skip to main content

Het werkgebied voor de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer strekt zich uit vanaf het knooppunt, via de Schinkelbrug, tot aan de afrit S108/Amstelveenseweg. Bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer, Heijmans) werkt in de komende jaren dan ook op verschillende plekken tegelijkertijd: naast de A10 Zuid, bij de Schinkelbrug en bij knooppunt De Nieuwe Meer. Het doel? De bouw van een parallelstructuur voor bestemmingsverkeer, zoals te zien in de onderstaande animatie. In dit artikel staat een overzicht van wat u in 2024 en 2025 van ons kunt verwachten.

Bekijk hier een uitleg over de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer

A10 Zuid

De extra rijstroken voor bestemmingsverkeer komen op de plek waar nu het talud naast de A10 Zuid ligt. Dat graven we af, waarna we de fundering kunnen leggen voor de nieuwe parallelstructuur: het zogenaamde ‘paalmatras’.

Vernagelen van grond
We starten vanaf september 2024 met het vernagelen van de grond, zodat we het naastgelegen talud vrij kunnen maken voor de verbreding van de A10 Zuid. Dat doen we eerst bij Tennispark Joy Jaagpad. Begin oktober starten we met het vernagelen van de grond aan beide zijden van de ringweg, op het stuk tussen de Schinkel en het Piet Kranenbergpad. Aan het einde van het jaar doen we het laatste deel, tussen het Piet Kranenbergpad en de Amstelveenseweg. Het vernagelen van de grond moet klaar zijn in het tweede kwartaal van 2025.

Damwanden slaan
Tot zo’n 25 meter vanaf de bestaande viaducten kan geen vernagelde grond worden aangebracht. Daar brengen we damwanden aan. Deze damwanden brengen we aan in de weekenden van 20 tot 23 september (zuidzijde A10 Zuid) en van 4 tot 7 oktober 2024 (noordzijde A10 Zuid). Daarvoor sluiten we tijdelijk de A10 Zuid af.

Paalmatras aanbrengen
In dezelfde volgorde als het vernagelen van de grond, starten we ook met aanbrengen van de funderingspalen van het paalmatras. Hiermee starten we in januari 2025, deze werkzaamheden gaan door tot eind 2025. Vanaf de zomer van 2025 starten we met het aanbrengen van de paalmatrassen en de opbouw van de gewapende grond.

De A10 Zuid krijgt twee extra rijstroken voor bestemmingsverkeer

Schinkelbrug

We starten in september met de sloop van de bedientorens van de Schinkelbruggen. Aan de zuidkant van de Schinkelbruggen zijn we al begonnen met het plaatsen van een kraanplatform. Hier kan een kraan op staan die materialen van het water op het land kan hijsen en andersom. We hogen in die periode ook de waterbodem op, deze is in de loop der jaren uitgespoeld door de scheepvaart.

Fundering & onderbouw nieuwe Schinkelbruggen
De bouw van de nieuwe noordelijke en zuidelijke Schinkelbruggen begint met het aanleggen van een bouwkuip voor de fundering van de basculekelders van de nieuwe bruggen. Eind 2024 gaan dan de eerste funderingspalen de grond in. We verplaatsen dan gelijk de wachtplaatsen voor de scheepvaart een stuk naar het zuiden, om ruimte te maken voor de nieuwe zuidelijke brug. Vanaf 2025 zijn we bezig met de betonnen onderbouw van de nieuwe noordelijke en zuidelijke brug (ook op het water). De onderbouw bestaat uit de palen, de betonnen vloeren en de wanden waarop de liggers rusten. Zodra deze onderbouw klaar is, kunnen we vanaf eind 2025 de liggers van de betonnen brugdelen inhijsen. De liggers vormen de overspanning van de brug.

Aanpassing van de Nieuwe Meersluis
De nieuwe brug aan de noordzijde van de Schinkelbrug komt deels boven de Nieuwe Meersluis. Om de zuidelijke sluisdeur voor onderhoud uit te kunnen hijsen, passen we daar de sluisconstructie aan. Dit doen we in november/december 2024. De sluis is tijdens deze werkzaamheden gestremd.

De Schinkelbrug krijgt aan de zuidkant een nieuwe brug met fietspad

Knooppunt De Nieuwe Meer

De komende tijd leggen we een uitrit voor bouwverkeer aan in de boog die de A4 met de A10 West verbindt. Door gebruik te maken van deze nieuwe bouwweg kunnen we onze transportbewegingen van en naar de bouwterreinen over het Jaagpad met de helft beperken.

