skip to main content
Nieuw hoofdkantoor EMA opgeleverd

Twee jaar geleden maakten de lidstaten van de Europese Unie bekend dat het EMA naar Nederland zou verhuizen – om precies te zijn naar Zuidas. Het gebouw is in 18 maanden gebouwd, een ongekend tempo. De officiële start van de bouw was eind mei vorig jaar. Minder dan vier maanden later bereikte de bouw al het hoogste punt. Deze uiterste inspanning was nodig om het belangrijke werk van het EMA zo min mogelijk te verstoren. Het EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) noemt het ‘een prachtig en belangrijk resultaat dat het EMA volgens afspraak straks haar intrek kan nemen in het nieuwe hoofdkantoor. In het belang van de patiënt in Europa moet het EMA namelijk altijd haar belangrijke werk zo veel mogelijk ongestoord kunnen voortzetten.’ Bruins sprak zijn trots uit over de samenwerking tussen de verschillende ministeries, de gemeente Amsterdam, Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer/Heijmans) en het EMA.

53.000 planten, 36.000 bezoekers

Het nieuwe onderkomen beschikt over 1.300 werkplekken en 19 vergaderzalen. Daarnaast is het gebouw duurzaam ontworpen en gebouwd. Zo heeft het bijvoorbeeld een 60 meter hoge groene wand gevuld met bijna 53.000 planten. In het gebouw bevindt zich een groot conferentiecentrum waar ook publiekshoorzittingen kunnen worden gehouden voor onder andere patiënten en professionals. Jaarlijks brengt het EMA 36.000 bezoekers naar Nederland. Het draagt bovendien bij aan de komst van vele bedrijven en aan versterking van de Life Sciences & Health (LSH) sector.

De 60 meter hoge groene wand is gevuld met bijna 53.000 planten

‘Belangrijke mijlpaal’

EMA-directeur Guido Rasi toonde zich verguld over de snelle oplevering en noem de snelle oplevering ‘een belangrijke mijlpaal’. ‘We feliciteren de Nederlandse overheid die in minder dan 20 maanden een indrukwekkend gebouw heeft opgeleverd. Met de verhuizing naar het nieuwe gebouw zal het Agentschap zich weer geheel kunnen richten op haar belangrijke missie voor patiënten en dieren.’ Ook Vytenis Andriukaitis, Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid bedankte Nederland ‘voor de enorme inzet om dit gebouw in recordtijd te realiseren. Daarnaast bedank ik het personeel van het EMA dat zijn belangrijke werk heeft voortgezet in een behoorlijk turbulente tijd.’

Verhuizing

Nu het gebouw is opgeleverd resteren er nog een twee maanden om het gebouw volledig gebruiksklaar te maken. Op dit moment is het EMA nog gehuisvest in het tijdelijke onderkomen in het Spark-gebouw bij Sloterdijk. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt plaats tijdens de komende kerstperiode. In januari 2020 is de verhuizing voltooid. Vanaf 20 januari is het EMA volledig operationeel vanuit het nieuwe gebouw.

Geef uw mening

Anton Wesselingh

E r was een vraag - ik kan hem niet meer terug vinden - waarom wij als directe omwonenden het inmiddels opgeleverde nieuwe gebouw niet kunnen komen bezichtigen nu er zoveel lovende woorden zijn gesproken over timing, inrichting enzovoort. Het antwoord van Lisa kwam erop neer dat het organisatorisch te lastig was en dat er al een open dag was geweest in juli j.l. Niet iedereen kon daar zijn, midden in de zomer. En wat is organisatorisch lastig vergeleken met de inspanning van de bouwers? Ik heb gefascineerd gekeken hoe vrijwel elke ochtend een nieuwe verdieping op het gebouw kwam. Maar er waren ook momenten van hinder door de bouw. Kortom, ik vind dat er voor de omwonenden een gelegenheid moet komen het gebouw van binnen te bekijken. Al die buitenlandse medewerkers van de EMA staan straks in dezelfde rij bj de kassa van de supermarkt en intussen weten wij nog niet wie dat zijn en wat zij hier komen doen. Dat bevordert niet bepaald de integratie in Amsterdam en in Nederland. Dus, Lisa, graag iets minder op het standpunt van de EMA en wat meer op dat van de omwonende Amsterdammers. Wat vindt trouwens de leiding van de EMA van het idee de buren een keer te ontvangen? Heb je dat gevraagd? Ik vrees van niet.

Lisa

Dag Anton, Uiteraard kan ik me voorstellen dat je graag het eindresultaat eens zou willen bekijken. Helemaal als je de bouw op de voet hebt gevolgd! Ik ga aan ze vragen of er iets mogelijk is.

Amsterdammer

Anton Wesselingh, maak uzelf niet groter dan u daadwerkelijk bent!

Thomas

Beste Anton, ik werkte in het Spark-gebouw, en heb derhalve veel medewerker van het EMA ontmoet. Ik kan je melden dan er eigenlijk maar weinig mensen zijn die in de buurt van het gebouw gaan wonen. Er zullen denk ik niet veel van hen indezelfde supermarkt boodacbappen doen of überhaupt in uw buurt rondlopen. Over een rondleiding kan ik niet oordelen, maar ik hoop dat uw verzoek gehonoreerd wordt.