skip to main content
Vertraging bij herinrichting Europaplein-Oost

Het volledig nieuw ingerichte Europaplein-Oost, het pleintje tegenover de RAI, zou eind juni 2022 worden opgeleverd. Dit wordt nu eind oktober. De vertraging heeft te maken met de ondergrondse waterberging die we onder het plein aanleggen. Dankzij de waterberging kan regenwater straks beter worden opgevangen, en dat vermindert wateroverlast na hevige regenval. Het aanleggen ervan kost echter meer tijd dan voorzien. In onze planning gingen we er namelijk vanuit dat meerdere werkzaamheden aan het plein tegelijkertijd konden worden uitgevoerd. Dat blijkt in de praktijk niet mogelijk, waardoor we ze na elkaar moeten uitvoeren. Dat levert vertraging op.

9 parkeerplekken minder

Een andere tegenvaller is de aanleg van parkeerplekken langs de zogenaamde ventweg van het Europaplein-Oost. Van de 55 parkeerplekken die in het ontwerp waren opgenomen, konden we er 9 niet aanleggen. Bij 6 daarvan komt dat omdat de bomen langs de weg grotere wortels bleken te hebben dan verwacht. Ook liggen deze wortels hoger in de grond dan gebruikelijk, waardoor we er geen bestrating op kunnen aanleggen. De overige 3 parkeerplekken zouden langs de President Kennedylaan komen. Deze ruimte is echter nodig voor maatregelen van Amsterdam Rainproof, het programma dat de stad bestand moet maken tegen hoosbuien.

2 oplaadplekken als reguliere plek

In totaal zijn 46 parkeerplekken aangelegd, inclusief 6 laadpalen voor elektrische voertuigen. Om de vermindering van het aantal parkeerplekken enigszins op te vangen, mogen twee van de oplaadplekken de komende tijd als reguliere parkeerplek worden gebruikt. Dit zijn de twee plekken ter hoogte van nummer 105, waar geen bord bij de oplaadpaal staat. We gaan de komende periode onderzoeken of de parkeersituatie aangepast moet worden, en zullen u hier uiteraard van op de hoogte houden. 

Planning werkzaamheden

In de periode tot eind oktober zal de aanleg van de waterberging verder afgemaakt worden. In augustus starten we met de aanleg van het groene plein. Rond eind september of begin oktober plaatsen we het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap, waarna in oktober de speeltoestellen volgen. Eind oktober leggen we de laatste hand aan het plein. De werkzaamheden die nog volgen zullen niet tot grote overlast leiden ten aanzien van de bereikbaarheid van de woningen rondom het Europaplein-Oost. De aannemer doet zijn best om ook de geluidsoverlast van de werkzaamheden tot een minimum te beperken.

Inloopspreekuur

Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden ze graag tijdens een inloopspreekuur.
Datum: woensdag 6 juli
Tijd: 17.30 – 18.30 uur
Locatie: Europaplein-Oost, ventweg

Geef uw mening

Fiets

Alsnog 46 parkeervakken teveel.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Wij begrijpen de boze reacties. Natuurlijk wisten wij dat er boomwortels lagen, maar de omvang daarvan en vooral hoe hoog ze liggen zie je pas als je de straat openbreekt. Toen bleek dat de fundering van de vorige bestrating al was aangetast. Daarom kan er niet 1 op 1 bestrating op worden teruggelegd. Verder is de aanleg van de waterberging onder het plein maatwerk. Dit bleek veel complexer dan gedacht, en kan toch niet tegelijkertijd met andere werkzaamheden worden uitgevoerd. De planning was in dat opzicht te optimistisch. Hierdoor is een behoorlijke vertraging ontstaan. Het plein blijft hierdoor inderdaad langere tijd een bouwput. We snappen dat dit voor de omgeving een heel vervelend verhaal is. Wij balen hier zelf ook enorm van, maar kunnen het nu helaas niet op een andere manier oplossen.

franko

9 parkeer plekken minder, omdat ze er nu achter komen dat de boom wortels in de weg zitten, en om de hoek er ook nog "iets " gedaan moest worden, wat voor mensen bedenken en tekenen dan zo'n ontwerp? die wisten niet dat er boom wortels lagen, en wisten ook niet rainproof maatregelen moesten uitgevoerd worden??? direct ontslaan dat soort figuren, dan heb je toch zitten slapen, in het bedrijfsleven zouden ze op staande voet ontslagen worden, maar als je bij de gemeente werkt mag je gewoon aan het volgende project gaan werken, schande!!!!!,

Julius

IK had niet anders verwacht : VERTRAGING ! welk project in Amsterdam is er nu wel eens afgerond op de datum die gepland staat , BIJNA HELEMAAL NIETS ! ga zo door en de stad blijft een bouwput