skip to main content
Duurzame herontwikkeling EDGE Stadium voltooid

De vernieuwing van EDGE Stadium, het voormalige hoofdkantoor van Loyens & Loeff, werd eind 2020 aangekondigd. Dat was twintig jaar nadat het gebouw was opgeleverd, onder de naam Forum, destijds het meest duurzame en gelauwerde gebouw van Zuidas. Bijzonder is dat atelier PRO na twee decennia haar eigen ontwerp mocht vernieuwen. De herontwikkeling laat zien welke sprongen voorwaarts het duurzaamheidsdenken heeft gemaakt. En hoe de inzichten in wat een hedendaags kantoor behoort te bieden zijn geëvolueerd.

100 procent hernieuwbare energie

Het nieuwe EDGE Stadium stoot naar verwachting 70 procent minder CO2 uit dan het oorspronkelijke gebouw. Het is voorzien van 1.250 vierkante meter zonnepanelen en een ondergrondse thermische energieopslag. Het gebouw draait daarmee op 100 procent hernieuwbare energie. Bij de herontwikkeling is niet alleen gekeken naar deze ‘operationele emissie’ – de CO2-uitstoot die nodig is om een gebouw in werking te houden – maar ook naar de ‘ingebedde emissie’. Dit is de totale CO2-uitstoot tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw, waaronder de uitstoot tijdens de bouw en de sloop van het gebouw in een verre toekomst. Balken en de bestaande betonnen structuur zijn hergebruikt, net als de binnenkant van de gevel van het atrium.

Gezond werkmilieu

De kantoorruimte is met ongeveer 50 procent vergroot tot bijna 30.000 vierkante meter. Dit door de twee vleugels uit te breiden in het atrium, dat hierdoor veel intiemer aanvoelt. Bovenop het oorspronkelijke gebouw is een lichte houten verdieping gezet. Het koperen hart is behouden gebleven en voorzien van een glazen gevel. Groene elementen, zoals een 10 meter hoge ficus in het atrium, zorgen voor een levendig en gezond werkmilieu. Er is een werkomgeving gemaakt met als doel gastvrijheid, verbinding en creativiteit te bevorderen. Om diezelfde redenen zijn twee gemeenschappelijke dakterrassen aangelegd. Het vernieuwde EDGE Stadium krijgt een WELL-Gold-certificaat. De ‘WELL Building Standard’ kijkt naar de impact van een gebouw op de gezondheid en het welbevinden van mensen.

Geef uw mening

HvI

Weer een gebouw dat binnen zoveel mooier is dan aan de buitenzijde. Zie bijvoorbeeld ook het nieuwe Booking HQ. Licht van binnen, maar donker en afstotend (reflecterend) aan de buitenzijde. Niet wat je noemt inclusief. Jammer.

Sander

Erg mooi, hopelijk hebben ze eens een open dag

Mick

Werkelijk prachtig