skip to main content
Zomerse hinder voor reizigers naar, via en langs Zuidas

Vanaf zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli 2022 rijdt metro 52 (de Noord/Zuidlijn) niet van en naar station Amsterdam Zuid. Deze lijn begint en eindigt dan op metrostation Europaplein (RAI). De metrolijnen 50 en 51 rijden wel gewoon. Vanaf zaterdag 23 juli 2022 hervat metro 52 weer de normale dienstregeling.

Afsluiting A4 en A10

Direct daar achteraan beginnen grootschalige werkzaamheden waarvoor de A4 en A10 Zuid dichtgaan, vanaf knooppunt Badhoevedorp tot aan de oprit S109 RAI. Het gaat dus om een afsluiting voor weggebruikers richting Utrecht (A2) en Hengelo (A1). De afsluiting start op 22 juli om 22:00 uur en eindigt voor de ochtendspits op woensdag 3 augustus. Verkeer wordt omgeleid via de A9 en de A5. Hoewel de afsluiting plaatsvindt in een periode dat er doorgaans minder verkeer is, moeten automobilisten rekening houden met een forse extra reistijd die kan oplopen tot een uur. In diezelfde periode blijft station Amsterdam Zuid bereikbaar per metro. En ook per trein, zij het met een aangepaste dienstregeling vanwege de afsluiting van 2 van de 4 treinsporen.

Omleidingroutes tussen 22 juli en 3 augustus

Ruimte voor de bouw

Al deze werkzaamheden hebben te maken met de uitbreiding en vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Voor de bouw van de tweede reizigerstunnel, de Brittenpassage, en de verbreding en verhoging van de huidige stationspassage, zijn ter plaatse grote werkterreinen nodig. Dat is een uitdaging, omdat er erg weinig ruimte is. Het werkterrein tussen de metrosporen is te klein voor wat er allemaal moet gebeuren: de dakdelen van de Brittenpassage bouwen en vanaf dit najaar ook het eerste deel van het dak voor de vernieuwde Minervapassage (de huidige entree van station Amsterdam Zuid). Om alvast meer ruimte te creëren, verplaatsen we de perrons van metrolijn 52 een meter of 50 naar het oosten, richting Beethovenstraat, en leggen ze meteen op de hoogte die de vernieuwde Minervapassage uiteindelijk krijgt. Dat gebeurt dus tussen 16 en 22 juli.

A10 Zuid

Op het bouwterrein aan de Arnold Schönberglaan gaan we in het najaar twee dakdelen bouwen voor de Brittenpassage. Maar om deze loodzware betonnen bouwwerken een stevige plek te geven, moet er eerst heel veel funderingswerk worden gedaan. Dat is wat we van 22 juli tot 3 augustus doen. We graven de dijk waarop de A10 Zuid ligt dan af en brengen eindeloos veel funderingspalen de grond in. Daar bovenop bouwen we ook alvast de zogeheten landhoofden, waarop de dakdelen straks rusten. Aan het einde van deze periode brengen we de dijk en de A10 weer terug en lijkt het alsof er niets is gebeurd. In het najaar gaan we de dakdelen zelf bouwen, die we dan in 2023 op hun plek schuiven. Ook dan gaat de A10 dus weer dicht. Maar daarover later meer.

Geef uw mening

PANDORA

AMSTERDAMMER< je bent zeker een ambtenaar in ver stads gedeelte , waar dit soort zaken niet /nooit aan de orde zijn , kom eens kijken op de zuidas , dan weet je wat er wel en niet uitgevoerd wordt

Pandora

Saskia , en een ieder denkt dat dit project inderdaad beslag krijgt in de dagen die er voor geboekt zijn ? Ik denk het niet , veel projecten lopen nu eenmaal vertraging op in deze gemeente , er is niets op tijd afgerond Heel jammer

Amsterdammer

Saskia, Pandora is een trol ... gewoon simpel blokkeren dit soort figuren.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Pandora, ik bekijk het iets zonniger. De werkperiodes die we in de afgelopen jaren hebben gehad om het station te bouwen - in 2019 en 2021 - hebben we binnen de afgesproken tijd afgerond. En zeker als we de A10 ervoor moeten opbreken, is het van groot belang om ons aan die afspraak te houden.