skip to main content

Woningcorporatie Eigen Haard gaf Zecc Architecten de opdracht voor het ontwerpen van 177 appartementen en maatschappelijke ruimten op de kavel waar voorheen de British School of Amsterdam huisde. Dit leidde tot een plan voor twee gebouwen: het Duet. Beide gebouwen zijn bestemd voor sociale huurwoningen. Bijzonder is dat in het noordelijk gelegen gebouw woningen voor ouderen komen – waaronder ouderen met dementie. We spraken ontwerper Thijs Huisink, die samen met architect Marnix van der Meer verantwoordelijk is voor het ontwerp.

Herkenbaar en verschillend

De gebouwen van het Duet zijn opgetrokken uit dezelfde baksteen, en zijn toch goed te onderscheiden: het gebouw aan de Fred. Roeskestraat kleurt lichtrood (‘terra’), het gebouw aan het Zuider Amstelkanaal heeft een crèmekleurige uitstraling. ‘Dat komt door de kleur van de kozijnen, de balkons en zijn verticale pijlers. Maar ook door de kleur van het voegwerk’, legt Huisink uit. ‘Dat is al gauw zo’n 15% van het zichtbare oppervlak.’ De gebouwen sluiten daardoor goed aan bij de rode bakstenen van Begraafplaats Buitenveldert en, aan de andere kant, bij de geelkleurige bakstenen van de Stadionbuurt.

Het gebouw aan de Fred. Roeskestraat

Ruimtelijke omgeving

De ruimtelijke omgeving kreeg van Huisink en zijn team sowieso een belangrijke rol in het ontwerpproces. ‘De gevels aan de Fred. Roeskestraat en Zuider Amstelkanaal zijn ten opzichte van een eerder ontwerp transparanter geworden. Zo krijg je nog beter zicht op de Fred. Roeskestraat in het zuiden en het Zuider Amstelkanaal in het noorden. Aan de zijkanten biedt de dubbelhoge plint met dito ramen direct zicht op de buitenruimtes.’ Bovenop de zesde verdieping van beide gebouwen zien we twee ruime, naar elkaar gerichte terrassen – met een beetje verbeelding vormen die op een zonnige dag één groot terras.

Privacy (met een knipoog)

De balkons zijn bewust aan de zijkant van de gebouwen geplaatst: ‘Daar is het qua omgevingsgeluid aangenamer dan aan de straatkant.’ Een gesloten ‘borstwering’ van zo’n vijftig centimeter hoog zorgt voor extra privacy. Wie goed kijkt, ziet op die panelen een patroon tevoorschijn komen. ‘Dat is een abstracte weergave van pianotoetsen’, zegt Huisink met een glimlach. ‘Een knipoog naar de naamgever van de straat: de Nederlandse pianist en dirigent Fredrik Jan. Roeske.’

Parkachtige omgeving

De alzijdigheid van de gebouwen combineert volgens Huisink goed met een volwaardige openbare ruimte, die uit meer bestaat dan wandelpaden naar de entree: ‘Het groen in de buitenruimtes gaat bijna ongemerkt over in een parkachtige omgeving met genoeg ruimte voor een aangename wandeling. Zo ontstaat naast de gebouwen ook een prettige verbinding tussen de Fred. Roeskestraat en het Zuider Amstelkanaal – een noord-zuidverbinding die je verder bijna nergens in de straat ziet.’

Groen

Op de gebouwen is ook groen te vinden, zoals op de gevels en de balkons. ‘Dat zorgt voor een aangenaam gevoel van privacy voor de bewoners van het Duet en van de aangrenzende gebouwen. Het werkt ook goed tegen hittestress’, zegt Huisink. ’Daarnaast benadrukken ze het getrapte ontwerp met een uitstekende plint, en springen de terrassen op de zesde etage er nog beter uit.’ Toch is het groen bewust niet overweldigend. ‘Het moet natuurlijk wel goed onderhouden kunnen worden’, legt Huisink uit. ‘Dat hoeven de bewoners in dit geval niet zelf te doen, daar zorgt woningcorporatie Eigen Haard voor.’

