skip to main content
Een kijkje in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU

Projectmanager Jan van der Veen was vanaf dag één bij de bouw betrokken. Zijn allermooiste moment: het onder water storten van beton, op 17 meter diepte. ‘Dat was een zeer spectaculaire klus. Duikers waren 72 uur fulltime in touw om het voor elkaar te krijgen.’ Dezelfde techniek wordt momenteel toegepast bij de bouw van Valley. De bouwkuip bleef tijdens het uitgraven onder water staan, onder water stortten duikers een werkvloer en pas daarna werd de kuip leeggepompt.

Zee van licht

Inmiddels is het Nieuwe Universiteitsgebouw een flink aantal bouwfasen verder. De buitengevel, van donker natuursteen verraadt weinig van de binnenkant. Des te spectaculairder is het om het gebouw binnen te treden. Het atrium zal na de opening eind 2019 heel wat ‘oohh’s’ en ‘aaahhh’s’ oproepen. De twaalf verdiepingen baden in een zee van licht, dat door het dak en de enorme glaspartijen in de gevels ongehinderd binnenvalt. Bouwvakkers werken aan een reusachtig podium. ‘Hier kunnen straks de belangrijke toespraken worden gehouden en andere gezamenlijke activiteiten’, zegt Van der Veen. De wanden van het atrium zijn bekleed met aluminium platen, die doorzeefd zijn met kleine gaatjes. Ze zorgen voor een optimale akoestiek. Opvallend is de zwevende trap, die de tweede verdieping verbindt met de vierde. ‘Dat ding weegt 25 ton en moest binnen worden gehesen voordat het dak werd dichtgemaakt. De roltrap ook.’

Zicht op het atrium

1.100m2 groen dak

We pakken de bouwlift naar de bovenste etage: de twaalfde. Vanaf de zevende tot hier komen kantoorruimten voor medewerkers van de VU. ‘Het gebouw is een staalconstructie’, legt Van der Veen uit. ‘Op het staal zijn reusachtige betonnen platen gelegd, waarin leidingen al geprefabriceerd zijn verwerkt. Waaronder waterleidingen, die zorgen voor de klimaatbeheersing in het gebouw: ‘s zomers zorgen ze voor verkoeling, ‘s winters voor verwarming.’ Overal in de vloeren bevinden zich luiken, onder meer om bij alle datakabels te kunnen komen.

Vanaf deze verdieping is ook het 1.100 m2 grote groene dak in aanleg goed te zien. Hoewel de ‘veenweide’ (de oorspronkelijke vegetatie van Zuidas) nog aangelegd moet worden, is het wateropvangsysteem dat zich net onder het dak bevindt al niet meer te zien. Doel van het dak is om bij hevige regenval niet al het hemelwater direct af te voeren, maar zoveel mogelijk op te vangen.

Publiek toegankelijk

De onderste verdiepingen van het gebouw krijgen onderwijs, culturele- en horecafuncties. Er komen 9 collegezalen, waarvan er 6 bedoeld zijn voor multifunctioneel gebruik. Filmtheater Rialto gaat van 4 zalen gebruikmaken voor haar programmering, evenals het cultureel centrum van de VU, De Griffioen. Dat gaat in twee zalen programmeren. ‘Deze delen van het gebouw zullen dus publiek toegankelijk zijn’, zegt Van der Veen. ‘Je kunt hier straks naar de film, naar het theater, naar lezingen of naar een muziekvoorstelling. En je kunt er een hapje eten.’

Opening eind 2019

Weer op de begane grond kunnen we ook nog onder het gebouw kijken, waar plek komt voor 1.600 fietsen. Het casco moet begin juni 2018 worden opgeleverd. De afbouw die daarna volgt, zal nog aardig wat tijd in beslag nemen. Eind 2019 wordt het Nieuwe Universiteitsgebouw in gebruik genomen.

Geef uw mening

Raoul Hoyng

Loop dagelijks, als bewoner van de zuidas, langs voornoemd gebouw. Vraag me al lange tijd af wanneer het gebouw in gebruik genomen gaat worden. Het staat voor mijn gevoel al zo lang leeg zonder dat er (ogenschijnlijk?) iets gebeurt.

lisa

Dag Raoul, Het gebouw zal er inderdaad wel verlaten uit zien nu, maar dat geldt momenteel voor heel de VU. Het Nieuwe Universiteitsgebouw is echter sinds begin dit jaar in gebruik genomen en het onderwijs is er ook al van start gegaan. Er zijn nog wel werkzaamheden gaande. Op de begane grond wordt er gewerkt aan de zogenaamde schuine zalen/ multifunctionele zalen waar ook de cultuurpartners gebruik van zullen maken. En de ontwerpen voor de functies in de plint zoals het cultuurcafe zijn ook begonnen. De parkeergarage onder het gebouw is al open en de opening van de ondergrondse fietsenstalling volgt nog.

Carola Mans

Als buurtbewoonster die de hele Zuidas uit de grond heeft zien komen vind ik het zeer positief dat dit nieuwe gebouw er gaat komen, met vooral die publieke functies. En een mooi gebouw ook nog. Want de VU ziet er hier en daar niet uit. ‘ doorzeeft’ is trouwens met en d, ‘ dorzeefd’.

Redactie | Amsterdam Zuidas

@Carola Bedankt voor deze leuke reactie. En schaamte voor de spelfout... we hebben 'm eruit gehaald.

Lilian Rotteveel

Als oudere buurtbewoonster ben ik heel blij met dit nieuwe multifunctionele gebouw. Vooral wat alle vormen van cultuur betreft. Hovo, Film, Theater en overige evenementen. Ik hoop een trouwe bezoekster te worden.