skip to main content
Eindspurt voor bouw EMA-kantoor

We zijn er exact een jaar nadat het bouwwerk zijn hoogste punt bereikte. En nog maar vier maanden daarvoor verrichtte EMA-directeur Guido Rasi de starthandeling voor de bouw. Wie nu naar binnenloopt, ziet tegelzetters die druk bezig zijn met het leggen van de keramische vloertegels in de centrale ontvangsthal. De plek waar de ontvangstbalie komt is al zichtbaar aan de lampen die er nu al boven hangen. Langs de ramen van de hal steken kokers uit de grond: straks komen daar de masten in te staan met daaraan de nationale vlaggen van de Europese lidstaten. En verder zitten er twee gaten in de vloer waar bomen in komen te staan.

Verlichting

Een bezoek aan het in aanbouw zijnde kantoor van EMA is om allerlei redenen fascinerend. Op alle verdiepingen wordt zo ongeveer aan alles tegelijkertijd gewerkt. Wie met de trein langs het gebouw rijdt, zag per dag de kantoorverlichting op een hogere verdieping branden. Nu is er ook bovenin licht. Op veel verdiepingen staat het kantoormeubilair al, niet zelden inclusief beeldschermen. Het is duidelijk: het werk aan het EMA-kantoor nadert zijn voltooiing. De bouwliften, die zich aan twee kanten van het gebouw bevonden, zijn inmiddels gedemonteerd zodat ook daar de laatste gevelpanelen kunnen worden aangebracht. Hier en daar is in het pand het opruimen al begonnen.

Op schema

Maar tegelijkertijd moet er ook nog veel gebeuren voordat het gebouw op 15 november kan worden opgeleverd. Frans Rombouts, projectdirecteur van Bouwcombinatie EMA (een samenwerking van Dura Vermeer en Heijmans) is er bepaald niet gestrest over. ‘We liggen op schema. We hebben al vanaf het begin een uitstekende samenwerking met alle partijen die een tijdige oplevering mogelijk moeten maken, inclusief de gemeente. En wat ook helpt is dat alle 400 tot 500 bouwvakkers zich realiseren dat we een unieke prestatie aan het leveren zijn.’

Geprefabriceerd

De vaart kan erin blijven doordat het gebouw, inclusief meubilair, in gedemonteerde vorm al min of meer ‘klaarligt’ bij diverse fabrieken en leveranciers. Nagenoeg alles aan dit gebouw is geprefabriceerd. Dat geldt voor de keramische tegels van de daktuin en de groenwand, die vooraf exact op maat zijn gezaagd om zo een mozaïek te vormen dat vanaf de centrale hal dwars door het gebouw slingert: horizontaal, verticaal, binnen en buiten. Alle tegels zijn genummerd, waardoor de tegelzetters het door de architect bedachte patroon relatief eenvoudig kunnen leggen. En het geldt ook voor de bekleding van de wanden (een combinatie van hout en stof), de reusachtige vergadertafels en de hoepelvormige kunstwerken daarboven.

Verticale groene wand

De belangrijkste vergaderzalen bevinden zich op de eerste verdieping. De grootste heeft een publieke tribune, die ook als auditorium is te gebruiken. Ook de tweede verdieping biedt ruimte aan vergaderzalen, maar meest in het oog springend is het restaurant. De keuken en de counters waarop gerechten straks uitgestald staan, zijn grotendeels al af. Ronduit spectaculair wordt het vanaf de derde verdieping. Daar begint een verticale groene wand die ononderbroken doorloopt tot het glazen dak van het gebouw – in totaal 21 meter breed en 60 meter hoog. Voor het overgrote deel hangen de planten er al, met tussendoor ook daar het mozaïek. Op de derde verdieping komt voor het groen een koffiebar. Hier bevindt zich ook de toegang tot de daktuin, waar de bomen zijn geplant. Het houten buitenmeubilair is ook klaar, maar dat wordt pas in de winter geplaatst, omdat het dan beter kan acclimatiseren.

Verhuizing eind december

De kantoorruimten beginnen op de vierde verdieping. ‘Die verdiepingen zijn allemaal exact hetzelfde’, zegt Rombouts. ‘Ook dat maakt snel bouwen en inrichten gemakkelijker.’ Er bevinden zich momenteel 500 bureaus in het gebouw. Daar komen er aan het eind van het jaar nog 400 bij. Deze staan nu in het tijdelijk onderkomen van EMA: het Spark-gebouw, bij Sloterdijk. De verhuizing daarvan staat gepland voor eind december. ‘We hebben begin september twee weken lang ook ‘s nachts doorgewerkt’, zegt Rombouts. ‘Op dit moment is dat niet nodig, maar ik sluit niet uit dat we nog eens een weekje pakken, bijvoorbeeld om het schilderwerk af te maken. Maar net als iedereen die bij dit fantastische project betrokken is, ben ook ik ervan overtuigd dat we het allemaal gaan halen.’

Geef uw mening

wimduchhart ex OTIS gepensioneerd ex directeur

Ik heb bij de eerste mogelijkheid al eenreactie gegeven.Heb de laagbouw met de twee liften al bezocht alsmede gebruik gemaakt van de open dag van de bouw,.Zou graag de hoogbouw met liften zien maar zeer zeker ook de groene verticaal strook!

Fred

aardige info, maar krijgen de buurtbewoners van KOP van ZUID wellicht nog een rondleiding ??dan zal toch wel op prijs gesteld worden

Lisa

Beste Fred, we hebben even navraag gedaan bij de bouwcombinatie EMA. Tijdens de Dag van de Bouw (15 juni 2019) was het gebouw open voor het publiek. Van die gelegenheid hebben heel veel mensen gebruik gemaakt. Hopelijk ook bewoners van Kop Zuidas. Nu de bouw in de eindfase zit, heeft de aannemer de handen vol om het gebouw op tijd op te leveren. Een extra rondleiding zit er daarom niet in. Daar komt namelijk nogal wat organisatie bij kijken. De veiligheid van de bezoekers moet worden gewaarborgd, sommige bouwwerkzaamheden moeten even wijken voor de bezoekers etc. Dat is in deze fase helaas niet haalbaar.

Redactie

Beste Fred, waarschijnlijk bedoel je de bewoners van Kop Zuidas. Sympathiek idee. Wij kunnen er niet over beslissen, maar we zullen het onder de aandacht brengen van de aannemer en de opdrachtgever.