skip to main content
Schetsontwerp Europapleintje gepresenteerd

Het plein tegenover de RAI, tussen de Europaboulevard, de President Kennedylaan en de Rooseveltlaan, krijgt een nieuwe inrichting: meer groen, minder parkeren en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’. In april 2019 vond al een bijeenkomst plaats, waar zo’n 100 belangstellenden – jong en oud – hun ideeën, tips en wensen kenbaar maakten. Ondanks de positieve reacties op het vergroenen van het plein, werd toen duidelijk dat niet iedereen blij was met het kunstwerk en het opheffen van een aantal parkeerplaatsen.

Positief, ook zorgen

Deze avond was de sfeer goed. Vanaf 17.00 uur druppelden buurtbewoners binnen. Eerst wat sceptisch, maar positiever na het bekijken van de ontwerptekeningen. Zoals buurtbewoner Henny het verwoordt: ‘Het pleintje is nu een puinbak, dus het kan alleen maar beter worden.’ Maar er zijn ook zorgen. Rob en Marjanne wonen direct aan het pleintje. Marjanne: ‘Ik maak me druk over het kunstwerk dat tussen schemering en zonsopgang verlicht wordt door projectie. Ik hoop niet dat we daar last van krijgen. Het kunstwerk zelf geef ik overigens het voordeel van de twijfel.’ Rob: ‘Het ontwerp vind ik mooi en – ik geef graag cijfers – verdient zeker een 7,5. Ik vind ook dat ontwerper Chris van Gent goed naar onze opmerkingen heeft geluisterd en er dus veel ruimte voor groen is vrijgemaakt. Ik mis alleen wel laadpunten voor elektrische auto’s.’

Schets van het vernieuwde Europaplein

Kunstwerk

Dat over smaak valt te twisten, bleek uit de niet al te positieve bewoordingen die enkele bewoners uitspraken over het kunstwerk, dat eerder ergens anders in Amsterdam geplaatst zou worden. Ontwerper Van Gent: ‘Kunst ligt altijd lastig. Wat de een geweldig vindt, vindt de ander afschuwelijk. Door het kunstwerk – bestaande uit drie groepen van witte blokken – aan de randen van het parkje te plaatsen, verwacht ik dat ze wel zichtbaar zijn voor passanten en bezoekers, maar dat bewoners geen last zullen hebben van het licht van de projectiebeelden van stromend water. Ook blijft er zo in het midden veel plek over voor groen, waar gespeeld kan worden of waar je een boek kunt lezen.’

Het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap

Hangjongeren

‘Een boek lezen?’ Bewoner Henny ziet het niet snel gebeuren. ‘Dat het ontwerp een verbetering is, dat is een feit. Maar alles staat of valt bij de uitvoering. Er wordt nu een beeld geschetst van een parkje met spelende kindjes en recreërende ouders, maar dat lijkt me wel een heel mooie vertaling van de werkelijkheid. Het is mijn angst dat het juist een plek wordt voor hangjongeren. Als jullie van de gemeente dus willen dat het echt die groene oase wordt, dan mogen jullie flink gaan handhaven als het parkje af is. En – gratis tip van mij – maak de toegangen zo dat er geen scooters in het parkje kunnen komen. Dat scheelt een slok op een borrel.’

Uitdaging

Dat er in het ontwerp minder ruimte is voor parkeren, wordt gemengd ontvangen. Ronald, die om de hoek bij het pleintje woont: ‘Het is nu al flink zoeken, vooral als er grote beurzen zijn in de RAI. Ik vind het persoonlijk geen ramp, maar ik kan me voorstellen dat je hier van baalt als je afhankelijk bent van een auto. Anderzijds wordt het wel erg mooi. Lekker groen, ruimtelijk en met, heel belangrijk, comfortabele bankjes. Maar het moet inderdaad wel netjes blijven. Dus daar ligt nog een mooie uitdaging voor de gemeente.’ De eerste schetsen zijn er nu. Voor de zomer presenteren we het voorlopig ontwerp.

