skip to main content
Voorbereidend werk A10-tunnel naast WTC

In augustus en september 2023 werken we in de grond onder het Matthijs Vermeulenpad, tussen het station en de Beethovenstraat. De werkzaamheden zijn ter voorbereiding op de toekomstige bouw van de tunnel waarin we de A10 ondergronds brengen. We gaan daarvoor dertien meter lange damwandplanken hijsen en in de grond drukken. Dat willen we veilig doen. Daarom laten we twee maanden lang geen verkeer toe in het Matthijs Vermeulenpad.

Tunnelbouw

Volgens de huidige planning start Zuidasdok in 2027 met de bouw van een snelwegtunnel waarin we de verbrede A10 gaan onderbrengen. Voor die tijd maken we op zo veel mogelijk plekken de ondergrond vrij van obstakels als kabels, leidingen en groutankers. Naast het WTC liggen nu zo’n 200 groutankers in de weg voor de tunnelbouw. Deze zijwaartse funderingspalen zijn gebruikt tijdens de bouw van het WTC en hebben nu geen functie meer. Om bij het verwijderen van de groutankers schade aan het gebouw te voorkomen, doen we nu een proef om te zien hoe we de ankers het beste en het snelste kunnen verwijderen. Begin 2024 verwijderen we de rest van de groutankers onder het Matthijs Vermeulenpad. Tijdens het graven van proefsleuven enkele maanden geleden, kwamen we ook enkele ongebruikte kabels en leidingen op het spoor. Ook die gaan we verwijderen om ruim baan te geven aan de tunnelbouw.

Artist impression van Zuidelijke tunnelmond richting A2

Omleiding voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers die normaal gesproken via het Matthijs Vermeulenpad naar het station reizen of voetgangers die vanuit het station via het Matthijs Vermeulenpad naar hun bestemming lopen, hebben nu twee mogelijkheden. Ofwel de zuidelijke route onder het spoor en de A10 door, ofwel de noordelijke route via de Prinses Irenestraat. Verkeersregelaars bij het Matthijs Vermeulenpad zorgen ervoor dat alle weggebruikers de kortste weg weten te vinden.

Fietsen verwijderen

Om ruimte te maken voor het werk verwijderen we op 31 juli alle scooters, fietsen en enkele fietsenrekken. Vanaf die datum is het niet meer mogelijk op het Matthijs Vermeulenpad te parkeren. Fietscoaches en borden waarschuwen ruim voor die tijd dat op 31 juli alle geparkeerde fietsen en scooters worden weggehaald. Verwijderde fietsen gaan naar het Fietsdepot in Amsterdam.

Werktijden en geluid

We werken doordeweeks van 31 juli tot en met 30 september, en van 7.00 tot 19.00 uur . De damwanden drukken we de grond in met een zogenoemde silent piler, een machine die het werk geluidsarm en zonder trillen uitvoert. Wel heeft de silent piler een goede fundering nodig, in de vorm van vier damwandplanken. Deze trillen we de grond in en dat maakt gedurende enkele uren flink wat geluid.

Een Silent piler aan het werk

Geef uw mening

Marleen

Komen de gratis fietsenstallingen nog terug? De ns-fietsenstallingen qaar de fiets nu heen moet zijn óf vol óf een stuk verder weg van het station. Daarnaast is het niet mogelijk om meerdere dagen de fiets gratis te parkeren. Dit kon wel in de fietsenstallingen op het Matthijs Vermeulenpad.

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Marleen, ja de rekken komen terug in oktober, maar van beperkte duur. Begin volgend jaar zijn er weer maandenlange werkzaamheden gepland. Dan zullen de rekken weer verwijderd moeten worden. Uit ervaring kan ik je zeggen dat de stalling Strawinskylaan altijd meer dan genoeg ruimte heeft en maar een paar minuten extra looptijd oplevert. Een jaarabonnement kost daar 80 euro.

Jasper

Hoe worden de groutankers verwijderd zonder dat dit invloed heeft op het WTC gebouw?

Imce, Zuidasdok

Beste Jasper, . De groutankers hebben alleen tijdens de bouw van het WTC een functie gehad. Nadat de bouw destijds gereed gekomen is, zijn de ankers los gemaakt. Ze hebben dus nu geen functie meer, maar zitten wel in de weg voor de tunnelbouw.

Rob

Vanaf hoe worden de fietsen weggehaald op 31 juli?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Rob, we gaan 's ochtends vroeg al hekken neer zetten, rond 7 uur. Ga er maar vanuit dat vanaf dat tijdstip ook de fietsen worden verwijderd.

Rob

Vanaf hoe laat, bedoel ik

Hans

Jammer dat het Strawinskypad nog steeds gesloten is, dit gaat pas eind december weer open!? En auto's kunnen dus niet meer dichtbij het station op heT Matthijs Vermeulenpad de komende twee maanden passagiers aldaar ophalen/afzetten.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Klopt Hans, dat is inderdaad jammer. De makkelijkste manier om mensen op te halen of weg te brengen is nu de Mahlerlaan geworden.

Siem

Wordt er een gratis alternatief aangeboden waar fietsen gestald kunnen worden in deze periode? Buiten de betaalde fietsenstallingen

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Siem, de NS stallingen zijn de eerste 24 uur gratis met een ov-pas en er worden enkele stallingen verplaatst naar de Beethovenstraat.

Simone

Wanneer wordt de fundering voor de silent piler de grond in geslagen en is er geluidsoverlast?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Simone, ik verwacht midden augustus maar de planning is nog niet hard. Voor de piler moeten 4 planken worden ingetrild. Dat geeft ongeveer 2 uur herrie. De overige planken worden ingeduwd met veel minder geluid tot gevolg. Zodra ik het preciezer weet, kom ik erop terug.

F. Steen

Bedankt voor de grote, en overzichtelijke kaart. Mijn wens is dat de volgende kaarten ook zo goot en overzichtelijk zijn.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Frans, dat wat je aan de fietsen hangt, eindigt helaas meestal op de grond. We werken met fietscoaches die ter plekke staan en met bebording, dit artikel en berichten via social media. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Frans Nieuwenhuis

Ik neem aan dat de komende 14 dagen een intensieve communicatie en informatie campagne zal worden gevoerd en er geflyerd wordt in ochtend en middag uren en dat er informatiesheets aan de fietsen/scooters wordt gehangen, etc. Denk ook aan de vakantieperiode. Bezitter zijn waarschijnlijk al met vakantie....