skip to main content
Oversteek verbindt beide helften Mahlerlaan

De fietser of voetganger die vanuit de Gustav Mahlerlaan de Parnassusweg wil oversteken, moet nu zo’n honderd meter in zuidelijke richting omlopen via het verkeerslicht langs de De Boelelaan. Of honderd meter de andere kant op, via de tramhalte onder de A10. Dat is niet handig en daarom werken we van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 2 december aan een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Daarmee verbinden we beide delen van de Gustav Mahlerlaan en behoren omlopen en omfietsen tot het verleden. We werken in die zeven weken meestal op maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur, maar wijken hier soms vanaf. Zo houden we het gebied tijdens de werkzaamheden zo bereikbaar mogelijk. We bespreken hieronder die afwijkende momenten in chronologische volgorde, met de bijkomende omleidingen.

Werk op en naast de tramsporen

Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober werken we alleen tussen 22.00 uur ‘s avonds en 05.00 uur ’s ochtends, op en naast het tramspoor op de Parnassusweg ter hoogte van de Gustav Mahlerlaan. Het werk wordt ’s nachts uitgevoerd zodat de tramlijnen 25 en 5 volgens de dienstregeling kunnen blijven rijden. Tijdens het nachtwerk is de autorijbaan in zuidelijke richting afgesloten tussen de Gustav Mahlerlaan en de A10. Verkeer dat vanaf de Stadionweg komt, wordt via de Strawinskylaan en de Beethovenstraat omgeleid naar de De Boelelaan en andersom.

Richting Amstelveen van 17 tot en met 21 oktober

Werk aan de oostzijde van de Parnassusweg

In het weekend van vrijdag 28 tot en met maandagochtend 31 oktober brengen we een verkeersdrempel bij de nieuwe oversteek aan. Ook leggen we de midden-eilanden aan die de fietser en voetganger over het spoor leiden. De werkzaamheden vinden het hele weekend plaats vanaf vrijdag 19.00 uur tot en met maandag 05.00 uur. De Parnassusweg is dit weekend op het kruispunt met de Gustav Mahlerlaan afgezet voor fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer die in noordelijke richting naar de Strawinskylaan reizen. Voetgangers worden langs het werk geleid, fietsers kunnen ook lopend langs het werk of kunnen kiezen voor de omleiding die met bebording staat aangegeven. Auto’s en bussen worden omgeleid via de De Boelelaan, de Beethovenstraat en de Strawinskylaan. In het weekend van 4 tot en met 6 november wordt het werk van het vorige weekend afgemaakt, met identieke werktijden en omleidingen.

Werk aan de oversteekplaats aan de westzijde van de Parnassusweg

In de week van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november leggen we de oversteekplaats aan de westzijde van de Parnassusweg aan. Dit werk vindt in de avonden en nachten tussen 20.00 en 05.00 uur plaats, zodat het verkeer overdag zo min mogelijk wordt gehinderd. Tijdens het werk is de Parnassusweg in zuidelijke richting afgesloten. Auto’s en bussen kunnen omrijden via de Strawinskylaan, de Beethovenstraat en de De Boelelaan. De tram rijdt ’s avonds gewoon door.

Richting Amstelveen van 7 tot en met 11 november

Werk aan het fietspad en de kruising aan de westzijde van de Parnassusweg

Vanaf maandag 14 november tot en met vrijdag 25 november werken we alleen overdag van 07.00 tot 19.00 uur aan het aanpassen van het fietspad aan de westzijde van de Parnassusweg, waar het verkeer richting het zuiden reist. Tijdens die werkzaamheden worden alleen de fietsers omgeleid. Maar in de laatste week, van maandag 28 tot en met vrijdag 2 december, wordt alle verkeer in zuidelijke richting omgeleid als we de laatste hand leggen aan het kruispunt aan de westzijde.

Richting Amstelveen van 28 november tot en met 2 december

In de gehele periode van 17 oktober tot en met 2 december kan het ook tijdens reguliere werktijden voorkomen dat fietsers en voetgangers tijdelijk langs het werk of naar de overkant van de weg geleid worden. Om alles ook dan veilig te laten verlopen zetten we verkeersregelaars in.