Seniorenwoningen aan het Zuider Amstelkanaal

Levensbestendige woningen

De seniorenwoningen in het crèmekleurige gebouw blijken tijdens informatiebijeenkomsten populair. Huisink: ‘Sommige ouderen wonen in een portiekflat in de Stadionbuurt en willen liever een comfortabele woning die past bij hun behoeftes.’ Zo zijn de gemeenschappelijke ruimtes in het ontwerp aan de noordwestkant geplaatst, zodat bewoners niet de hele dag in de volle zon zitten. Binnenin de appartementen grenst de badkamer direct aan de slaapkamer – handig voor wie niet zo goed ter been meer is. En voor wie verlegen zit om een praatje zijn er meerdere zithoeken in het gebouw.

Met gebouwen als het Duet verandert Zuidas steeds meer in een stadswijk voor alle Amsterdammers – ook voor sociale huurders en ouderen. Met het ontwerp bewijst Zecc Architecten dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het woongenot. Huisink: ‘Voor een andere doelgroep hadden we misschien wel precies dezelfde gebouwen ontworpen.’

Geef uw mening

Jo

This really needs to have an attention from broader community. This is unacceptable. This district will become more dense and will invite more criminal activity. There are also people with many dogs walking in the area and the city does not think about what will happen with those families. Where they would need to walk their dogs? There are no stores in a walking distance, the traffic during the rush hours are horrendous. No parking for bikes, not enough for cars. And the city wants to put here high-risers! Stop it before people will start protesting on the street!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hi Jo, The plan for residential buildings on Fred. Roeskestraat is not new. It has indeed been an integral part of the local zoning plan. There will be two residential blocks dedicated to social housing, accommodating 177 new homes. The fact that the more people are moving into the area does not necessarily mean that crime rates will rise as a result. Until a few years ago, this location was home to a school. After the school moved to another location, the plot was temporarily given a green destination, and used by neighbouring schools to cultivate boxed herb gardens. As such, it never served as a dog walking zone. At the far end of this site, dog owners have access to the path along the Zuideramstelkanaal, the Groene Oever (the Green Bank). The future inhabitants of the housing blocks will be served by the shops around Stadionplein. These will be accessible via Amstelveenseweg, or via the pedestrian bridge across the Zuideramstelkanaal.

Ferdi

Komt er een parkeerkelder

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Ferdi, bewoners van Duet krijgen geen parkeervoorziening. Er komt geen parkeergarage onder het gebouw. Bewoners krijgen ook geen parkeervergunning voor op straat.

Bewoner van De Fred

Is er al meer bekend over wanneer de bouw daadwerkelijk gaat starten en hoeveel overlast (heipalen, werkverkeer, werktijden, etc.) er wanneer te verwachten is? Of is bekend wanneer die informatie bekend zal worden?

Carlo | redactie

En voor de start van de bouw organiseert Eigen haard ook nog een buurtbijeenkomst.

Carlo | redactie

Goedemiddag. De start bouw staat voor medio 2025 gepland. Nu moet eerst de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Daarna worden steeds meer details bekend, en uiteraard gaan wij daarover berichten. De buurt wordt tegen die tijd ook via bewonersbrieven geïnformeerd.

Channa

Graag wil ik hier meer informatie over hebben. Is er een info avond? Lijst van geintresserde? Vriendelijke groet,

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Channa , er zijn verschillende informatieavonden voor de omwonenden geweest. De focus lag daarbij vooral op het ontwerp, en de inpassing tussen de naastgelegen gebouwen. Het gaat om sociale huurwoningen, die uiteindelijk via Woningnet aangeboden en toegewezen zullen worden.

J. Homan

Wat een armoedige gebouwen/ architectuur ondanks al die zoetige beschrijvingen. Ik snap dat gezien de fors gestegen bouwkosten niet alles meer mogelijk is en er vaak op materiaalgebruik moet worden bezuinigd maar dit is een aanfluiting voor een prestigieus gebied dat de Zuidas toch pretendeert te zijn !

M

Mee eens