skip to main content
Sloop oude clubgebouw AFC begonnen

Hoewel er even verderop een prachtig splinternieuw clubgebouw aan de horizon staat te stralen, is het voor veel leden toch een emotioneel moment dat het oude gebouw nu definitief tegen de vlakte gaat, weet projectleider Rogier Schravendeel. ‘De afgelopen tijd zijn meerdere leden langsgekomen, om toch nog even een foto te maken met hun geliefde clubhuis. Ik kan me dat ook wel voorstellen hoor. Sommigen trapten hier in 1962 al een balletje, toen AFC naar deze plek verhuisde. Deze mensen koesteren mooie herinneringen aan zowel de velden als het clubhuis.’ De club zelf blikt met 21 AFC’ers terug op deze periode.

Bijna voltooid

De verhuizing van Sportpark Goed Genoeg, waar AFC hoofdhuurder van is, is bijna voltooid. Vanwege de nieuwe woonbuurt Ravel, die tussen de De Boelelaan en de net aangelegde Ravellaan komt, zijn er vier nieuwe velden gerealiseerd, dichter naar de A10 toe. De grote laatste werkzaamheden bestaan uit de aanleg van het laatste nieuwe vijfde veld en de sloop van het oude AFC-clubgebouw, na 58 jaar trouwe dienst. ‘Met het vijfde veld starten we halverwege dit jaar, als Valley klaar is, en de sloop van het clubgebouw is nu dus in gang gezet’, zegt Schravendeel.

Binnenin het nieuwe clubgebouw

Van binnenuit

De komende weken zullen voorbijgangers nog niet zo veel zien van de sloop. De aannemer begint van binnenuit. Vanaf 1 februari kan het zijn dat u mannen in witte pakken voorbij ziet komen. Schravendeel: ‘Er is een kleine hoeveelheid asbest geconstateerd in het oude clubgebouw. Als je dat verder met rust laat is er niets aan de hand, maar wel als je het gaat weghalen. Dan gelden er specifieke regels. De mensen die het werk doen moeten beschermende kleding dragen. Voor de omgeving zijn er verder geen risico’s.’

De nieuwe velden zijn bijna klaar

Het doek valt

Het verwijderen van het asbest neemt ongeveer anderhalve week in beslag waarna het doek voor het clubgebouw definitief valt. ‘Halverwege februari zul je het gebouw rap kleiner zien worden’, beaamt Schravendeel. In het contract met de aannemer is overigens opgenomen dat er op woensdagmiddag geen werkzaamheden plaatsvinden die veel geluid maken. Dan wordt er er door de jeugd namelijk op het aangrenzende veld 4 gevoetbald. Niettemin zal de sloop snel verlopen en komt er eind februari een eind aan het bestaan van het clubhuis. Gelukkig heeft AFC er wel een mooi, nieuw thuis voor teruggekregen.

Geef uw mening

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Jan van Veen, De sloopwerkzaamheden aan het oude clubgebouw zijn eerder dit jaar gestart met het professioneel verwijderen van asbest. Pas toen er geen asbest meer aanwezig was, mocht de sloopaannemer het gebouw daadwerkelijk gaan slopen. Tijdens die sloopwerkzaamheden stuitte de aannemer echter alsnog op asbest. Dat betekent dat de sloopaannemer niet verder mag werken en een gecertificeerde asbestverwijderaar opnieuw uitgenodigd moest worden om de laatste resten asbest zorgvuldig op te ruimen en af te voeren. Daar is nu het wachten op.

Marleen Munniksma

Ziet er zeer fraai uit. En toch wel een verbetering ten opzichte van de oude sociëteit. Chapeau. Laat de ballen maar rollen !!

Jan van Veen

Waarom wordt er al twee weken niet gesloopt? Groeten, Jan.