Geef uw mening

Hans

Laat me raden? Het werk is uitgelopen zoals wel vaker in Amsterdam (Zuidasgebied). Het is een grote zandbak nu dat fietspad. De weg van noord naar zuid op de Parnassusweg/buitenveldertselaan is gewoon open voor auto'verkeer. Wat is de nieuwe planning, want dat dit op 2 december af is, ljikt me een ilusie!? Ben benieuwd: Wanneer is het wel af?

hans

een paar is 2. Dus met sinterklaas naar verwachting alsnog klaar op 5 december? ;-) En hoeft de weg (Buitenveldertselaan/parnassusweg in zuidelijke richting) dan niet meer dicht zoals eerder aangekondigd?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Hans, klopt, het werk loopt een paar dagen uit. Volgende week is de oversteek klaar. We laten via deze website weten op welke dag de oversteek in gebruik genomen wordt.

Bewoner

Heel goed nieuws! Er moeten hier zoveel mensen oversteken zodat het ook de druk bij de andere oversteekplaatsen wat wegneemt.

Rob

Komt er ook een oversteek voor auto's op dat punt? In de spits zijn er veel opstoppingen van verkeer dat de zuidas wil verlaten. Dit zou de druk weg kunnen nemen op de Beethovenstraat

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Rob, deze staat niet op korte termijn op de planning. Waarschijnlijk wordt deze oversteek deel van de grotere herinrichting van de Parnassusweg. Wanneer deze gaat plaatsvinden is nu nog niet met zekerheid te zeggen, maar we gaan ervan uit dat die over zo'n 10 jaar zal kunnen starten.

Marnix

Wanneer vindt de grootschalige herinrichting van de parnassusweg plaats? Kenniskwartier begint al aardig vorm te krijgen dus binnenkort zal hier vast worden gewerkt aan een meer permanente situatie

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Marnix, de herinrichting van de Parnassusweg gaat pas op langere termijn gebeuren. De huidige tramlus langs de De Boelelaan bij de VU moet eerst verwijderd, en dan krijgt dat gedeelte van Kenniskwartier z'n definitieve vorm. Waarschijnlijk wordt daarna gestart met de Parnassusweg, maar dan zijn we al zeker 10 jaar verder.

Hans

Het aantal trams dat hier rijdt is fors hoger dan elders. Tram 25 is een R net tram dus net ff anders. In Amstelveen zjnn genoeg ongelukken geweest. Maar ja. Je vergeet ook aantal snelfietsen voor het gemak. Het is een heel druk punt daar

Hans

Eigenlijk is dit helemaal niet fijn. Op dit ultradrukke punt dit aanleggen is straks wachten op ongelukken. Het is echt geen schande dat je stukje om moet hier. Geen verkeerslichten maar wel trams en auto’s. Even los hiervan de planning. Parnasussusweg: werkzaamheden. De hele buitenveldertselaan langdurig werkzaamheden. Op de beethovenstraat/van leijenberglaan en europaboulevard ook trouwens. Eindeloos lang die werken. Dachten jullie dit is nog niet genoeg kom op we gaan de fietsers nog ff pesten. Sjee.

buurman

Wat een fijn nieuws! Komen hier verkeerslichten voor auto en tram?

Mitchel

Hans, de oversteek zit precies tussen een drukke kruising en halte in. Met die hoge snelheid valt het wel mee op dat punt. Op vrije banen elders in de stad liggen mensen ook niet continu onder de tram, dus ik zou niet weten waarom hier dan wel.

Hans

nee dus en dus een voorgekookt recept voor ongelukken, desondanks de waarschuwingslichten! Er zal toch een reden zijn waarom Amstelveen bewust de kruisingen ongelijksvloers heeft gemaakt met de sneller rijdende trams 25!? Maar Amsterdam weet het allemaal beter en maakt er echt een zooitje van zo. Eindeloos vreel drempels, gevaarlijke oversteek en eindeloze werkzaamheden een na de ander. Komt geen einde aan. Chappeau!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste buurman, er komen geen verkeerslichten, maar fietsers en voetgangers krijgen een middeneilandje, zodat ze maar één rijbaan tegelijk hoeven over te steken. Er komen wel waarschuwingssignalen voor naderende trams.

Ruben

Eigenlijk, heel fijn

Ruben

Eindelijk, die autocorrect toch…

Tom

Top, goed nieuws!