skip to main content
Koperen hart EDGE Stadium schittert achter glas

Onder de naam Forum wist het voormalige hoofdkantoor van Loyens & Loeff aan de Fred. Roeskestraat een hoop prijzen binnen te slepen. Het gebouw werd na haar oplevering aan het begin van de eeuw gelauwerd om haar energiezuinige ontwerp, maar evenzeer om haar markante uitstraling. Wie regelmatig door de straat fietste kan het glooiende, koperen middendeel tussen de twee vleugels van het pand niet zijn ontgaan. Toen Loyens en Loeff in 2020 verhuisde naar het eveneens in Zuidas gelegen Hourglass, maakten eigenaar Allianz en ontwikkelaar EDGE van de gelegenheid gebruik om het gebouw van een upgrade te voorzien. Een ding was daarbij zeker: het zogenaamde ‘koperen hart’ moest blijven.

Het koperen hart

Transparante gevel

Inmiddels zijn we twee jaar verder en ligt het koperen hart niet meer open, maar achter een schitterende glazen gevel. Bo Gall, werkvoorbereider van G&S bouw, neemt ons mee voor een kijkje achter die gevel. Hier – zo tussen de glazen voorkant enerzijds en een deel van het hart anderzijds – komt straks de nieuwe centrale entree van EDGE Stadium, de naam voor de 2.0-versie van het gebouw. ‘De gevel zorgt met haar lichtinval en ruimtelijkheid voor een veel transparanter en toegankelijker gebouw’, licht Gall toe. Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Overigens is de gevel lang niet de enige ingreep die is gedaan: zowel de vleugels als het middendeel zijn een stuk de lucht in gegaan, en in het atrium zijn de vleugels naar binnen getrokken om meer vierkante meters te creëren. Ook heeft het pand een nieuw dak gekregen. Gall: ‘De buitenkant is nu zo goed als wind- en waterdicht, een mijlpaal. We gaan de glazen gevel nog van aluminium kliklijsten voorzien, en dan is ie echt klaar.’

Glazenwasbrug

Het atrium, dat aan vierkante meters inlevert maar aan intimiteit moet winnen, staat nu nog tot de nok volgebouwd met bouwsteigers. Een kunstig gezicht, maar waar dienen ze eigenlijk voor? ‘We hadden ze nodig om de glasplaten van het nieuwe atriumdak te bevestigen’, legt Gall uit. Hij neemt ons mee naar de bovenste verdieping, waar dat dak goed te zien is. Het lijkt op een aaneenschakeling van glazen puntdaken, een beetje zoals het dak van een grote kas. Aan de zijkanten hangen in de lengte twee gigantische rails. ‘Die zijn er voor de glazenwasbrug. Ja, je moet al dat glas wel kunnen schoonhouden, niet?’, lacht Gall bij het zien van onze verbaasde gezichten. ‘Aan die rails komen katrollen te hangen, die over de breedte een gondel dragen. We staan nu op de plek waar de parkeerplaats van die glazenwasbrug komt. Zodra we de steigers hebben weggehaald, gaan we de brug bevestigen. Hij kan dan over de gehele lengte van het dak bewegen.’

Puien, klimaatplafonds en computervloer

Een rondleiding leert dat ook aan de binnenkant van EDGE Stadium de afgelopen maanden hard is gewerkt. De vleugels zijn een stuk naar binnen ingebreid, waarbij de oude schuifpuien – die voorheen naar een soort loopbalkons leidden – overbodig werden. ‘Maar het hout was nog in mooie staat, dus we wilden ze hergebruiken’, aldus Gall. ‘Ze zijn allemaal ontdaan van het hang- en sluitwerk, en opnieuw geschilderd. Nu dienen ze als ramen naar de binnenplaats, het atrium.’ Een groot deel van de tot ramen omgetoverde puien hangt al op hun nieuwe plek. Ook zijn de klimaateilanden grotendeels geïnstalleerd, en ligt op sommige verdiepingen al een zogenaamde computervloer: een demontabele vloer, die verhoogd ligt ten opzichte van de bouwvloer. Gall: ‘We hebben nog een paar verdiepingen te gaan. Alleen al voor de aanvoer van de panelen van de computervloer hebben we vijftig vrachtwagens nodig. Dat klinkt veel, maar je moet er wel heel het verhuurbare vloeroppervlak mee betegelen: 26.500 vierkante meter.’

Steigers in het atrium van EDGE Stadium

Dakterrassen

Rest ons nog een kijkje op het dak, waar zogenaamde luchtbehandelingskasten zijn aangebracht. Twee joekels van vierkante buizen, met daarachter een grote technische installatie, staren ons aan. ‘De buizen zijn er om buitenlucht naar binnen te zuigen. In de luchtbehandelingskast wordt de lucht vervolgens gefilterd, waarna deze gekoeld of verwarmd kan worden’, licht Gall toe. De installatie zo boven op het dak mag dan imposant zijn, onze aandacht wordt toch net iets meer richting het prachtige uitzicht getrokken. En dan met name naar dat aan de stadskant, waarbij het zicht helemaal reikt tot de A’DAM Toren in Amsterdam Noord. Op het moment dat we hier staan, is een aantal werkers net bezig met de aanleg van twee dakterrassen. ‘Mooi he?’, vindt ook Gall. ‘Ik gaf laatst een rondleiding aan medewerkers van Loyens en Loeff, die hier jarenlang hebben gewerkt. Ze kenden het uitzicht helemaal niet, omdat er nooit een dakterras was. Straks kun je hier gewoon je vrijdagmiddagborrel houden.’

EDGE Stadium wordt naar verwachting opgeleverd in november 2022.

Geef uw mening