skip to main content
Cinefielen opgelet: World Cinema Amsterdam in Rialto VU

Het World Cinema Amsterdam festival (WCA) beleeft dit jaar zijn twaalfde editie. Een week lang kunt u de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zien. Maar ook films van jonge, talentvolle Nederlandse makers hebben een plek: in het programmaonderdeel WCA Presents. En tijdens Het Filmgesprek richt de blik zich juist op de bezoekers, onder leiding van schrijver en filosoof Marjan Slob gaan zij in gesprek over hun eigen filmbeleving. Kortom, gaat dat zien en meemaken in Rialto VU in het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de De Boelelaan.

Cine Chile

Naast de niet-westerse films die meedingen naar prijzen, de nieuwste Cubaanse films in programmaonderdeel Go Cuba! en voorpremières van veelgeprezen films, heeft het festival dit jaar extra aandacht voor cinema uit Chili. ‘Waarschijnlijk kennen filmliefhebbers de recente films van de Chileense regisseur Pablo Larraín’, zegt festivalcurator Raymond Walravens hierover. ‘Maar Chili levert ieder jaar weer prachtige films die hier minder bekend zijn, maar die steevast worden geselecteerd voor festivals als Berlijn en Cannes.’ Via World Cinema Amsterdam maakt u kennis met deze bijzondere films. En met de getalenteerde makers zelf, tijdens Q&A’s met de regisseurs na afloop van de films, of daarna in Bar Boele, in hetzelfde gebouw.    

Openingsfilm Nana

Culturele hub

Al sinds eind 2021 hebben de collegezalen van het Nieuwe Universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit (VU) een dubbelfunctie: overdag wordt er kennis geconsumeerd, ‘s avonds en in het weekend staat de betere film op het menu. En ook theater en kunst, want niet alleen Rialto VU heeft onderdak gevonden in het gebouw, ook theater VU Griffioen en de VU ART SCIENCE gallery. De VU is daarmee voor zover bekend de eerste universiteit ter wereld die film, theater en expositieruimte onder één dak brengt met het academische leven. En wees niet bang voor hardhouten collegebankjes in een gehorige zaal. Met luxueuze stoelen, grote filmschermen en een uitstekende akoestiek zijn de zalen uiterst comfortabel.

Kenniskwartier transformeert

Met onder meer Rialto VU, het Nieuwe Onderzoeksgebouw van de VU en de bouw van starterswoningen in Stepstone, transformeert de buurt Kenniskwartier de komende jaren tot een gemengde stadswijk met 2.700 woningen, onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur (film, theater), winkels en horeca.

Kaarten voor World Cinema Amsterdam zijn hier te bestellen (ook voor CJP, Cineville- en Stadspashouders).

Geef uw mening