skip to main content
Naar de bios in Rialto VU op de De Boelelaan

‘Mijn ouders studeerden op deze plek, bizar om hier nu te staan’, vertelt Raymond Walravens (58), directeur van filmhuis Rialto, terwijl hij wijst naar de collegebanken voor hem. De zaal in het statige donkergrijze Nieuwe Universiteitsgebouw, overdag bevolkt door studenten, worden ‘s avonds voortaan gevuld met filmliefhebbers. Het is voor Rialto de tweede Amsterdamse vestiging. Zeven dagen per week worden hier in vier fonkelnieuwe bioscoopzalen de beste Europese, niet-westerse en onafhankelijk gemaakte Amerikaanse films vertoond. De filmschermen zijn gigantisch, het geluid is perfect, de stoelen zijn comfortabel. ‘Eindelijk een echte bioscoop in Zuidas. Voor de buurtbewoners, studenten, expats, medewerkers van VU, het Amsterdam UMC en iedereen die op de Zuidas werkt’, aldus Walravens.

Culturele hotspot

Ruim tien jaar duurde het, voordat de lang gekoesterde wens in vervulling ging om deze plek in Zuidas van een culturele hotspot te voorzien. ‘Goede plannen maken en verwezenlijken duurt nu eenmaal lang. Corona kwam er ook nog even tussendoor.’ Bijna gooit de nieuwe minilockdown alsnog roet in het eten, maar gelukkig mogen de bioscopen open blijven. Walravens is al zijn leven diehard Rialto fan. In 1980 begon hij als vrijwilliger in de buurt bioscoop Rialto aan de Ceintuurbaan. Hij werd zo gegrepen door de wereld van de kwaliteitsfilm, dat hij zijn middelbare schoolopleiding verliet om zich fulltime aan de film te kunnen wijden. ‘Ik zie gemiddeld 400 films per jaar. Het verveelt nooit.’

Steeds menselijker

Een van de genodigden is Karin van Gilst (57), de kersverse voorzitter van de Raad van Toezicht van Rialto. Ze gaat minstens twee keer per week naar de film, vertelt ze, bij voorkeur naar Rialto, al sinds jaar en dag haar favoriete filmhuis. Ze woont vlak bij de De Boelelaan. ‘De buurt, die lang kil en tochtig was, is flink aan het veranderen. Op donderdag is er een gezellige markt op het Gershwinplein en in Kapel & Convict, in het nabijgelegen Beatrixpark, komt het conservatorium, mét concertzaal. En ik hoor goede verhalen over de diverse skybars in Zuidas. De wijk komt steeds meer tot leven.’

Cabaret & cursus

Naast Rialto gaat ook VU Griffioen gebruik maken van de collegezalen. Na meer dan 50 jaar verruilt het theater Uilenstede deze nieuwe locatie. Het aanbod is enorm en zeer divers. Er staan meer dan 150 voorstellingen op het programma, van grote namen zoals Youp van ‘t Hek en Ellen ten Damme, tot nieuwe talenten als Anne Neuteboom en Andries Tunru. Daarnaast organiseert Griffioen ook regelmatig culturele events, zoals cabaretfestivals, theaterdiners, pubquizzen en cultuurfestivals. Ook worden er in het nabijgelegen rode gebouw van het Opleidingsinstituut voor Zorg en Welzijn ruim 70 cursussen gegeven, voor zowel beginners als gevorderden. Danscursussen waaronder salsa, urban dance, afromix en ballet, maar je kunt er ook leren gitaar spelen, acteren, schrijven, schilderen, fotograferen of een cursus mindfulness volgen.

Slimme kunst

Op de hoek van het Nieuwe Universiteitsgebouw zetelt nog een nieuwe cultuurplek: de VU Art Science Gallery. De galerie richt zich op de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. De eerste expositie luistert naar de naam 0 Starting From Zero en toont kunstwerken en installaties geïnspireerd op het getal nul. De Galerie werkt voor deze tentoonstelling onder meer samen met Studio Topia, een vanuit de EU ondersteund art and science project gericht op duurzaamheid en The Zero Project, een stichting die onderzoek naar de uitvinding van het getal 0 stimuleert.

Bar Boele

Bijkomen van al dit cultuurgeweld kan bij de eveneens net geopende Bar Boele, gevestigd op de begane grond van het Nieuwe Universiteitsgebouw. Hoewel de omgeving strak is, doet het café binnen redelijk bruin aan. Het moet de huiskamer van de De Boelelaan worden. Op de kaart staan wijnen, lokale bieren en diverse snacks. Er is een klein podium dus ook hier gaat de cultuurbeleving door. Concurrentie voor grand café The Basket; dit campus café verhuist volgend jaar zomer ook naar het Nieuwe Universiteitsgebouw. Op de plek van het huidige café zal een park worden aangelegd.

Tekst: Elleke van Duin

Geef uw mening

Annemie

een aanwinst en we waren erbij hoor tijdens dat openingsweekend. heerlijk weer gekeken naar Amelie

Pascal

Echt een aanwinst voor de Zuidas!!

Peter

Peter Echt een aanwinst!!!