skip to main content
Gesprek met burgemeester over locaties Erotisch Centrum

Update 28 maart: de bijeenkomst is live te volgen via deze link

De bijeenkomst is op 28 maart, van 19.00 tot 20.30 uur in de RAI. U dient zich vooraf aan te melden, er is plek voor 500 mensen. Tijdens de bijeenkomst geeft de burgemeester een toelichting op het Erotisch Centrum. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen aan de burgemeester en het uiten van uw zorgen of twijfels over de voorkeurslocaties. In het Erotisch Centrum komen ongeveer 100 werkplekken voor sekswerkers: vrouw, man, transpersonen/lhbtiqi+. Ook komen er ruimtes voor zorg, veiligheid, horeca, entertainment, cultuur en educatie.

Twee locaties in Zuidas

Amsterdam heeft drie locaties op het oog voor een nieuw Erotisch Centrum: twee in stadsdeel Zuid en één in stadsdeel Noord. De locaties in stadsdeel Zuid bevinden zich beide in Zuidas. Het gaat om ‘De Groene Zoom’, gelegen naast het nhow Amsterdam RAI hotel; en een plek aan de Europaboulevard ten zuiden van de A10, in de ‘oksel’ van afrit S109. Deze locaties, plus de locatie in stadsdeel Noord, zijn overgebleven na zorgvuldig locatieonderzoek in acht mogelijke gebieden. Het gebied Zuid/RAI is één van de zoekgebieden. Er is goed gekeken naar bereikbaarheid en voorzieningen. De politie ziet in deze drie gebieden minder risico op overlast- en veiligheidsincidenten, ondermijning, jeugdproblematiek en drugshandel dan op andere plekken in de stad. Het college van burgemeester en wethouders neemt eind 2023 een besluit over de definitieve locatie.

Relatie met Zuidasdok

De twee mogelijke locaties in Zuidas liggen in het werkgebied van Zuidasdok. De locatie in de ‘oksel’ van de S109 ligt niet alleen in het werkgebied, maar ook in het tracégebied van Zuidasdok. Dit betekent dat voor deze locatie goedkeuring van het Rijk nodig is om over de grond te kunnen beschikken.

Waar en wanneer

  • Datum en tijd: 28 maart 19:00 – 20:30 uur, inloop vanaf 18:15 uur
  • Locatie: RAI – Het Forum (entree E)
  • Adres: Europaplein 24, Amsterdam

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden. Op de bijeenkomst is plek voor 500 mensen. De bijeenkomst is ook te volgen via een livestream. Een paar dagen van tevoren ontvangt u een bevestiging of u aanwezig kunt zijn in de zaal.

Advies en hoorzitting stadsdeel Zuid

Het college heeft aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuid gevraagd om advies uit te brengen over de twee voorkeurslocaties voor het Erotisch Centrum. Ten behoeve van dit advies organiseert de stadsdeelcommissie twee bijeenkomsten: op 3 april en op 12 april.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.amsterdam.nl/erotischcentrum. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de bijeenkomst(en) bij te wonen en u heeft wel vragen en/of suggesties, neem dan contact op met stadsdeel Zuid via bestuursondersteuning.sdz@amsterdam.nl of met erotischcentrum@amsterdam.nl.

Geef uw mening

Nuancelot

Het zou nuttig zijn om de livestream link bij dit Zuidas artikel terug te kunnen vinden.

Ciordia

Geachte, burgemeester Ik had een heel goede reputatie over u,maar ik super teleurgesteld, In mijn kennis de de autoriteiten zijn om de volk te beschermen, maar ik zie dat het gaat meer om de bevolking te vernietigen door een losbaandige leven te leiden. Wilt u dat voor uw elgen kinderen,en voor u zelf? Wat jammer dan,ik will het graag u helpen van gedachten te veranderen. Vrindelijk groeten. En probeer A.U.b. de mooie kant van het leven laten zien

Redactie

Beste Nuancelot, dit is de link naar de livestream voor de bijeenkomst op 28 maart: https://vimeo.com/event/3216777/8b56465de9

Redactie

Beste Nuancelot, De link naar de livestream is helaas nog niet beschikbaar. Zodra dat wel zo is, voegen wij die toe.

Bewoner Kop van Zuid

Er staan wel meer oude/ versleten panden in centrum amsterdam die rijp zijn om gesloopt te worden,daar kan dan een pand voor troost meisjes gebouwd , er is dan Ov, voldoende horeca , B &W ga eens nadenken , is moeilijk maar probeer het eens !

