skip to main content
Grootste project sociale woningbouw in Zuidas van start

Op vrijdag 1 april 2022 vond de officiële start plaats van de bouw van Stepstone, de 80 meter hoge woontoren van woningbouwcorporatie Lieven De Key. Deze voor een groot deel uit glas bestaande blikvanger voegt 216 sociale huurwoningen voor studenten en starters toe. ‘In Zuidas werd niet eerder zo’n groot aantal – meer dan 200 – sociale huurwoningen gebouwd’, zegt wethouder Marieke van Doorninck. ‘Dit is een hele mooie ontwikkeling voor studenten en werkende jongeren, maar ook voor het behouden van diversiteit in Amsterdam.’

Lage huur, hoge kwaliteit

De woningen in Stepstone variëren in grootte van 20 tot 55 vierkante meter, krijgen een betaalbare huur én veel woonkwaliteit. Zo zijn de etages minimaal 3,30 meter hoog en beschikken bijna alle woningen over een eigen buitenruimte met veel groen langs de gevels. De woontoren heeft daarnaast een binnentuin en een gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond. Ruimte om elkaar tegen te komen is er dus volop. Gelegenheid om te sporten is er ook: op het dakterras op de 23ste verdieping.

Slimmer bouwen, minder overlast

Doordat aannemer Vorm Bouw al in een vroeg stadium bij de plannen was betrokken, konden verschillende disciplines alle aspecten van het ontwerp goed op elkaar afstemmen. Dat maakt het mogelijk om het betonnen casco en de gevels vooraf op een andere locatie te bouwen – met een kortere bouwtijd én minder overlast voor de buurt als voordeel.

Transformatie Kenniskwartier

Met Stepstone krijgt de transformatie van het Kenniskwartier naar een veelzijdige en levendige stadswijk, waar wonen, werken, bewegen, uitgaan en ontspannen hand in hand gaan met innovatie, wetenschap en ondernemerschap, steeds meer vorm. Samen met de Vrije Universiteit en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum ontwikkelen we een buurt met veel ruimte voor ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling. Naast studeren en werken kan dat nu ook al met een avondje naar de film in Rialto VU. Of straks naar een lezing in OBA Next. Betaalbaar en mooi wonen kan in een van de circa 2.700 woningen die voor de komende jaren gepland staan.

Oplevering 2024

Stepstone is een project van opdrachtgever en verhuurder Lieven De Key. Het ontwerp is van LEVS architecten en de aannemer is VORM. De bouw startte officieel op 1 april 2022 en de woningen worden vanaf eind 2023 aangeboden via WoningNet. De oplevering is volgens planning in 2024.

Start bouw: de eerste damwanden

Geef uw mening

Bert v.d.Bus

Slimme trucagefoto door het nieuwe gebouw af te beelden naast de onlangs gereed gekomen Valley aan de Beethovenstraat.Hier zit ca 1200 meter verschil tussen! Overigens maakt dat geen verschil voor de hoeveelheid fijnstof afkomstig van de A10 ZUID die de nieuwe bewoners zullen inademen.

Henny

Flesje azijn gedronken.

Michiel

Nog een zuurtje?

Redactie

Beste Bert, Wat je op de impressie ziet is niet Valley, maar de westelijke toren van The Pulse of Amsterdam. Zie o.a. https://zuidas.nl/blog/2021/09/16/bouw-multifunctioneel-gebouw-the-pulse-gestart/, daarop kun je het beter zien. Of kom eens naar het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum in het WTC, daar zie je het nog beter.