzwaar, he? Daar gebruiken we de kranen voor. Zelf til je ze niet zomaar even de kuip in.’

Wapeningsstaven

Fases van fundering

Het werk aan The Pulse is al in augustus 2021 begonnen met het aanbrengen van de damwanden voor de bouwkuip. ‘Een beetje cliché, maar de fundering is essentieel’, legt Van Zessen uit. Geduldig somt hij de verschillende fasen in het proces op. ‘Voordat je kunt graven, moet je eerst het grondwater wegpompen.’ Hij laat een witte buis zien die vanuit de bouwkuip omhoog loopt richting een pomp. Het water dat de pijp afvoert, wordt even verderop weer terug de grond in gepompt. ‘Dat afvoeren van water gaat trouwens continu door’, aldus Van Zessen, ‘anders kun je hier binnen tien minuten de borstcrawl doen.’

Combi-palen

Na het aanbrengen van de damwanden volgt het heien, ofwel het aanbrengen van de heipalen. Daarbij is gebruik gemaakt van zogenaamde combi-palen, een systeem waarbij palen geluidsarm en trillingsvrij de grond in gaan. Hoe het werkt? Van Zessen: ‘Je boort een stalen buispaal de grond in, die vormt als het ware de schacht. Hierin zet je een prefab betonnen heipaal, die je afvult met beton. Daarna draai je de stalen buispaal er weer uit.’ Na het heien volgt het ontgraven en het storten van de werkvloer. Daarop komt de bewapening voor de poeren. ‘Die werkvloer heb je nodig, omdat de wapening voor de poeren anders wegzakt in het zand’, verduidelijkt Van Zessen.

Planning

Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond de fundering begin april 2022 afgerond, waarna een begin wordt gemaakt met de kelderwanden. De oplevering van The Pulse of Amsterdam staat gepland voor eind 2024.

Geef uw mening