skip to main content
Wat komt er in de Rosy Wertheimstraat?

Waar dit ‘hofje’ op dit moment voornamelijk het domein van gras is, zal het er vanaf het voorjaar van 2021 anders uitzien. Dan komen er verschillende soorten planten en maken we van de Rosy Wertheimstraat een kleine oase. Hier kunt u het ontwerp bekijken.

Groen

In september 2020 vroegen we buurtbewoners via de OppApp naar een mooie invulling van deze straat. De Rosy Wertheimstraat kreeg van hen het thema groen mee. Eerder vroegen we ook al de medewerking van buurtbewoners bij de nieuwe inrichting van de andere zijstraten van de Gershwinlaan: de Benjamin Brittenstraat, de Peter Schatstraat en de Leonard Bernsteinstraat. Hier kan nu gesport, geluncht en gespeeld worden.

Altijd mooi

Nadat we een beeld hadden van de wensen van de bewoners, ging het ontwerpteam openbare ruimte van Joost de Wit aan de slag. ‘De input hebben we in het ontwerp verwerkt. Wij wilden zelf bijvoorbeeld bankjes plaatsen, maar uit de OppApp bleek heel duidelijk dat bewoners dat niet wilden’, zegt De Wit. Ze zien bankjes niet zitten, omdat er om de hoek waarschijnlijk een McDonalds komt. ‘Bewoners zien liever niet dat de Rosy Wertheimtraat uitnodigt om hier een Happy Meal te nuttigen.’ Wat er wel komt is groen dat met de seizoenen verandert maar nooit zijn kleur verliest. ‘Onze ambitie is dat de Rosy Wertheimstraat er altijd mooi bij ligt.’

Impressie brug

Voetgangersbrug

Daarnaast moest het team van De Wit in het ontwerp rekening houden met een nieuwe voetgangersbrug, die hoogstwaarschijnlijk in het verlengde van de Rosy Wertheimstraat komt te liggen. ‘Met deze brug ontstaat er een extra verbinding tussen de Gershwinlaan en de De Boelelaan. Hierdoor krijgt de Rosy Wertheimstraat meteen een ander karakter dan de andere zijstraten van de Gershwinlaan.’

Sluitstuk

De inrichting van deze straat vormt het sluitstuk van de nieuwe, groenere inrichting van de buurt Gershwin, waar op dit moment de meeste woningen van Zuidas staan. De Benjamin Brittenstraat, Peter Schatstraat en de Leonard Bernsteinstraat zijn al opnieuw ingericht en onlangs maakten de betonnen blokken in de Gershwinlaan plaats voor 26 bomen.

Geef uw mening

Ebbetien Boor

Het wordt bijna zoals bij ons in de Jordaan....!

Max

Dat ziet er mooi uit! Fijn dat er meer groen komt - dat is echt nodig op de Zuidas

McTheKnife

zolang dit linkse college er zit is straat onderhoud beneden peil, zij denken alleen maar aan ; BOUWEN & BOUWEN ,dat betekent geld vangen om de burgers nog verder te kunnen benadelen naderhand , ok aan dode kop van Zuid is straat afval troef en bellen met 14020 is aardig maar wordt daarna nooit doorgegeven , allemaal erg jammer

Zuidbewoner

Bomen en openbaar groen plaatsen en aanleggen betekent ook dat je dit moet blijven onderhouden en vrijhouden van zwerfafval...dit laatste is geen sterke kant van de gemeente Amsterdam. Nog afgezien van het feit dat slecht onderhouden openbaar groen ratten aantrekt....zie Victorieplein en Rooseveltlaan

Amsterdammer (geboren en getogen, 51 jaar)

Plus het feit dat nieuwe bewoners nevernooit zelf een bezem zullen pakken want 'ik betaal toch om mijn straatje schoon te laten maken" (ik betaal voor riool, maar zal nooit op straat schijten) .... zie ik namelijk ook in mijn buurt in Westerpark. Ikzelf veeg mijn straatje regelmatig en krijg ook altijd van buren te horen of ik ook ff bij hun straatje wil meepakken, ze bedoelen het grappig maar heb hen nog nooit met een bezem gezien ... zwerfvuil kan je niet tegengaan, maar men mag ook wel eens zelf iets doen om hun straatje schoon te houden ... opvoeden bijvoorbeeld, dat je de stront van je hondje opruimt, je peuken niet op straat gooit en je kinderen opvoedt. Het is ook mijn generatie (in gespreid bedje) die hun kinderen niet zo goed opvoedt en ook redelijk asociaal gedrag vertoont. We zijn verwend en wijzen altijd naar anderen! (zie ook het gedrag in deze coronatijd) Succes mensen!

Gerard

Vrienden , alles moet nog besproken worden in de Raad ,en die zijn zeer wispelturig. Zeker Groen Links vindt dit nu mooi maar over 2jr moet al het groen weer weg Succes

Amsterdammer (geboren en getogen, 51 jaar)

Vrienden? Met vooroordelen? Nou sterkte ermee!

Saskia

Superleuk en verheug me op de invulling ervan

Margreet overberg

Mijn eerste indruk is zeer positief. Geluisterd naar de bewoners. Als het idd wordt uitgevoerd zoals jullie tekeningen krijgen we een gevarieerd kleurenspel, met ook in de winter nog wat kleur. En leuk dat er voor loodkruid (ceratostigma) gekozen is, wat mooi kleurt in september, oktober en wat zelden wordt gebruikt. Stond op mijn verlanglijstje.