Metroviaduct en zuidelijke Schinkelbrug
Eind dit jaar passen we in het knooppunt twee steunpunten van het metroviaduct aan, om ruimte te creëren voor de wegverbreding. Aan de zuidzijde gebruiken we de grond die vrijkomt van het afgraven van het talud als ondergrond voor de nieuwe zuidelijke brug over de Schinkel.

Nieuwe fly-over
In november 2024 brengen we diverse damwanden aan in het knooppunt om ook daar ruimte te maken voor de verbreding van de ringweg, en voor de bouw van de nieuwe fly-over die de A10 Zuid met de A4 richting Schiphol verbindt. Begin 2025 starten we met de funderingspalen en het betonwerk waar de fly-over op komt te liggen. We bouwen de steunpunten voor de fly-over tussen de bestaande verbindingsbogen in. Het is erg lastig om hier te kunnen werken, de ruimte is beperkt. Het bouwen van het steunpunt vindt dan ook plaats tijdens een 16-daagse afsluiting van de A10 Zuid in de zomer van 2025 (waarover in de toekomst meer).

Huidige knooppunt De Nieuwe Meer
Knooppunt De Nieuwe Meer straks, met o.a. een extra fly-over in het midden (richting de A4)

Geef uw mening

Imce, Zuidasdok

Beste Flipse, De stad heeft de afgelopen jaren inderdaad ingezet op het autoluw maken van de stad en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Toch zijn afritten nog steeds nodig, bijvoorbeeld voor hulpdiensten, openbaar vervoer, bevoorrading en mensen die echt afhankelijk zijn van de auto. Bovendien is Amsterdam nog steeds bereikbaar per auto, alleen wordt het gebruik ervan ontmoedigd ten gunste van andere vervoersmiddelen.

Robert Clement

Prachtig project!! Betekent het voorgaande dat sluis voor de pleziervaart is gestremd in oktober 2024?

Sanne Meijneke | Zuidasdok

Beste Robert, De sluis is inderdaad gestremd van maandag 4 november 2024 t/m vrijdag 13 december 2024. Op www.vaarweginformatie.nl staat deze al aangekondigd. Binnenkort plaatsen wij hier op deze site ook een artikel over.

Alexander de Baar | Zuidasdok

Beste Andre, Het Jaagpad (Riekerweg) zal de komende jaren voor korte periodes, denk aan nachten, worden afgesloten voor het inhijsen van brugliggers. We kondigen dit ruim van te voren aan en stemmen dit af met de achterliggende bedrijven en gebruikers zoals het tuinpark. Voor de werkzaamheden is het ook nodig om de vaarweg en voor bepaalde werkzaamheden ook de staande mastroute te stremmen. Op www.vaarweginformatie.nl staan deze aangekondigd.

Andre

Blijft de riekerweg de weg onder de A10 bij de sluis open om naar de tuintjes en jachthaven surfclub en overlandden te komen. En hoe zit het met de standemast route in d'r nachtelijke uren,is dat gestremd.

Rutger

prachtig project en een goede uitleg over de werkzaamheden. Wat me wel opvalt is dat de nieuwe noordelijke brug dus deels over de sluis komt te liggen. Vormt dit geen probleem bij de staande masten route? Of blijft die brug dan ook tijdens het schutten open staan? Gelukkig maar 1 keer per dag om middernacht, maar toch.

Alexander de Baar

De nieuwe noordelijke brug bouwen we deels boven de Sluisdeur. Tijdens het schutten kan de volledige lengte van de sluiskolk gebruikt worden zonder beperking in de hoogte.

Bert v.d.Bus

Allemaal mooie plannen voor de doorgaande automobilist op 1 hoog. Een verdieping lager,op het maaiveld,zie ik de laatste tijd wat isolement ontstaan in de relatie Amsterdam-Zuid en Buitenveldert. Zo werd een mooie fietsroute langs de Amstel t.h.v. begraafplaats Zorgvlied doodleuk voor een jaar buiten dienst gesteld en wordt de dichtkitspuit opnieuw uit de gereedschapskist gehaald om de Jachthavenweg en het Piet Kranenbergpad dicht te kitten.Daarvan ben ik iets minder onder de indruk.

Ook Bert

… het zou verboden moeten worden!!

flipse

Waarom heeft amsterdam nog afritten nodig??? Het is een groot fietspad geworden waar auto,s massaal geweerd worden. Dus ook geen afritten meer nodig voor het teloor gegane Amsterdam, scheelt weer geld nietwaar

Bert

Altijd maar die damwanden..