Geef uw mening

Lisa

Ik ben erg benieuwd hoeveel parkeerplaatsen er verdwijnen, hoe wordt dat voor bewoners met bijvoorbeeld congressen in de toekomst. Er lijkt al een probleem te zijn met parkeren af en toe. Velen van ons wonen hier vanwege de parkeerruimte, omdat we auto afhankelijk zijn, graag meer info..

Josh

Do you have an update on this, and a timeframe on when it might be constructed? My young family look forward to enjoying this new beautiful green space.

Marlies | Zuidas

Hi Josh, we are planning an update in October. The preliminary design will be ready then. The planning for construction is the second half of next year.

Maarten

Het weergegeven ontwerp lijkt me een verbetering. Ik hoop dat er geen bomen verdwijnen voor dit ontwerp?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Maarten, de huidige grote bomen op het plein blijven staan. Er zullen wel enkele kleinere bomen gekapt moeten worden, maar er worden ook nieuwe bomen terug geplant. In het voorlopig ontwerp dat we voor de zomervakantie presenteren, laten we dit zien.

Matthijs

Vergroening minder auto betekend dus meer fietsen. Waar zijn de fietsenstallingen? In de huidige situatie zijn er ook al te weinig maar in het ontwerp is er slechts 1 fietsenrek zover ik kan zien. Waar laten we onze fietsen? Daarnaast ook benieuwd of jullie hierbij ook een aanvullende plan voor handhavingsmaatregelen voor overlast gaan presenteren. Op dit moment zitten ze nl ook vaak al te blowen in de portieken, dat zal met een park voor de deur niet minder aantrekkelijk worden. Als laatste punt zouden jullie het kunstwerk waar tot op heden blijkbaar nog steeds minimaal positief op gereageerd is aan de rand op de hoek Kennedy en europaboulevard zetten zodat omwonende geen “last” van deze blokken beton zouden hebben. In dit ontwerp dus aan de roosenveld waar het maximaal zichtbaar is voor omwonenden. Nog een aantal vragen dus.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Matthijs, de fietsvoorzieningen komen aan twee kanten van het plein: langs de Rooseveldlaan en langs de Kennedylaan. Als we voor de zomer met het voorlopig ontwerp terugkomen naar de buurt, zullen we dit duidelijk op de ontwerpen laten zien. Met de omgeving is besproken dat het kunstwerk aan de randen van het plein wordt geplaatst, zodat de videoprojectie niet in de woningen schijnt. Er staan twee delen van het kunstwerk langs de Europaboulevard, en een deel langs de Rooseveltlaan. Wat betreft uw vraag over overlast: het is een vaker gehoorde zorg dat als plekken mooier gemaakt worden, ze ook aantrekkelijker worden voor mensen die voor overlast zorgen. Dit zou echter betekenen dat we geen plekken in de stad meer kunnen opknappen of verfraaien. Dat lijkt ons geen goede richting. De intentie is hier een mooi groen plein van te maken dat de omgeving meerwaarde biedt.

Peter Wessels

Hoe meer kunst, hoe beter!

JOOP!

Met al die scholen in de buurt ben ik heel benieuwd hoe lang het duurt dat we gaan zien hoe die (kunst)zerken onder de graffiti gespoten gaan worden. Daar zijn voorbeelden genoeg van in onze omgeving.

p n v/d werff

Hallo, is het misschien een plan om de speelplaats naar de huizenkant te verplaatsen, van de doorgaande drukke weg af. Dan is er ook een grotere sociale controller op de speelplaats en misschien minder fijnstof

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste heer/mevrouw Van de Werff, dank voor de suggestie. We betrekken alle reacties bij het uitwerken van het schetsontwerp naar voorlopig ontwerp. Voor de zomervakantie komen we daarmee terug naar de buurt.