skip to main content
Onderzoeksgebouw VU bereikt hoogste punt

Het Onderzoeksgebouw op de VU Campus aan de De Boelelaan is om veel redenen bijzonder te noemen. In het gebouw komen straks vooruitstrevende onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten binnen het thema Human Health & Life Sciences. Omdat wetenschappers hier zeer nauwkeurige metingen moeten kunnen verrichten, wordt een deel van het gebouw trillingsvrij. Het Onderzoeksgebouw bestaat uit hoogbouw van twaalf verdiepingen en een laagbouwdeel van zes verdiepingen. Alleen het laagbouwgedeelte is trillingsvrij. Van het hoogbouwgedeelte is nu het hoogste punt van 57 meter bereikt. Dat gebeurde door het plaatsen van een afdekplaat op een liftschacht. Ook de glazen gevel is binnenkort gereed.

Groutinjectiepalen, diepwand en fundering

Om de laagbouw trillingsvrij te krijgen, zijn in de constructie allerlei maatregelen genomen. Zo zijn de twee gebouwdelen van elkaar losgekoppeld. In de grond zijn 470 trillingsvrije palen aangebracht (zogeheten groutinjectiepalen) van 25 meter lengte. Daarop ligt een funderingsvloer van een meter dik. In de kelder is deze nog eens verzwaard met vier blokken massief beton ter grootte van een woonkamer, op dikke plakken rubber. De vloer van de begane grond is een halve meter dik en de bewapening ervan weegt 250 tot 300 kilo per kubieke meter. Rondom het gebouw is een diepwand gestort – een betonnen wand in de grond – van 25 meter diep en een meter dik. Die wand moet omgevingstrillingen vanuit het drukke gebied rondom het Onderzoeksgebouw tegengaan. Ook de installaties worden zodanig geplaatst dat ze geen trillingen overbrengen.

Trillingsvrije laseropstellingen

Het Onderzoeksgebouw wordt het nieuwe thuis van de afdelingen natuurkunde, neurowetenschappen en aardwetenschappen. Onderzoek dat hier wordt uitgevoerd zal zich dan ook voornamelijk op deze gebieden richten. In het gebouw komen zo’n 65 trillingvrije laseropstellingen, een voorziening voor elektronenmicroscopie, radioactieve labs en een cleanroom. Ook biedt het gebouw straks volop mogelijkheden om te ontmoeten, vergaderen en te eten en drinken. In totaal gaan er ongeveer 500 mensen werken. Samen met het O|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het Onderzoeksgebouw VU de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wiskunde en Natuurkunde (W&N) gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken.

Spannende mix in Kenniskwartier

In samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC transformeren we het Kenniskwartier Zuidas de komende jaren tot een spannende mix waar een breed pallet aan functies samenkomen. In totaal komen hier zo’n 2.700 woningen, naast ruimte voor onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur, winkels en horeca. Zo startte in de zomer van 2021 de bouw van het multifunctionele complex The Pulse of Amsterdam, en is onlangs een begin gemaakt met de bouw van Stepstone, een woontoren met startersappartementen.

Planning

De realisatie van het Onderzoeksgebouw VU is in handen van de bouwcombinatie van TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau cepezed. In juli start de fijne afbouw van het Onderzoeksgebouw. In november is het pand geheel wind- en waterdicht. De oplevering is naar verwachting eind 2023.

Geef uw mening

Marnix

Leuk dat de VU ook een soort "urban campus" lijkt te worden. Kan het nieuwe gebied echt tot leven brengen