skip to main content
‘Huisje klaar, straatje af’ in woonwijk Zuidas

Toen Meijer in 2013 begon als projectleider van Gershwin, het centrumgebied van Zuidas (gelegen tussen de De Boelelaan, de Parnassusweg, de Gustav Mahlerlaan en de Beethovenstraat) leek het in de verste verte nog niet op de buurt die het nu is. ‘Op dat moment stonden er alleen de Symphony torens, Crowne Plaza en een aantal woongebouwen als Django, Miles en OpZuid. Daaromheen lag een maisveld, rolden varkens in de modder, vond je er een tennisbaan en een tijdelijk circus.’ Dat er toen niet gebouwd werd, had alles te maken de economische crisis. In 2013 keerde het tij. ‘Vanaf dat moment schoten de wooncomplexen als paddenstoelen uit de grond en werden gebouwen met klinkende namen als Gershwin Brothers, Summertime, Intermezzo, Ella, Xavier, The George en the Gustav en zes townhouses één voor één gebouwd.’ In het voorjaar van 2020 wordt The George opgeleverd. Het is het laatste bouwproject in Gershwin, dat daarmee is voltooid.

Werken aan The Gustav, rechts Xavier

Natuursteen, tegels, verlichting

Op de inrichting van de openbare ruimte na dan. ‘Na de oplevering van The George beginnen we daar meteen mee’, zegt Meijer. ‘Dit werk vormt qua planning wel een uitzondering: normaal starten we met het ‘mooi maken’ van de omgeving 13 weken voordat een gebouw wordt opgeleverd. We werken daarbij volgens het principe ‘huisje klaar, straatje af’, waarbij we dus tegelijkertijd klaar zijn. Nu gaan we om logistieke redenen wat later aan de slag. Rond de zomer beginnen we met het verbreden van de De Boelegracht. Als het goed is zijn we in september 2020 helemaal klaar.’ Rond The Gustav werken we al wel aan de inrichting van de openbare ruimte. The Gustav wordt begin 2020 opgeleverd. ‘Denk aan het leggen van kabels en leidingen en het aanbrengen van natuursteen, de tegels en de verlichting. Op maandag 6 januari 2020 beginnen we aan het stuk tussen de ingang van de parkeergarage van OpZuid en de Leo Smitstraat. Deze werkzaamheden zijn als het goed is eind januari klaar.’ In het gebied Gershwin staat ook nog de herinrichting gepland van het Mahlerplein Zuid, het deel voor de Symphony torens. ‘We verwachten hiermee in het voorjaar van 2020 te beginnen. En de groenbakken in de Benjamin Brittenstraat, Peter Schatstraat en Leonard Bernsteinstraat, waar met de bewoners is gewerkt aan een mooie invulling, pakken we het komend jaar ook eindelijk aan.’

Links gebouw Summertime, in het midden de lagere Ella, daarachter Intermezzo

Weerbarstig

Uiteraard gaat het bij de inrichting van de openbare ruimte niet alleen om esthetiek, maar ook om een veilig en overzichtelijk straatbeeld waar genoeg plek is voor fietsers, voetgangers en overig verkeer. Meijer: ‘Het doel is om op alle fronten een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte aan de stad terug te geven.’ Dat inrichten verliep niet altijd even soepel, zegt Meijer. ‘We moeten natuurlijk veel afstemmen met bijvoorbeeld de aannemers. En de realiteit is vaak weerbarstig, zeker in een tijd waar er soms schaarste is op het gebied van materiaal, omdat er zoveel gebouwd wordt. Afspraken worden dan niet altijd nagekomen. Gelukkig komen we er dankzij goed overleg meestal wel uit.’

The Symphony torens in het midden

Internationale uitstraling

Meijer kijkt uit naar de voltooiing van andere delen van Zuidas. ‘Maar voor nu overheerst een gevoel van  trots. Ik vind het toch wel bijzonder dat ik als Zwollenaar nauw betrokken ben geweest bij de realisatie van dit deel van Amsterdam. Daarbij vind ik het mooi dat Gershwin een internationale uitstraling heeft gekregen en dat het een wijk is met veel woningen. Maar we zijn er nog niet. We hebben toch nog zo’n negen maanden te gaan, dus vraag me in de herfst van 2020 nog maar eens om een terugblik.’

Geef uw mening

Teun

Graag meer spectaculaire kunst in de openbare ruimte op de Zuidas!

Stephen

Ik vind ook de Zuidas een top deel van de stad. Wat nog mist naar mijn mening is goede horeca met betere concepten. Traditionele plekken zoals Koetjes en Kalfjes en Oliver's kunnen wat mij betreft snel vervangen worden met nieuwe eettentjes met gezond, snel en creatieve aanbiedingen (geen junkfood!).

Emmy van den Heuvel Morien

Mooi artikel. Wij hopen echt als bewoners rond de de Boelelaan op een véél mooiere uitstraling.

Tineke van Alphen

Happy holidays...word alsbewoner steeds meer fan van de Zuidas????

Kim | Amsterdam Zuidas

@Tineke, Leuk om te horen. Jij ook fijne dagen gewenst! ?