Rosa

Je kan nu al inschatten dat dit een debacle wordt zodra het centrum er staat. waarschijnlijk hoge bouwkosten, te weinig bezoekers, geen acceptatie door de omgeving. na enkele jaren moet het sluiten omdat het totaal niet rendabel bleek. zet dat centrum bij het centrum, liefst onder de grond zoals de nieuwe fietsenstalling bij cs. of breek het lelijke kvk gebouw af en zet het daar neer, heeft bijna niemand er last van.

Sam

Je bent gek! de locatie bevordert meer rellen, verwarring, ze liggen dicht bij twee super familieparken, met mensen die respect hebben, maar principes hebben en hiermee moet rekening worden gehouden, omdat de meeste mensen die in deze regio wonen gezinnen zijn! Er zijn meerdere scholen in de buurt, dit is verschrikkelijk! Afgezien van de devaluatie van onroerend goed. In de Rai-regio zijn veel conventies, mensen die uit verschillende plaatsen komen, Amsterdam staat al bekend om drugs en seks en mensen komen graag naar regio zuid juist om het centrum te ontvluchten en deze dingen, ga je het hier goed doen? ?? Gelieve dit dringend te herzien!

Aron

Heel veel hysterische reacties maar ik moet de argumenten die steek houden nog vinden. Wat is er tegen een bordeel tussen een snelweg en de RAI? Wat een onamsterdamse idioterie die nimbycampagne zonder ook maar één steekhoudend argument tegen.

Louise

Meteen maar die McDonalds erbij bouwen.

Robert Oeioei

U schrijft: "De politie ziet in deze drie gebieden minder risico op overlast- en veiligheidsincidenten, ondermijning, jeugdproblematiek en drugshandel dan op andere plekken in de stad." Dat is niet juist. De politie ziet OP DIT MOMENT een gemiddelde prevalentie van criminaliteit. Er is geen enkele prognose van de gemeente. Het is gissen naar de mate van grimmigheid. Dit plan lost niets op. En de verwachting is dat het niet te voorziene ellende veroorzaakt. Daarom... NEE TEGEN EEN MEGABORDEEL

Peter

Kan aub de gemeente dingen noemen zoals ze zijn? Het gaat om een mega bordeel, jullie in de gemeente kunnen hype namen bedenken met het hoop om bewoners af te leiden maar dat gaat niet lukken. Het zegt al genoeg dat jullie als project team bordeel zich schamen om zo genoemd te worden.

Sohard

I moved to Zuidas very recently because of the nearness to offices and other amenities (school, hospital, public transportation). From a future perspective having an erotic house will make me question the city's willingness to actually find a solution to a problem. From a future perspective school going children at may be exposed to safety risk due to increase in traffic (from people, vehicle etc.). Not to mention losses in potential investment from home buyers, other developers (like those of office spaces and other commercial activities). I hope they consider this in their planning.

Emile

This Municipality administration has an interesting approach to problem solving… changing the neighborhood will not change the source of the problem. Maybe they should just accept that no one wants to live nearby an erotic center. Maybe the Major should be the example and build it right next to het house

Bewoner Zuid

Ik hoop dat de burgemeester niet weer met nonsens argumenten komt zoals ze eerder waarschuwde te waken voor het zogeheten nimby-effect… burgemeester wees een voorbeeld en bouwt de erotisch centrum zodanig dat je vanuit je achtertuin kan zien, be the example!

bewoner Kop van Zuid

kom zeker niet luisteren naar de zeur stem van de burgemeester , allemaal zeer eentonig en heeft geen idee wat zij de medebewoners aan doet , zeer te betreuren,! hoe lang blijf zij nog in het zadel? hoop spoedig dan kan Herngracht 510 een bordeel worden ,zoiets als YABYUM !

J.Homan

Heeft bureau Zuidas samen met het Grondbedrijf en vastgoedadviseurs ( daar lopen er genoeg van rond op de Zuidas) al berekend hoeveel derving aan toekomstige grondopbrengsten uit vooral nieuwe kantoorbouw dit Erotisch Centrum gaat opleveren ? Daarnaast kan ik me ook niet voorstellen dat de Rai blij is met dit plan en dit gaat zeker toekomstige congressen en vakbeurzen kosten dus financiële schade .Dit economisch/ financieel verlies dus naast de mogelijke overlast voor bewoners en werknemers op de Zuidas , derhalve vanuit meerder opzichten een bezopen plan en Amsterdam onwaardig. Hopelijk krijgt Halsema tijdens de bijeenkomst in de Rai de wind van voren en dat verdient de burgemeester zolang ze hieraan blijft vasthouden !

Maurice

Don't forget there are a number of schools less than 800m from both Zuidas locations. Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) (middlebare school) = 750m from Location A (RAI Convention) Kindercampus Zuidas (basis school) = 750m from Location B (‘oksel’ van de S109). 'Location B' is also 250m from Amstelpark (incl the Speeltuin).