skip to main content
Sociale (ouderen)woningen Fred. Roeskestraat

In totaal komen er zo’n 180 woningen tussen wooncomplex De Fred en de Gerrit Rietveld Academie. De woningen worden in twee ‘blokken’ ondergebracht: blok A komt aan de kant van het Zuider Amstelkanaal en biedt appartementen voor ouderen. Ook komt hier een aantal kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie, gecoördineerd door de stichting OdenseThuis.

Blok B komt aan de kant van de Fred. Roeskestraat. Hier is op de begane grond een gezondheidscentrum beoogd met onder andere een huisartsenpraktijk. Verder komen hier reguliere sociale huurwoningen, die een aantal maanden vóór de oplevering via Woningnet zullen worden toegewezen. In beide gebouwen komen een aantal rolstoelwoningen, een gemeenschappelijke ruimte en een inpandige fietsenstalling.

Buurtbijeenkomst 28 september

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst werd het schetsontwerp gepresenteerd, gemaakt door Zecc Architecten. Hoewel het ontwerp nog niet definitief is, gaf dit wel een goed beeld van wat er gaat komen. De beide blokken lopen trapsgewijs omhoog, en springen vanaf een aantal etages in, waardoor ze minder massief ogen, en wat ook de zichtlijn en de bezonning van de bestaande woningen in het naastgelegen gebouw De Fred ten goede komt. Op de ‘plateaus’ die hierdoor op de tweede en zesde verdieping ontstaan, komt een groene invulling (gevelgroen). Dat er veel behoefte is aan sociale (ouderen-) woningen bleek eens te meer aan de vragen en reacties tijdens de bijeenkomst.

Schetsontwerp van de twee gebouwen

De gemeente richt de openbare ruimte rond de gebouwen in, en toonde tijdens de bijeenkomst de aanzet voor het plan hiervoor. De openbare ruimte rondom de twee bouwblokken krijgt een groene inrichting en uitstraling. Hierbij wordt aangesloten op de groene oever van het Zuider Amstelkanaal en de Fred. Roeskestraat met veel beplanting en volwassen bomen in en langs de straat. De bewoners van het naastgelegen gebouw De Fred waren goed vertegenwoordigd, en deden onder andere suggesties voor de inrichting van het straatje tussen het toekomstige gebouw en De Fred.

De bijeenkomst trok veel publiek

Vervolg

De schetsen die tijdens de bijeenkomst zijn getoond, zijn nog in een prille fase. Deze ontwerpen worden het komende jaar verder uitgewerkt en definitief gemaakt. Bij deze uitwerking wordt de buurt ook bij betrokken. Volgend jaar wordt de omgevingsvergunning voor het bouwplan aangevraagd. De voorbereiding van de bouw start begin 2025 en duurt zo’n drie maanden. Aansluitend start de bouw van de woningen, die ongeveer twee jaar in beslag neemt. De oplevering van de woningen verwachten we in de tweede helft van 2027.

Q&A informatiebijeenkomst 28 september
De tijdens de buurtbijeenkomst gestelde vragen met antwoorden vindt u hier.

Geef uw mening

Richard Bakker

Voor ouderenwoningen geldt volgens het gewijzigde programma van eisen voor de huidige (inmiddels gewijzigde) Concessie Amsterdam een maximale loopafstand van 250 meter (voor tram en bus). De bushaltes op de Parnassusweg zijn echter wegbezuinigd en Station Zuid ligt op een forse loopafstand van deze nieuwe ouderenwoningen. Wellicht wordt hier alleen nog voldaan aan de 800 meter hemelsbreed-norm voor de metro die ‘de drager van het OV in Amsterdam’ moet zijn. Voor veel ouderen - althans voor degenen die het zich kunnen permitteren - resteert dan alleen nog de eigen auto. De minder gefortuneerden zijn aangewezen op Aanvullend Openbaar Vervoer, waarvoor een reserveringsplicht en aanmeldtijd geldt. Dit aparte vervoerssysteem kost de samenleving echter handenvol geld. Daar hebben de dienst Zuidas, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente dus weer heel goed over nagedacht…

Spinoza

begrijp dat de leeftijds groep in de hogere leeftijd valt , en die zullen ook vrienden hebben in die leeftijd en juist die komen met de auto , want OV is nu al slecht in Amsterdam en over 5 jr nog slechter

Spinoza

als geen garage komt, kunnen de bewoners ook nooit bezoek ontvangen ,en parkeren in de Fred Roeske straat zal ook alleen maar duurder worden . Maar de plannen zijn lang niet beslist , eerst komt er nog een nwe RAAD en dan wordt alles weer anders succes

Jozias

Het is mij niet duidelijk waarvoor bezoekers een garage nodig hebben. De locatie ligt op loopafstand van een der, per OV, best bereikbare plekken van het land, wat zeg ik, van West Europa.

Margriet Schellekens

De woonomgeving moet ook geschikt gemaakt worden voor de echt ouderen. Daarom het volgende Geen parkeergarage Waar laten de toekomstige bewoners hun auto dan wel zoals ouderen die geen fiets meer rijden en wel een auto? Is er gedacht aan het te steile bruggetje over het zuider Amstel kanaal naar de Stadionkade toe. Om dat te verbeteren voor ouderen die wandelend of met rollator naar de winkels willen.

Lieneke Meurs

Het steile bruggetje/ de Jasonbrug heeft die vorm omdat het een proeflegger in voorgespannen beton is, die gebruikt is voor proefnemingen voorafgaand aan de aanleg van de Utrechtse brug in 1953, de eerste brug in Amsterdam uitgevoerd in voorgespannen beton. Zie J.J. van der Velde. Stadsontwikkeling van Amsterdam 1939-1967. Zuidas heb ik regelmatig hierop gewezen. De brug zou een gemeentelijk monument behoren te zijn, voorzien van een bordje, het nu steile westelijke deel kan met kleine aanpassingen prima met rollator gebruikt worden. Inpassing in het oeverpark is gewenst.

Oetze Westra

Wat een belofte nog 4 jaar in de wacht om te wonen Fred. Roeskestraat te mogen wonen . Jammer voor de mensen die het nu nodig hebben. Ik zelf hoop dat ik nog zo veel levens jaren er bij mag krijgen groeten fam. Westra

Irene Reydon

Fijn dat er woningen worden gebouwd. Ook voor ouderen. In een redelijk veilige omgeving met veel groen? Met 71 en een wachttijd van 30 jaar. Kom ik niet in aanmerking voor een 4kamerwoning met 2 personen. Die heb ik nu wel alleen. Wel sta ik n1 voor een 2kr seniorenwoning in Wormerveer! Jammer dat ik pas vandaag geinformeetd wordt, nadat devoorlichtingsbijeenkomst in september. Is gehouden. De meeste woningen bij Woningnet worden toegewezen door 'directe bemiddeling'. Het systeem deugt nu al niet. Het is onwaarschijnlijk dat woningzoekenden die reageren over een paar jaar, aan de beurt komen voor bezichtiging. Terwijl ik een mooie 4 kamerwoning met fijne tuin in de Rivierenbuurt ga achterlaten. Misschien een idee om breder te communiceren met doorstromers. Vriendelijke groet, Irene Reydon