skip to main content
Een verrassend ommetje langs water in Zuidas

In 2015 verschenen op sociale media video’s van reizigers die zich in regenlaarzen door de reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid sleepten. Niet iedereen was voorbereid op de extreme regenval, en sommigen trokken ter plekke hun schoenen uit om het perron te bereiken zonder natte stappers. Het was niet de eerste keer dat station Zuid overstroomde: in 2014 stond de reizigerstunnel ook al eens blank. Een vreemd gezicht was het, maar niet helemaal onlogisch: het gebied Zuidas is enorm verhard, en bij een hevige regenbui kan het water niet veel kanten op. We proberen van alles te bedenken om overtollig water af te voeren, maar die oplossingen zijn met het blote oog niet altijd even zichtbaar. In het Ommetje Water geven we u een verrassend inkijkje. Wat dacht u bijvoorbeeld van ondergrondse waterbergingen, zo groot als een zwembad, of zogenaamde wadi’s? Geef uw ogen en vooral ook uw oren de kost in de audiotour, die we met zorg voor u uitstippelden.

Mini-polder aan de Fred. Roeskestraat

Wandeling met audiotour

We nemen u in het Ommetje Water mee langs acht locaties, waaronder de Nieuwe Meersluis en de begraafplaats Buitenveldert. Daar hoort u niet alleen over waterbeheersing, maar ook over het wonderlijke watersysteem van boezems, polders, gemalen en duikers. Wanneer u de audiotour heeft volbracht weet u precies waar u de mini-polder van Zuidas kunt vinden, ook kunt u zonder moeite ‘de plassende vrouw’ aanwijzen – en nog veel meer. Op een mooie zomerdag neemt u misschien nog wel een duik vanaf de zogenaamde slimme steiger bij de Nieuwe Meer, de negende (bonus)locatie van het Ommetje Water.

De hele wandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, met de bonuslocatie de Nieuwe Meer erbij wat langer. Fietsen kan natuurlijk ook, dan bent u zo’n driekwartier tot een uur onderweg. Maak onderweg vooral ook foto’s en deel die op social media o.v.v. #ommetjezuidas.

Wadi in de Prinses Irenestraat

Wat heeft u nodig voor de audiotour?

U kunt de audiotour beluisteren via uw telefoon. Ga daarvoor naar www.zuidas.nl/ommetje-water. Verder nodig:

  • Mobiele telefoon met internet en een opgeladen batterij
  • Koptelefoon of oortjes
  • Zet op uw telefoon de locatievoorzieningen bij de privacy en browserinstellingen aan

Nog niet uitgewandeld? Loop ook het Ommetje Kunst, het Ommetje Groen of het Ommetje Architectuur.

Geef uw mening