skip to main content
Reconstructie knooppunt Amstel

Onderdeel van de vernieuwing van de A10 Zuid is de reconstructie van knooppunt Amstel. Het project is nodig om doorgaand en bestemmingsverkeer van elkaar te scheiden en om in beide rijrichtingen twee extra rijstroken aan te leggen.

Viaducten (om)bouwen

We (ver)bouwen onder andere drieëntwintig viaducten, leggen nieuwe verbindingsbogen aan, bouwen nieuwe bruggen over de Amstel en vervangen de zuidelijke Rozenoordbrug. In het knooppunt verdwijnt het kleine klaverblad. Verkeer vanaf de Rijnstraat (S110)/Utrechtse brug over de Amstel (Utrechtsebrug) kan straks niet meer rechtstreeks naar de A10-Oost. Dat kan dan via de S109 of S111.

Rozenoordbrug

De Rozenoordbrug bestaat nu uit vijf bruggen over de Amstel. De meest zuidelijke en oudste brug slopen we en vervangen we door een nieuwe. Daarnaast bouwen we nog twee nieuwe bruggen: een aan de noordkant en een aan de zuidkant van de huidige Rozenoordbrug. De rijbanen worden van elkaar gescheiden door geluidschermen; en we gebruiken stiller asfalt.

Fietsstraat en aanpassingen Europaboulevard

Op verschillende plaatsen passen we het lokale wegennet aan. Zo wordt de bestaande fietsverbinding over de zuidelijke Rozenoordbrug verplaatst naar de nieuw te bouwen brug voor verkeer met bestemming Amsterdam. We veranderen de Ouderkerkerdijk tussen de Amstel en Politieacademie in een fietsstraat. Ook zijn aanpassingen nodig aan de Europaboulevard, waar de rijbanen aansluiten op de tunnels waarin de A10 Zuid in het centrumgebied van Zuidas verdwijnt.

Planning

De aanbesteding van dit project staat gepland in 2024. Het project duurt zo’n twaalf jaar.

Gerelateerde artikelen

15 november: bijeenkomst vernieuwing knooppunt Amstel

Op 15 november 2023 organiseren we in het Stadsloket Zuid twee inloopbijeenkomsten voor bewoners, bedrijven en belangstellenden die geïnteresseerd zijn in de toekomstige vernieuwing van knooppunt Amstel door Zuidasdok. U bent van harte welkom.
13

Vervanging zuidelijke Rozenoordbrug onderdeel Zuidasdok

De vervanging van de zuidelijke Rozenoordbrug in de A10 Zuid wordt onderdeel van de reconstructie van knooppunt Amstel, een van de projecten van Zuidasdok. ‘De stad is in ontwikkeling. Dat vergt van ons het vermogen om mee te bewegen.’
8

Succesvolle bijeenkomst knooppunt Amstel

Op 5 april 2023 hebben we zo’n 75 bewoners, bedrijven en belangstellenden gesproken. Dat was heel waardevol; we hebben nu duidelijk in beeld welke onderwerpen belangrijk zijn. Die delen we graag in dit artikel.