Om de A10 Zuid te kunnen verbreden moeten we op sommige plekken ruimte vrijmaken. Een van die plekken is het talud van de A10 Zuid bij Tennispark Joy Jaagpad, net ten westen van de Schinkel. Er is zo weinig ruimte, dat we de twee extra rijstroken die er komen voor bestemmingsverkeer niet náást het talud bouwen, maar precies op de plek waar zich nu het talud bevindt. Daarvoor moeten we het talud afgraven. De wegverbreding bouwen we vervolgens op een zogenaamd paalmatras: dat zijn simpel gezegd een heleboel funderingspalen, waarop uiteindelijk de weg komt te liggen.
Veiligheid
Werkvoorbereider Jim Kerssens van Bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer en Heijmans) legt uit hoe we te werk gaan. ‘Normaal gesproken zou je kiezen voor het aanbrengen van damwanden om veel grond te kunnen afgraven. Wanneer je damwanden de grond inbrengt, ontstaat een grondkering waarbij de achterliggende grond stabiel blijft’, legt Kerssens uit. ‘Dat gaat nu niet, omdat we vanwege de veiligheid dan te vaak de A10 Zuid moeten afsluiten. Daarom kiezen we ervoor de grond te ‘vernagelen’. Dit is een methode van grondkering, maar dan door het verstevigen van de grond zelf, door het aanbrengen van ankers en spuitbeton.’
Waar passen we vernageling toe?
Vanaf half juni 2024 starten we met het afgraven van het talud van de A10 Zuid ten westen van de Schinkel en ten zuiden van tennispark Joy Jaagpad. In eerste instantie beginnen we met een proef, waarna we in september 2024 daadwerkelijk starten met het vernagelen (verstevigen) van de grond. Later dit jaar volgen dan meer plekken waar we hetzelfde doen, onder andere ter hoogte van Tripolis-Park en aan de zuidkant van de A10 Zuid, bij het gebouw Infinity. Ook op deze plekken zullen we dan een plateau van zand bouwen vanaf waar we ankers (nagels) in het talud kunnen boren.
Nagels boren
Kort gezegd gebeurt het vernagelen van de grond door in stroken over de lengte van boven naar beneden steeds een laag af te graven. Om te kunnen afgraven boren we eerst ankers, ook wel nagels genaamd. Vandaar dus de term vernagelde grond. Zodra de overtollige grond is afgegraven, volgt het verstevigen van de grondlaag erachter. Kerssens: ‘We brengen hier een laag wapening tegenaan, die op zijn plek wordt gehouden door diezelfde nagels. Hier spuiten we vervolgens beton tegenaan. Zodra dat is uitgehard, heb je een grondkering. Zo kun je weer verder met de strook hieronder, enzovoorts, totdat je beneden bent.’
Plateau van zand
De grond wordt straks afgegraven in stroken van anderhalve meter, zodat de grond hierachter stabiel genoeg blijft. Maar dan is er nog een uitdaging: het aanbrengen van de nagels. Hiervoor is een grote boorstelling nodig, en die moet op een plateau staan om bovenaan te kunnen beginnen. ‘Het meest praktische is om dat plateau te bouwen van zand’, aldus Kerssens. ‘Je kunt je dus voorstellen: hier hebben we heel veel zand voor nodig: zomaar een paar duizend kuub. Dat zand moet op den duur in stapjes ook weer weggehaald worden. Vanaf 17 juni rijden om die reden zo’n 50 vrachtwagens per dag af en aan, via speciaal ingerichte bouwroutes: via de S107, de Anthony Fokkerweg, de Vliegtuigstraat en het Jaagpad.
Knooppunt De Nieuwe Meer
De vernieuwing van de A10 Zuid is onderdeel van Zuidasdok en start met de grootschalige reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer. We bouwen een nieuwe fly-over en bruggen over de Schinkel en verbreden de A10 Zuid van vier naar zes rijstroken per rijrichting. Het bestemmings- en doorgaand verkeer wordt van elkaar gescheiden. Zo maken we ruim baan voor een veilige en betere doorstroming van de A10 Zuid. Om dit mogelijk te maken zijn ingrijpende wijzigingen nodig aan knooppunt De Nieuwe Meer en later ook aan knooppunt Amstel.
Artikel delen:
Geef uw mening
Durf te vragen. Is die verbreding nu echt wel nodig? Zonder ongelukken is de A10, in vergelijking met vele andere ringwegen (Rotterdam, Utrecht!) “rustig” en kan je eigenlijk best vaak normaal doorrijden. Uiteindelijk kom je 3 km later alsnog in een trechter terecht; verplaatsing van een probleem wat er stiekem helemaal niet is.
Beste MP, rond Amsterdam worden elk jaar tienduizend nieuwe woningen gebouwd. Dit zorgt ervoor dat de druk op de wegen en sporen alleen maar toeneemt aankomende jaren en extra capaciteit noodzakelijk is. Om dat steeds drukkere verkeer goed en veilig te kunnen verwerken, breiden we station Amsterdam Zuid en de A10 Zuid uit. Het station ligt ingeklemd tussen de rijbanen van de A10. Een uitbreiding van station Amsterdam Zuid gaat dan ook gepaard met aanpassingen aan de A10 Zuid en de knooppunten eromheen. We verbeteren niet alleen de doorstroming, we maken de snelweg ook een stuk veiliger. Knooppunt De Nieuwe Meer, dat de snelweg A10 Zuid verbindt met de A10 West en A4, kent nu veel ‘wevend verkeer’. Auto’s die in- en uitvoegen om van baan te veranderen is niet bevorderlijk voor de veiligheid en maakt de wegen extra gevoelig voor filevorming. In de komende jaren wordt dit knooppunt daarom aangepakt. Dit doen we door het doorgaand verkeer van het bestemmingsverkeer te scheiden. Dit zorgt voor minder 'weefbewegingen', en een veiligere A10 Zuid.
He fijn hoor weer dit. Letterlijk het enige pad waarop ik veilig naar school kan fietsen zonder van mn sokken gereden te worden dicht. En dat voor verbreding van een snelweg.. Waarom is het altijd nodig om de mooiere stukjes amsterdam te verpieteren voor dit soort projecten. Eerst de havenstraat en nu dit. Bizar!!
Snowflake!
Worden er nog meer bomen weggehaald en zo ja, waar precies?
ik wordt er een beetje moe van dat men elk twijgje in een snelweg berm een "boom" noemt. Een stamomtrek van 10cm noemen ze al een boom, dat is dus al letterlijk als je je duim en wijsvinger eromheen kan doen en ze elkaar aanraken. Hierdoor krijg je dus van die berichtgeving dat er tientallen of honderden bomen moeten sneuvelen voor alle projecten rond de A10 Zuid, terwijl er daadwerkelijk geen enkele echt mooie boom het veld moet ruimen. Ik heb liever kwaliteit dan kwantiteit.