Bereikbaarheid Zuidasdok

Zuidasdok-werkzaamheden in het weekend van 10-13 mei

Het project Zuidasdok gaat nu echt impact hebben. Vrijdagavond 10 mei 2019, vanaf 22.00 uur zijn de A4 en de buitenring van de A10 Zuid dicht. En na de laatste trein rijdt de volgende pas weer maandagochtend. Wat gaan we dit weekend doen?

Dit is het eerste weekend in een reeks van vijf, die tijdens het Pinksterweekend moet uitmonden in het inschuiven van het eerste dakdeel van de Brittenpassage. Deze passage is een extra onderdoorgang onder het straks compleet vernieuwde station Amsterdam Zuid.

Vrijdag 10 mei

Vanaf 21.00 uur begint de opbouw van de wegafsluiting. Om 22.00 uur is de buitenring afgesloten, vanaf knooppunt Badhoevedorp tot S109. Het verkeer wordt vanaf dat moment omgeleid. Vervolgens verwijderen we 280 meter geleiderail van de weg. Zo rond middernacht beginnen we met het verwijderen van 1.700 ton asfalt.

Zaterdag 11 mei

Na de laatste trein, zo rond 01.45 uur, gaan alle treinsporen buiten dienst. Dat doen we om funderingspalen in de grond te kunnen draaien. Die zijn nodig om het 3 miljoen kilo wegende dak in het Pinksterweekend (7-11 juni) naar zijn plek te kunnen schuiven. De eerste paal hopen we op zaterdagochtend om 10.00 uur in de grond te kunnen draaien. Ondertussen breken we de perrons op. De nieuwe Brittenpassage moet daar immers onder komen. We halen het meubilair op de twee perrons (de sporen 1/2 en 3/4) weg en beginnen daarna met het afvoeren van de perrontegels naar een depot. Vervolgens graven we zo’n 1.300 kuub zand per perron weg en voeren dit af. Met het draaien van de funderingspalen zijn we de hele dag bezig. We zijn op zaterdag ook druk met het slopen van een tunnel bij station Amsterdam Zuid. Tot begin maart liep tramlijn 51 door deze tunnel. Het eerste deel van de tunnel is al gesloopt in het weekend van 6 en 7 april.

Werken aan het spoor bij station Amsterdam Zuid Foto: Marcel Steinbach

Zondag 12 mei

Vanaf middernacht beginnen we weer met het herstellen van de A10. Vanaf 14.00 uur gaan we asfalteren en ‘s avonds brengen we de laatste asfaltlaag aan, werken we de belijning bij en zetten we de geleiderails terug op hun plek. In de nacht beginnen we ook met het terugbouwen van het eerste tijdelijke perron langs de sporen 3 en 4. Met het tweede perron, langs de sporen 1 en 2, beginnen we in de ochtend. ‘s Middags plaatsen we de lichtmasten terug. Daarna gaan we tot middernacht de sporen testen.

Maandag 13 mei

Alles moet maandagochtend voor de spits klaar zijn. Dat betekent dat het trein- en autoverkeer om 05.00 uur zijn normale loop kan hervatten.

Werken aan de Vivalditunnel, begin mei 2019 Foto: Marcel Steinbach

Ondertussen elders…

We werken niet alleen aan de Brittenpassage. Iets verderop, tussen de stations RAI en Zuid in, werken we aan de Vivaldi-tunnel. Ook hier gaan we funderingspalen de grond in draaien. Verderop, ten oosten van station RAI wordt een wissel ingebouwd. Later in het project is dit wissel nodig om treinen op station RAI te kunnen laten keren. Het wissel moet op een trailer worden geladen en voor de plaatsing moeten we 180 ton grond weghalen. Daarna leggen we het wissel op zijn plek en monteren hem af. Vervolgens moet het nog worden afgesteld. Het wordt al met al flink doorwerken dit weekend.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

19 mei 2019 | 11:43

Christine

Wat wel jammer is dit weekend is dat de laatste afrit van de A4 (Sloten) ook dicht is terwijl daar geen werkzaamheden zijn. Slotervaart is dus niet bereikbaar, ik moest gisteravond flink omrijden om thuis te komen.

Schrijf een reactie
0
+1
19 mei 2019 | 12:17

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Christine, klopt, de A4 en A10 Zuid zijn afgesloten richting Amsterdam en daarmee ook de afrit Sloten. Daartoe is besloten samen met politie, brandweer en ambulance. We willen voorkomen dat de wegen aan de westkant van Amsterdam vastlopen doordat het verkeer zover mogelijk door blijft rijden tot aan bijvoorbeeld knooppunt De Nieuwe Meer. De mensen die daar moeten zijn, moeten hun bestemming kunnen bereiken en ambulance, politie en brandweer moeten vrij baan hebben. Door de afsluiting van de A4 bij knooppunt Badhoevedorp richting Amsterdam dwingen we het verkeer een keuze te maken tussen de omleidingsroutes via de A9 en A5/A10 Noord. Zo spreiden we het verkeer. Maar voor jou betekent dat flink omrijden, excuses daarvoor. Dit is overigens zo tot en met Pinksteren.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Saskia | Amsterdam Zuidas
16 mei 2019 | 05:45

Chong

Wat een fantastisch project. Ik volg regelmatig de werkzaamheden via de camera die gericht staat op de brittenpassage. Heel mooi. Is er ook een camera aan de andere kant van het station? Zo niet, misschien een idee.

Schrijf een reactie
2
+1
17 mei 2019 | 11:35

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dank je wel Chong, we kijken momenteel naar mogelijkheden voor een tweede camera vanaf de andere kant. Als dat lukt zou dat inderdaad prachtige beelden geven.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Saskia | Amsterdam Zuidas
13 mei 2019 | 22:01

Pieter

Goeie informatie. Zonde dat vanAnaarBeter niet naar jullie verwijst voor meer achtergrond. Ik moest via googlen en een bericht op de site van Amstelveen eerst achter de projectnaam komen voordat ik deze site vond 🙂

Schrijf een reactie
0
+1
17 mei 2019 | 11:33

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Pieter, bedankt voor de tip. We hebben het inmiddels aangepast.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Saskia | Amsterdam Zuidas
13 mei 2019 | 08:04

Jolanda Giebels

Hoe lang kunnen wij geen gebruik maken van het perron aan het Parnassusweg? Deze is nu tijdelijk afgesloten.

Schrijf een reactie
14
+1
14 mei 2019 | 10:23

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Jolanda, excuses voor de overlast, dit was niet gepland. We verwachten deze week een tijdelijke oplossing gereed te hebben, hopelijk donderdag. Vanaf 11 juni (na Pinksteren) verwachten we de situatie weer als voorheen te hebben.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Saskia | Amsterdam Zuidas
12 mei 2019 | 19:00

Henk Keijer

Fantastisch mooie job hebben jullie daar.
Veel succes.

Schrijf een reactie
0
+1
11 mei 2019 | 16:20

Jurgen Pol

Heel veel succes gewenst… wat een megaklus ….👍

Schrijf een reactie
4
+1