skip to main content
Zuidas verrijkt met designschutting

‘Dit ziet er toch een stuk vriendelijker uit dan twee jaar lang aankijken tegen werkzaamheden in de grond’, zegt Joost de Wit, ontwerper openbare ruime. Hij heeft het over de 72 meter lange schutting die hij ontwierp, met daarop ook teksten van stadsdichter Gershwin Bonevacia.

Uit de toon

Tussen de Tomasso Albinonistraat en het terrein van transformatorstation Zorgvlied wordt de komende jaren hard gewerkt aan het aanbrengen en verleggen van kabels en leidingen. Dat is weliswaar hard nodig, maar valt nogal uit de toon met de eerder dit jaar ingerichte openbare ruimte in dit gebied. Met de komst van EMA en hotel Van der Valk, plus een aantal andere grote ontwikkelingen in dit deel van Zuidas in aantocht, ontstond het idee om een mooie, grafische schutting rondom het werk te plaatsen.

Tijdens de opbouw van de schutting

Creatieve opdracht

De Wit maakte het design voor de schutting: ‘Dit was een bijzondere, creatieve opdracht, waarin ik kleur en onze andere projecten in Zuidas wilde samenbrengen, met aansprekende poëzie.’ Op de schutting zijn Zuidas-gebouwen en -scenes te zien, afgewisseld met een collage van ontwerpen voor de openbare ruimte die De Wit eerder met zijn team maakte. ‘Ik vind het mooi geworden. En handig, want het geeft een goed idee waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt.’ Lachend: ‘Eigenlijk is het een soort ‘verzameld werk’ geworden.’

Kleur, poëzie en een vrolijk ontwerp

Vereerd

Het bijzondere aan de schutting is dat het er eigenlijk twee zijn, dankzij de ingenieuze harmonicavorm. Van de ene kant komend zie je het ontwerp van De Wit, van de andere kant de poëtische teksten van de stadsdichter van Amsterdam, Gershwin Bonevacia. Hij is vereerd. ‘Ik hou van kunstvormen in de openbare ruimte. Je bereikt zo een heel ander publiek en ik vind het mooi dat je mensen onverwacht kunt inspireren. Zeker op een plek die bekend staat om zijn zakelijke karakter, is het te gek om zoiets neer te zetten: de schuttingen zijn kleurrijk, apart en hopelijk geeft het passanten een goed gevoel.’ De teksten die Bonevacia maakte komen deels uit eerder werk, een aantal is nieuw. ‘Zelf ben ik te spreken over de leus “Ik sta voor jou, jij staat voor mij, dus we staan voor elkaar”. Ik hoop dat deze woorden mensen even verwarmen in het voorbijgaan.’

De harmonicaconstructie oogt bijzonder

Elders opbouwen

De schutting blijft ongeveer twee jaar staan, zolang als er werkzaamheden aan de kabels en leidingen zijn. Daarna kunnen we de schutting demonteren en ergens anders opbouwen, al hebben we daarvoor nu nog geen locatie op het oog.

Geef uw mening