skip to main content
20 november: damwanden intrillen Van Beinumstraat

Update dinsdag 16 januari 2024
Op de bouwplaats in de E. van Beinum, ter hoogte van Wagamama, gaat nog één keer flink geluid geproduceerd worden. Maandag, dinsdag en woensdag trillen ze daar damwanden uit de grond tussen 7 en 17 uur. De damwanden worden getrokken met een kraan. Tijdens de hijswerkzaamheden wordt de openbare ruimte ter plaatse kort afgezet vanwege het vrijhouden van de bouwveiligheidszones. Hierdoor worden voetgangers op sommige momenten tijdelijk verzocht via de gevelzijde van het WTC, langs Wagamama, te lopen. Verkeersregelaars zijn aanwezig om de voetgangers te begeleiden en het hijsgebied vrij te houden.

Een deel van de Eduard van Beinumstraat (naast restaurant Wagamama) is sinds een paar weken veranderd in een bouwterrein. We maken hier de ondergrond vrij van kabels, leidingen en andere zaken die de bouw van de noordelijke snelwegtunnel in de weg zitten. Zo hebben we onder andere luchtkanalen van het ondergrondse ventilatiesysteem van de parkeergarage van het World Trade Center Amsterdam (WTC) verplaatst. Vanaf maandag 20 november trillen we hier damwanden de grond in om een bouwkuip aan te leggen. Van daaruit kunnen we de fundering van het oude windscherm naast restaurant Wagamama slopen. Het windscherm zelf hebben we de afgelopen periode al verwijderd.

Nieuwe planning

Eerder stelden we het intrillen van damwanden op deze plek uit. Dat kwam omdat zich onder het windscherm een vloer bevindt die eerder niet op de tekeningen stond. Inmiddels is de planning op deze situatie aangepast. In de week van maandag 20 november trillen we ruim veertig damwanden de grond in om een bouwkuip aan te leggen. Dit kan geluids- en trillingsoverlast geven. Ook de sloop van de fundering van het windscherm en het weer verwijderen van de damwanden kan geluidshinder opleveren. Met geluidswerende doeken proberen we de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Geluids- en trillingshinder
De werkzaamheden in de van Beinumstraat lopen door tot in februari. We werken doordeweeks van 7.00 – 17.00 uur. Met uitzondering wordt doorgewerkt tot 19.00 uur en kan er worden gewerkt op zaterdag. De werkzaamheden die het meeste bouwlawaai geven, vinden plaats in de week van:
 
·  20 t/m 27 november – in de grond brengen van damwandplanken
·  27 november t/m 19 december – sloopwerkzaamheden
·  20 t/m 22 december – verwijderen van damwandplanken

De tunnel

De A10 Zuid brengen we in het centrum van Zuidas onder de grond. Op die manier kan station Amsterdam Zuid uitgroeien tot een openbaar vervoerknooppunt voor trein, metro, bus en tram. Aan de noordkant van het station ontstaat ruimte voor een busstation en groen. Aan de zuidkant komt op het dak van de tunnel een tramstation en komt ruimte voor een derde treinperron. Voor het tunnelproject loopt momenteel de aanbesteding. Het is de verwachting dat grootschalige bouwwerkzaamheden in 2027 gaan starten.

Geef uw mening