skip to main content
Overkapping metroperron gaat de lucht in

De knalgele draagconstructie boven de Beethovenstraat, waar een stuk van het tijdelijke metroperron voor lijn 52 (de Noord/Zuidlijn) komt, is al gereed. Maar er moet meer gebeuren. De volle lengte van dit metroperron is overkapt met een stalen constructie van zo’n honderd meter lang die de reizigers drooghoudt. Half juli 2022 verhogen we dit perron met bijna twee meter. En dus moet de overkapping ook omhoog. Dat doen we ’s nachts, in het weekend van 4 en 5 juni.

Hijskranen en buispalen

Het verplaatsen van een stalen gevaarte van zo’n veertig ton, hoe doe je dat? Afbreken en opnieuw opbouwen kost te veel tijd en zorgt dus voor te veel reizigershinder. Daarom hijst uitvoerder Heijmans de overkapping met vijf hijskranen in zijn geheel naar zijn bestemming. Inmiddels heeft de aannemer in de nachtelijke uren negentien palen in het perron aangebracht. De overkapping hijsen we daar bovenop. Dat is nog een hele toer. Want de hijskranen nemen veel ruimte in beslag, ruimte die er niet direct is rondom station Amsterdam Zuid. Daarom troffen we nog andere voorbereidingen.

Slopen metroperron

In het weekend van 20 en 21 mei sloopten we ook een groot deel van het tegenover gelegen metroperron. Hier kunnen we de vijf hijskranen die de perronkap gaan verplaatsen neerzetten. We vervingen en verplaatsten daar eerst alle installaties – camera’s, lichtmasten en intercomzuilen – om de dag erna ongehinderd een groot deel van het perron te verwijderen. In juli bouwen we ook hier een splinternieuw, verhoogd perron.

Verhogen van de overkapping

In het weekend van 4 en 5 juni hijsen we de honderd meter lange en 40.000 kilogram zware overkapping naar haar nieuwe plek. We doen dit ’s nachts tussen 01.00 en 07.00 uur, waarmee we hinder voor de reiziger voorkomen. Het is goed mogelijk dat er ’s nachts wat te horen valt: bij het verplaatsen van de kap worden staalconstructies ge(de)monteerd en enige overlast is dan niet uit te sluiten. Als al dit werk is gedaan, gaan we ons voorbereiden op het vervolg tussen 16 en 22 juli: het ophogen van de perrons.

Geef uw mening