skip to main content
VU StartHub omarmt startups met impact

Laat je niet misleiden door de zachte, blauwgroene tinten van de containers in het midden van de VU-campus: hier wordt keihard gewerkt. Sinds september 2022 huist op die plek de uit gerenoveerde bouwunits opgetrokken VU StartHub, met onder andere een groen dak, waterloze urinoirs en een bijenkast. Een paviljoen met plek voor maximaal 25 startups. Studenten, medewerkers, promovendi en alumni huren er een vast kantoor of werkplek om daar hun wetenschappelijke ideeën om te zetten naar een succesvolle onderneming. Met razendsnel internet, vriendelijke huurprijzen en de begeleiding van zo’n zeventig VU-alumni is het de ideale plek voor academisch geschoolde ondernemers die reiken naar de sterren.

Ondernemers aan het woord

De energieke Tanja van der Knoop is er een voorbeeld van. Met haar 63 lentes en al een leven in het zakendoen achter de rug niet iemand bij wie je onmiddellijk denkt aan een startup. Maar niets is minder waar: met haar jonge zakenpartner (een VU-alumnus) en een team waarin verschillende leeftijden en disciplines samenkomen, werkt ze aan het vergroenen van gebieden en gebouwen: ‘Vaak wordt de nadruk gelegd op innovatie, maar met onze startup dragen we allereerst bij aan een iets betere wereld.’ En die missie is vaker te horen, daar in de VU StartHub. Maar het is zeker niet het enige waar de ondernemers, die na drie jaar plaatsmaken voor de volgende ondernemer-in-de-dop, elkaar vinden. ‘Ook al is iedere startup uniek, we zitten allemaal in dezelfde fase van ondernemerschap’, zegt Leroy Ranglek, de 24-jarige medeoprichter van een startup die toiletpapier van bamboe produceert. ‘De meesten van ons hebben nog niet zoveel ervaring met ondernemen, dus nemen we misschien ook wat meer risico’s.’ Wellicht dat dit verklaart waarom er rondom de VU StartHub, in de schoot van de VU-campus, een sfeer hangt van onbegrensde mogelijkheden.  

Een ondernemende ideeënfabriek

De studenten aan de VU in Kenniskwartier worden dagelijks uitgedaagd om in een omgeving waar ondernemerschap niet ver te zoeken is, innovatieve oplossingen met maatschappelijke impact te bedenken. Maar naast een overvloed aan ideeën bruist het op de VU, waar inmiddels zo’n 30.000 studenten aan hun kennis en vaardigheden schaven, van ondernemerszin. ‘Ondernemerschap zit in het DNA van VU Amsterdam’, zegt collegevoorzitter en hoogleraar Ondernemerschap Mirjam van Praag, samen met de directeur van de VU StartHub Hans Drenth de drijvende kracht achter het initiatief. ‘Studies tonen aan dat ondernemerschap niet alleen een vaardigheid is waarmee mensen worden geboren, maar dat je het in hoge mate kunt leren.’

Gelijkgestemde geesten

Tussen een idee en een succesvol bedrijf staan uitdagingen en praktische bezwaren. De VU StartHub kan in die fase een flink handje helpen. Maar dan hebben de prille ondernemers al wel hun idee aangescherpt in het Demonstrator Lab en hebben ze een stevige selectie tijdens een van de vele pitch bijeenkomsten achter de rug. Eenmaal lid van de VU StartHub hebben ze in een klap een zakelijk adres, een moderne werkplek en misschien wel het belangrijkste: ze zijn onderdeel van een gemeenschap van gelijkgestemde geesten. Hans Drenth verwoordt het zo: ‘Het is mooi om te zien dat de startups er echt in zitten vanuit een ‘purpose’: er ligt een uitdaging in de maatschappij en daar willen ze een oplossing voor bieden.’

Een trotse Hans Drenth boven de binnentuin

Kenniskwartier

De komende jaren transformeren we samen met de VU en het Amsterdam UMC het Kenniskwartier in Zuidas tot een spannende mix waar een breed palet aan functies samenkomen. In deze buurt (aan de zuidkant van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg) komen circa 2.700 woningen, naast ruimte voor onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur, winkels en horeca. Met onder andere het nieuwe Research en Diagnostiekcentrum ADORE, bioscoop Rialto VU en het sociale woningbouwproject Stepstone, wordt het Kenniskwartier een plek waar wonen, ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling samenkomen.

Geef uw mening